Tiikerimutsi

En ole lukenut Tiikerimutsia, kunhan kommentoin asiasta tietämättä. Pohjustin sentään tutustumalla Project Maman postaukseen ja kirjan kirjoittajan haastatteluun.

Ehkä teos on lukemisen arvoinen. Kärkevillä mielipiteillä ja näennäisellä tendenssinvastaisuudella saa helposti aikaan bestsellerin. Tilausta ja nostetta tiikerimutsimaiselle lähestymistavalle on ilmassa, sillä lasten oikeuksista on puhuttu vuosikymmeniä ja ehkä onkin jo aika että joku nostaa puheeksi lasten velvollisuudet.

Lelujen polttamista takassa on täälläkin ehdotettu ratkaisuksi kotityön uusjaossa, ja ainakin maalaamattomille puuleluille se on ihan luonteva ja ekologinen tienpäätös. Kun lelut on viimeinkin huutamalla saatu laatikkoon useina peräkkäisinä päivinä, siirtyy äidin kipuilu välilevystä äänihuuliin.

En usko että lapsesta täytyy saada kuorituksi esille huippulahjakkuutta: elämässä näyttävät pärjäävän paremmin tyhmät, terveet ja iloiset. Laiskuudesta tai mukavuudenhalusta johtuvaa alisuoriutumista en silti jaksa katsella. Olen selittänyt Italiattarelle että rakastaisin häntä vaikka hän olisi tyhmä kuin saapas, mutta koska hän ei ole, en halua katsoa sivusta kun hän haaskaa lahjojaan. Matemaattisen lahjakkuuden löytyminen edellytti jonkin verran takapuolelle potkimista, sillä tyttö oli tottunut siihen että kaikki oli helppoa ja heti, eikä mikään ei ole hauskaa ennen kuin siinä on hyvä. Nyt tyttö tykkää matikasta: ei kai siitä voi haittaakaan olla? On tärkeää samalla oppia olemaan armelias itselleen, sillä vaikka perfektionismi voi olla hyve, tulee siitä helposti taakka tai kynnys kun mitään työtä ei voi aloittaa, elleivät aika tai rahkeet riitä täydelliseen suoritukseen. Lähes kaikissa tilanteissa keskinkertainen keskilattian imurointi on parempi kuin siivoamatta jättäminen, eikä graduun tai väitökseen kannata käyttää vuosikymmeniä. Epäonnistumista ja virheitä ei tule pelätä, sillä niistä oppii.

Lapsella täytyy mielestäni olla aikaa strukturoimattomaan leikkiin, sillä omien huippu- tai keskinkertaisten lahjojen hyödyntämiseen tarvitaan myös laumasosiaalisia taitoja ja luovaa ongelmanratkaisua. Pelkällä luovuudella ei silti pitkälle pötkitä. Thomas Edisonin mukaanGenius is one percent inspiration, ninety-nine percent perspiration. Istumalihaksiakin täytyy muistaa kehittää, eikä elämä voi aina olla hauskaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Share
Comments
3 Responses to “Tiikerimutsi”
Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] kotityön tämänhetkiseen jakautumiseen perheenjäsenten kesken. Olen juuri parahiksi lukemassa Tiikerimutsia, josta lisää […]

  2. […] ja Karl Marxin Kommunistisen Puolueen manifestin kun ne sai ilmaiseksi, mutta nyt olen lukenut jo Tiikerimutsin ja hyvän pätkän Barack Obaman […]

  3. […] Siirappisille “Olen Upea” -rintanapeille vastakkaista äärilaitaa edustava kiinalainen kasvatus pyrkii kovan työn kautta tuloksiin. Vahvoista hartioista ja lujasta takapuolesta on varmasti hyötyä ellei satu olemaan myötäsyntyisesti nero. Harvat ovat. Parhaimmat sitaatit kiinalaisen ja länsimaisen kasvatuksen eroista olen poiminut Tiikerimutsilta: […]Sano toki jotain!