Pitta di patate

http://www.salento.com/articoli/pitta-di-patate

Pitta di patate on oikeastaan uuniperunasoseen tapaan tehty piirakka, etymologisesti sukua pitaleivälle, pizzalle ja ja kreikkalaisille piirakoille – prassopitta on Kreikassa purjopiirakka, ja Tuppulan katedraalissakin pidettiin messu latinaksi ja kreikaksi vastauskonpuhdistukseen saakka, että se siitä idän ja lännen kirkon erosta tuhatluvulla. Oheinen resepti on kirjoitettu muistiin kunnioitettavat kaksitoista vuotta sitten Italiattaren kummisedän Arkkienkelin sanelemana pescaralaisen opiskelijakommuunin Baabelin kieltensekoituksessa: kaksi tuppulalaista, kaksi kreikkalaista, yksi suomalainen, yksi palestiinalainen ja sokerina pohjalla, vai pitäisikö sanoa kirsikkana kakun päällä koko joukon pöydän alle juova Jerusalemin arabi. Oi niitä aikoja!

Pittan voi myös tilata valmiina leipomosta, riittää kun aamupäivällä käy valitsemassa minkä kokoisen varaa. Tässä kuitenkin kotikokeille:

Perunamuusi:

perunoita
oliiviöljyä
suolaa
korppujauhoja
juustoraastetta (parmigiano reggiano, pecorino sardo)

Täyte:

oliiviöljyä
sipulia
mustia oliiveja (usein kivellisiä)
mustapippuria
suolaa
kapriksia
tomaatteja (tuoreita kuutioituina)
(peperoncinoa)

Perunat keitetään ja soseutetaan, perunamuusiin (joka ei saa olla liian vetistä) lisätään öljy, juusto, korppujauhoa tarpeen mukaan. Täytteen ainekset freesataan oliiviöljyssä, maustetaan suolalla ja pippurilla. Voideltuun uunivuokaan levitetään kerros perunamuusia, väliin täyte ja päälle toinen kerros muusia. Pinta öljytään, päälle ripotellaan korppujauhoja ja juustoraastetta. Pintaa voi myös koristella haarukalla tai lusikalla lanttulaatikkotyyliin, se ei ole tavatonta täälläkään.

Koko hoito paistetaan uunissa parissasadassa asteessa, kunnes pinta saa väriä. Syödään vähän jäähtyneenä piirakkamaisina annospalasina.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Share
Comments
7 Responses to “Pitta di patate”
 1. Tiina kirjoitti:

  Ja jos tuota tekee Suomessa, kannattaa valita kunnollinen oliiviöljy, esim. Ziamarian öljy.

  http://www.ziamaria.fi/verkkokauppa

  😉

 2. arkitehti kirjoitti:

  Mainosbannereiden ja suoranaisen tekstimainonnan hinnoista sovitaan tuonnempana 😉

 3. Sari kirjoitti:

  Hmm, tuota pitää kokeilla.
  Meillä väki syö perunaa ihan missä muodossa hyvänsä, mutta luulen että noin jalostetusta teoksesta saattaisin saada oikein erityisansiota!
  Pitää vilauttaa miehelle reseptiä, niin se auttaa tämän koneenreuhkan kanssa! 😉
  (Olen tässä viimeisiään vetelevän koneen saattohoitoa suunnittelemassa) (Tai toteuttamassa, seuraava käynnistys on aina ylläri)

 4. Tiina kirjoitti:

  😉

 5. pinea kirjoitti:

  Oi miksi en ole klikannut tätä aikaisemmin? Kuulostaa hyvältä ja juuri sellaiselta mitä aion tässä joku päivä tehdä. Kiitos aikaisemmistakin resepteistä, sitä kesäkurpitsajuttuakin on tullut tehtyä monta kertaa!

Trackbacks
Check out what others are saying...
 1. […] oli tavan mukaan liikaa: syömme koko seuraavan viikon leipomosta tilattua perunapittaa (on niin hikikin) sekä valmiiksi täytettyjä sämpylöitä, joista pakastin jo puolet. […]Sano toki jotain!