Rosarno

Rosarno, Reggio Calabrian maakunta. 15 000 asukasta ja näiden lisäksi 5000 hylättyihin tehtaisiin ja hökkeleihin majoittunutta kausityöläistä Burkina Fasosta, Burundista, Kongosta, Senegalista mutta myös Itä-Euroopan maista, lähteiden mukaan 37 eri maasta.

Osalla kausityöläisistä on oleskelulupa, tai he ovat EU-kansalaisia. Suurin osa on maassa laittomasti. On mahdollista että viisituhatta miestä leiriytyy hökkeleihin eikä kukaan huomaa mitään. On ilmeisesti myös mahdollista että maatalousyritys tuottaa markkinoille tuhat tonnia appelsiineja ja pitää palkkalistoillaan kahta miestä. Sadonkorjuussa työskentelevät ansaitsevat 20-25€ päivässä, eikä työpäivän pituutta rajoita mikään laki, sillä, kas, näitä työntekijöitä ei ole olemassa. Veroa työntekijät maksavat: koska valtio ei ole Rosarnossa läsnä, kymmenyksensä kerää ’Ndrangheta.

Rosarnon appelsiinit maksavat kaupassa 1,55€/kg, hinnasta jää 0,10-0,27 €/kg tuottajalle.

7.1. alkavat rähinät: togolaista miestä on ammuttu ilmakiväärillä ja hän on ensiavussa paikattavana. Sana kiertää, tunteet kuumenevat, miehet tarttuvat kättä pidempään ja lähtevät kaupungille osoittamaan mieltään, rikkomaan ikkunoita ja viskomaan kiviä. Seuraavana päivän paikkakuntalaiset vastaavat samalla mitalla. Hökkelit tuikataan tuleen, aseistautuneet paikkakuntalaiset neuvovat kausityöläisiä vaihtamaan maisemaa.

Kaupunki pääsee uutisiin; osa asukkaista osoittaa mieltään kantaen banderoleja «Emme ole rasisteja», «Valtion hylkäämiä, joukkoviestinnän kriminalisoimia».

Osa kausityöläisistä poistuu paikkakunnalta vähin äänin, osa kärrätään omasta pyynnöstään keskuksiin, jossa heidän identiteettinsä varmistetaan ennen lähtömaahan palauttamista. Sadonkorjuu olikin sopivasti jo melkein lopussa.

Fortress Europe: Katkeria appelsiineja

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Share
Comments
3 Responses to “Rosarno”
Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] Vaikkei setäihmisten kanssa yleensä kannatakaan jäädä väittelemään, niin muistan hyvinkin jos en neljännesvuosisadan, niin ainakin parinkymmenen vuoden takaisen kinan itähelsinkiläisen suutarin kanssa. Hänen mielestään siitä, että niissä maissa joissa menee kurjasti, on jengillä keskimäärin enemmän pigmenttiä, voi hyvinkin vetää johtopäätöksiä. Suomalaiset taisivat olla sata, parisataa vuotta sitten todella tummia kun heitä kuoli katovuosina enemmän kuin mitä oltiin varattu kuoppia kirkkomaahan ennen routaa. Olisi kiintoisaa tietää miten Suomen olisi käynyt jos Ruotsi olisi Suomen sodassa perääntyessään polttanut kaiken infran, jos Venäjä olisi lakkauttanut Suomen autonomian heti eikä vasta vuonna 1905, jos Neuvostoliitto olisi heti maan itsenäistymisen jälkeen vaatinut valtavia korvauksia menetetyistä soista ja saloista, jos kaikki kouluoppi olisi eliittivähemmistön kielellä ja suuri osa väestä lukutaidotonta. Oikeastaan mikään vertaus ei auta saavuttamaan sitä hajaannuksen tilaa, jossa useasta eri kansasta muodostunut väestön suuri enemmistö oli Haitin itsenäistyessä: sekalainen porukka ei ollut tuonut entisistä kotimaistaan edes reikäisiä kalsareita, tasan kaikki naiset oli raiskattu, tasan kaikki olivat kokeneet tai todistaneet silmitöntä väkivaltaa. Eliitin äpärät muodostivat uuden eliitin, ja pyrkivät samaan kuin entinen eliitti, eli teettämään työt lähes orjuudessa elävillä entisillä orjilla ja elämään itse tuotolla. Näinhän ovat tehneet myös monet (etelä)italialaiset pienviljelijät: heti kun rahkeet riittävät, imitoidaan maanomistaja-aatelia ja lähetetään pellolle neek… […]

  2. […] katsoa muualle kun caporale poimii maantien varressa odottavista työmiehistä riuskimmat sadonkorjuuseen. Joukossa on myös oikeinajattelevia ja AY-väkeä, rasistisen oikeiston lisäksi rasistista […]

  3. […] Vaikkei setäihmisten kanssa yleensä kannatakaan jäädä väittelemään, niin muistan hyvinkin jos en neljännesvuosisadan, niin ainakin parinkymmenen vuoden takaisen kinan itähelsinkiläisen suutarin kanssa. Hänen mielestään siitä, että niissä maissa joissa menee kurjasti, on jengillä keskimäärin enemmän pigmenttiä, voi hyvinkin vetää johtopäätöksiä. Suomalaiset taisivat olla sata, parisataa vuotta sitten todella tummia kun heitä kuoli katovuosina enemmän kuin mitä oltiin varattu kuoppia kirkkomaahan ennen routaa. Olisi kiintoisaa tietää miten Suomen olisi käynyt jos Ruotsi olisi Suomen sodassa perääntyessään polttanut kaiken infran, jos Venäjä olisi lakkauttanut Suomen autonomian heti eikä vasta vuonna 1905, jos Neuvostoliitto olisi heti maan itsenäistymisen jälkeen vaatinut valtavia korvauksia menetetyistä soista ja saloista, jos kaikki kouluoppi olisi eliittivähemmistön kielellä ja suuri osa väestä lukutaidotonta. Oikeastaan mikään vertaus ei riitä kuvaamaan sitä hajaannuksen tilaa, jossa useasta eri kansasta muodostunut väestön suuri enemmistö oli Haitin itsenäistyessä: sekalainen porukka ei ollut tuonut entisistä kotimaistaan edes reikäisiä kalsareita, tasan kaikki naiset oli raiskattu, tasan kaikki olivat kokeneet tai todistaneet silmitöntä väkivaltaa. Eliitin äpärät muodostivat uuden eliitin, ja pyrkivät samaan kuin entinen eliitti, eli teettämään työt lähes orjuudessa elävillä entisillä orjilla ja elämään itse tuotolla. Näinhän ovat tehneet myös monet (etelä)italialaiset pienviljelijät: heti kun rahkeet riittävät, imitoidaan maanomistaja-aatelia ja lähetetään pellolle neek… […]Sano toki jotain!