Umayya

Blogi, media30 Comments

Olet täällä:, mediaUmayya

Maan virallista totuutta edustavan Pravdan takana olevan lehtikonsernin julkaiseman kansantajuisen lööppilehden päätoimittaja luki Umayya Abu-Hannan kirjoituksen siitä miksi jätti lottovoittonsa lunastamatta, luki sitä kuin piru raamattua ja kirjoitti vastineen. Yhtenäinen kansa taputti karvaisia käsiään, sillä näin yhtenäistä identiteettiä rakennetaan, yhteisillä uhkakuvilla esim. kiittämättömästä ähläm-ämmästä.

Appelsin: […] on silti pakko kysyä, onkohan ihan reilua leimata […] koko kansa?

Abu-Hanna: Suomalaisuudesta tuli minulle identiteetti, maa, luonto, kieli ja elämä. Kasvoin Suomessa suomalaiseksi. […] Vasta Amsterdamissa olen kuitenkin ymmärtänyt, kuinka suomalainen olenkaan. […] Ilman Suomen kipua ja globalisaatiopelkoa minä ja tyttäreni löhöisimme sohvalla Eerikinkadulla tekstailemassa muiden viisivuotiaiden kanssa luistelusta ja pipariresepteistä.

Appelsin: […]  yhden höperön 80-vuotiaan mummon ja parin muun kansalaisen huonon käytöksen perusteella […]

Abu-Hanna: Perääni huudeltiin Suomessa aina. Kolmenkymmenen vuoden aikana ehdin kuulla koko skaalan: rättipää, terroristi, Ali Baba, musulmaani…  Mutta edes minä en arvannut, että musta iho on Suomessa niin suuri vihamagneetti.

Appelsin: […] vaikeinta on kuitenkin uskoa, ettei Abu-Hanna olisi koskaan Suomessa ollessaan kuullut tyttärestään mitään kaunista. Eikö kukaan ole muka sanonut mitään söpöä pienestä Reemasta? Yhtään positiivista kommenttia Abu-Hanna ei kuitenkaan mainitse.

Abu-Hanna: […] nelikymppinen suomalaispariskunta lähestyi kaksivuotiasta tytärtäni, joka seisoi matkalaukkuhihnan edessä. Hymyilin, koska ajattelin heidän aikovan sanoa jotain söpöä.

Appelsin: Kritiikkiä ei koskaan pidä vastaanottaa miettimättä, onko siihen myös aihetta. […] Mutta ehkä Abu-Hanna itsekin voisi katsoa peiliin.

Abu-Hanna: ”Amsterdam on asukkaidensa summa” kuulostaa hyvin erilaiselta kuin ”opi meikäläiseksi ja voit olla melkein yhtä hyvä”.

Umayyan esittämän kritiikin nostattama älämölö ja päätoimittajatasoinen puolustuskannalle asettuminen kertoo suomalaisesta ”suvaitsevaisuudesta” enemmän kuin joku satunnainen hullu mummo -episodi. Milloin maahanmuuttaja ansaitsee oikeutensa kritiikkiin? Mitään lottokuponkia ei koskaan ole ollutkaan, koska Umayya ja tytär [se neekeri] eivät kumpikaan ole syntyneet Suomessa. […] ihonväri ja erilainen kulttuuritausta ovat taanneet hänelle positiivista huomiota ja suoranaista erityiskohtelua Suomessa, mistä räikein esimerkki on hänelle räätälöity ja täysin tyhjänpäiväinen monikulttuuriasiantuntijan työpaikka Ateneumissa – veronmaksajien piikkiin.

Pahaa verta on herättänyt myös se, että kritiikkiä esittää henkilö, jolle suomalaiset säätiöt ovat myöntäneet apurahoja: eikö niiden myöntämisessä olekaan minkäänlaista positiivista propagandaa edellyttävää klausuulia, niin kuin vaikka… vanhojen hyvien aikojen DDR:ssä?

Totta kai jokaisen keskiäkäisen ähläm-ämmän tulisi tietää että Suomesta saavat puhua pahaa vain nettomaksajat, edellyttäen että heidän palkkansa ei tule verotuloilla pyöritettävästä sektorista, ja että he voivat todistaa polveutuvansa sotaveteraanista tai sankarivainajasta.

