Olet täällä:, maailmanparannus, urbanistiikkaSuu säkkiä myöten

Keskustelu uusiutuvista energialähteistä juuttuu usein linjoille eipäs-juupas ydinvoimaa. Ettei aurinko tai tuuli millään voi kattaa koko energiankulutusta, ja jos ei sataan prosenttiin ylletä, niin sitten on turha tehdä mitään.

Pekka Hännisen artikkeli Voiko kunta olla hiilineutraali? Arkkitehti-lehden numerossa 6/2008 kertoo Freiburgin kaupungin vastauksesta Kioton asettamaan haasteeseen. Kiinnostavia kirjoituksia löytyy myös Jukka Noposen blogista Sitran sivuilta.

Suomessa rakennukset kuluttavat 40% kaikesta tuotetusta energiasta. Italiassa kotitalouksien käyttämä energia on noin 30% kaikesta tuotetusta, ja siitä 70% menee lämmitykseen. Autoteollisuudessa polttoaineensäästö on viimeistään vuoden 1973 öljykriisistä kilpailuvaltti, ja suuria parannuksia on turha odottaa nopeasti. Vedellä kulkevaa autoa odotellessa liikenteen päästöjen leikkaamiseen on kolme kuljettavissa olevaa tietä: kaavoitus, joukkoliikenne, fillari. Rakennusten energiankulutuksessa sen sijaan riittää löysiä joista karsia. Jukka Noposta siteeratakseni: Göteborgissa rakennettu passiivienergiatalo kuluttaa 70% vähemmän kuin tavanomaisella tekniikalla rakennettu, rakennuskustannusten noustessa kuitenkin vain 2,5%. Italiassa passiivitalot ovat saavuttaneet vielä suuremman prosentuaalisen säästön, joka osaltaan selittyy sillä kuinka huonosti tavanomaiset rakennukset on tehty.

Puhtaan energian tuottaminen on turhaa puuhastelua, jos suunnittelussa ei ensisijaisena lähtökohtana huomioida energian säästämisestä.

5 thoughts to “Suu säkkiä myöten”

 1. Energian säästäminen energiatehokkuutta parantamalla on sinänsä kannatettava ajatus, mutta hieman pelkään, että yli-innokkuus asiassa johtaa — ja on jo johtanut — sisäilmaongelmiin. Sisäilman laatu pitää siis ottaa aktiivisesti huomioon, kun energiatehokkuutta pyritään parantamaan.

 2. Jep. Kummisetäni, insinöörismiehiä, kertoi kuinka EU:n suuret viisaat päättivät energiansäästötavoitteista. Niiden saavuttamisessa Etelä-Euroopassa riittäisi jos laitettaisiin ikkuna kiinni, ja kaksinkertaisen ikkunalasin direktiivistä kuultuaan ruotsalaiset huolestuneena tiedustelivat pitääkö ottaa kolmas pois… mutta eihän se ole ihan niin yksinkertaista, eli jos rakennuksen ilmanvaihto on perustunut siihen että ikkunoita pidetään auki eikä niiden sulkemisellakaan ihmeempää tiiviyttä saavuteta, niin sitten kun mennään tiivistämään niin jollakin lailla on korvattava menetetty ilmanvaihto.

  Etelä-Tirolissa laittavat energiataloihin koneellisen talteenottavan ilmanvaihdon, mutta täällä Etelässä suhtaudun siihen hieman epäillen. Toiveikkaasti katselen erilaisia keinoja tehostaa painovoimaista (aurinkokamiina ja erilaiset poistoilmaputken tuuliavusteiset hatut), ja keinoja lämmittää (tai kesällä jäähdyttää) korvausilmaa.

 3. Suomessa koneellinen lämmön talteenottava iv-järjestelmä näyttäisi olevan vallitseva tekniikka uudisrakentamisessa. Hyvin tehty ja hoidettu koneellinen järjestelmä kyllä tuottaa hyvän sisäilman. Viime vuonna Saksan vierailulla saattoin todeta, että toimisto- ja koulurakennusten sisäilma oli yleensä selvästi huonompi kuin Suomessa, siis nenällä havaiten ero oli selvä. Saksassa käytetään paljon perinteitä painovoimaista systeemiä.

  Käsittääkseni uusia rakennusten energiansäästötavoitteita ollaan asettamassa niin korkealle, ettei edes nykytekniikalla tavoitteisiin päästä vaan tarvitaan uusia parempia koneita. Näin tehtiin kuulemma aikanaan kylmälaitteiden energiavaatimusten kanssa.
  Niin paljon kuin ikkunatuuletuksesta pidänkin, täytyy todeta että ilmanvaihdon koneellistaminen senkun jatkuu ja kiihtyy.

  Arkitehdin mainitsemasta kaavoituksesta olisi apua energiansäästössäkin rakentamalla aurinkoisille paikoille. Sehän on viihtyisääkin. Kotimaisissa hankkeissa tosin tuntuu painavan lähinnä omistajien voitot enemmän kuin viihtyisyys ja luonnonvarojen fiksu käyttö.

 4. Ihanaa, arkitehti! Lôysin sinut taas. Palaan varmasti lukemaan tarkemmin juttujasi. Jätti halaus ja terveisiä.

 5. Paluuviite: Äksönia «

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Top