Pers kuurassa

arki, Blogi, Italia1 Comment

Olet täällä:, Blogi, ItaliaPers kuurassa

Alle 18 asteen huonelämpötila on terveyshaitta, luin YLEn sivuilta. Toisesta lähteestä luin myös että LVI on ihmisoikeuskysymys. Italiassa vuonna 2010 11,2% perheistä ei voinut lämmittää riittävästi asuntoaan; vuonna 2011 prosenttiosuus oli jo 17,9%. Ja mitähän tuo ”lämmittää riittävästi” sitten ikinä tarkoittaakaan? Sukulaisten luona Napolissa yövyimme autotallista ja pihakeittiöstä elättinä olleen tädin sivuasunnoksi kunnostetussa huoneessa joka oli vapautunut vainajalta, ja jossa oli ilmastointilaitteesta ja autolämmittimestä huolimatta kylmä kuin ryssän helvetissä. Itse pääasunnossa kyhjötettiin takan äärellä, ja keittiössä posotti nestekaasulämmitin. Kokemukseni mukaan sama meno on vallalla vähän kaikkialla, ja kaiken maailman sähköpeitot ovat vuodesta toiseen sisäänheittotuotteina kodintarvikeliikkeissä. Niillä saa ainakin sängyn lämpimäksi.

Päästyämme viimeinkin nestekaasusta olemme pystyneet pitämään kotona tasaista… no, seitsemäätoista astetta mutta henkilökohtainen murheenkryynimme on työhuone, joka on ihan toisella puolella ja eri kerroksessa taloa kuin missä kaasuboileri sijaitsee. Jos työhuoneelle haluaisi normaalin vesikiertoisen patterin, tulisi sinne roilota useampi kymmenen metriä eristettyä putkea seiniin jotka eivät ole yksinomaan omia, sekä holveihin joiden staattinen lujuus saattaa kärsiä läpivedosta. Ilmalämpöpumpun konetta ei voi tökätä julkisivuun. Sähkö on kallista. Olen kallistumassa metaanilla toimivan kaasupatterin hankintaan, mutta hoviputkimiehemme hintapyyntö on posketon.

Kilpailevien ammattilaisten tarjouksia odotellessamme törkkäämme työpöydän alle härpättimen, joka lämmittää sähkövastuksilla, ja vuorottelemme sitä happea syövän ja haisevan nestekaasulämmittimen kanssa. Jos tarpeeksi kauan odottaa, on taas kesä.

One thought to “Pers kuurassa”

  1. Paluuviite: 2012 : Arkitehti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Top