 

30 thoughts to “Umayya”

 1. Olennaisinta lienee, että Suomea / suomalaisuutta koskevat epäkohdat nostetaan esille ja niihin paneudutaan tarvittavalla vakavuudella.

  Abu-Hannan kirjoitus pysäyttää ja pistää miettimään aihetta, joka on kantasuomalaiselle (ei massassa etnisesti poikkeavalle) jokseenkin vieras. Toivottavasti moni miettii jo etukäteen miten aikoo reagoida mikäli kohtaa arkielämässä tilanteen, jossa joku käyttäytyy rasistisesti tai muutoin loukkaavasti toista kanssaihmistä kohtaan.

  1. Kiitos Umayya että jaksat. Ihan oikeasti olen kiitollinen ja iloinen.

 2. Eiköhän tähän sopisi sananlasku se koira älähtää mihin kalikka kalahtaa. Aivan käsittämättömiä reaktioita Abu-Hannan artikkeli on poikinut.

 3. Pahinta tässä on, että tavallisille suomalaisillekin huudellaan:
  ”läskipää”
  ”idiootti”
  ”hullu”
  ja kaikki em. etuliitteellä
  ”saa****n …”
  ”vi**n …”
  jne.
  Ei ole silti tullut maata vaihdettua.

  1. No kyllähän sitten saa väärän värisille lapsille huutaa, jos kerran tavallisille suomalaisillekin. Ja kaikki kanssamatkustajat kääntävät katseensa ratikan ikkunasta näkyvään pimeyteen, tai metron ikkunasta siintävään tunnelinseinään.

   1. Eiköhän kommentti tarkoita sitä, että ongelma on laajempi – huono käytös, joka kohdistuu lapsiin ihonväriin katsomatta, pitää ottaa puheenaiheeksi. Miksi siitä muuten ei puhuta eikä kirjoiteta? Onko jotenkin hyväksyttyä kohdella huonosti suomalaisia, ihonväriin katsomatta?

    1. Niinpä. Saako lapsiin kohdistuvan huonon käytöksen ottaa puheeksi, jos ei ole syntyperäinen tai ns. nettomaksaja (joka siis on uuskielessä vielä ”veronmaksajaakin” suppeampi käsite, joka sulkee pois koko julkisen sektorin)?

   2. Kenen tai minkä kirjoituksen mukaan ”sitten saa väärän värisille huutaa”? Ja pliis älä siteeraa mitään yksittäistä iltalehden kommettiosastolle kirjoittanutta hourupäätä.

    ”Ja kaikki kanssamatkustajat kääntävät katseensa..” Oletko sinäkin yksi näistä kanssamatkustajista? Jos et, miksi kirjoitat _kaikki_ kanssamatkustajat?

    1. Ei tuollaista käytöstä voi vähätellä sillä että kyllä suomalaisiakin haukutaan. Eikä kenenkään henkilökohtaista huonoa kokemusta voi mitätöidä sillä ettei mitään koskaan ole tapahtunutkaan, että prinsessalla on herne patjan alla, että on oikeastaan kiusatun vika kun muut kiusaavat (yllättävän usein käytetty argumentti).

  2. Maistellaanpas tätä kommenttia hetki.
   ..
   ..
   ..
   😀

 4. Juuri tuo ”miksi leimata koko kansa?” on kysymys, johon tekisi mieli vastata: jos te saatte leimata kaikki ulkomaalaiset, me saamme leimata vähintäänkin kaikki suomalaiset. Tasapuolista, vai mitä.

  Umayya nyt on muutenkin ärsyttävä, kun ei ymmärrä että varsinkin arabinaisen olisi hiljaa kärsittävä rätti päässä kotosalla miehen alistettavana ja odotettava suomalaisten vapaiden naisten pelastavaa kättä.

  1. Umayya määritteli itsensäkin suomalaiseksi. Ei olisi saanut, hyi hyi.

  2. Näetkö tuossa kirjoituksessasi jonkinlaista ristiriitaa? Puhutko itsesi kenties pussiin?

 5. Loistava palaute!! Kiitos tästä. Abu-Hanna on toki ristiriitainen persoona mutta hesarin artikkelinsa oli erinomainen. Siinä pyrittiin analysoimaan toisen kulttuurin valossa, miten Suomessa ”käsitellään’ erlaisuutta – ylipäätään eikä pelkästään rasismia – ts miksi suomalaisessa yhteiskunnassa on niin vaikeata toteuttaa sen, ettã ihminen on arvokas sellaisena kuin on ja kaikessa erilaisuudessaan. Ja asia ei koske pelkästään siirtolaisia/ulkomaalaisia vaan myös niitä, jotka ovat syntyneet Suomessa mutta omaavat kahta kulttuuria. Koulukiusaminen on ollut viime vuosina suuri ongelma. On mietitty ratkaisuja, muttei riittävästi syitä….ja mielestäni Abu-Hannan analyysi tuo juuri vastauksia tähän!

 6. Abu-Hanna nosti tärkeän teeman – rasismin, nimittelyn ja kiusaamisen- esiin, ja miten kävi. Häntä syytetään kritiikin esittämisestä, mennään henkilökohtaisuuksiin ja vaaditaan tavallaan vaikenemista, sillä eihän kukaan muualla syntynyt saa Suomesta sanoa mitään negatiivista, hyi.

  Surullista, että menetimme yhden korkeasti koulutetun ja aktiivisen suomalaisen lapsensa kanssa Amsterdamiin. Ja surullista etenkin se syy: Lapseen kohdistuneet huutelut ja nimittelyt.

  Suorastaan pelottavaa, kuinka ennakkoluuloista ja julmaa käytöstä suvaitaan ja puolustetaan tai kielletään sen olemassaolo kokonaan.

  Rasismia ei valko-ihoinen havaitse niin hyvin (vaikkakin jos Hgissä liikkuu yleisillä kulkuneuvoilla, ei siihen voi olla törmäämättä, jos vähänkin seuraa ympäristöään), mutta luulisi, että huomaa edes ympärillään välinpitämättömyyttä, kiusaamista, piittaamattomuutta muista ihmisistä, sitä samaa juurta on rasistinen käytös. Haluammeko me tällaisen Suomen ja tällaisen ilmapiirin? Eikö olisi syytä huolestua? Miettiä, mitä asialle voi tehdä?

  Ainakaan toimittaja Appelsin ei näytä välittävän vaan kirjoittaa tahallisen provosoivan tekstin kai lehden myyntiä lisätäkseen. Ei ole ollut haluakaan lukea Abu-Hannan ajatuksia vaan isketään vaan suoraan ihmisen persoonaan, mennään henkilökohtaisuuksiin ja lietsotaan jotain outoa Suomi-muut maat-asetelmaa. Onneksi ei tarvitse ostaa iltapäivälehtiä.

 7. Suomessa on myös ihmisiä, jotka kohtelevat muita hyvin. Miksi pitää leimata ja yleistää?

  Kyllä Hollannistakin löytyy kovia asenteitä esim. homoja kohtaan. 80-luvulla Amsterdamia pidettiin homojen paratiisina, mutta nykyään ja jo 90-luvulla siellä on saanut olla varuillaan jos liikkuu tietyillä alueilla, koska äärioikeistolaiset vainoavat homoja. Pitäisiko siis yleistää, että hollantilaiset ovat homovihamielisiä ja suvaitsemattomia?

  1. Mulla on varmaan sisälukutaidossa vikaa, kun en näe Umayyan alkuperäisessä kirjoituksessa kaikkia suomalaisia koskevaa yleistystä.

  2. Sanotaanko vielä että täältä kaukaa on vaikea nähdä miten maa makaa, kun se äänekäs vähemmistö on vallannut koko keskustelun eikä juuri kukaan uskalla sanoa väliin mitään järkevää omalla nimellään. Keskusteluilmapiiri, öh.

  3. ”äärioikeistolaiset vainoavat homoja.” ???

   Oletko sä ihan tosissaan noin pihalla maailman tapahtumista vai trollaatko tahallasi?
   Kyllä ne homovainot on ihan tietyn uskonnon seuraajien tekosia.

   1. Eivätkö kaikki kynnelle kykenevät nyt ainakin homoja vainoa?

   2. Lemmy Caution kirjoitti:

    ”Oletko sä ihan tosissaan noin pihalla maailman tapahtumista vai trollaatko tahallasi?
    Kyllä ne homovainot on ihan tietyn uskonnon seuraajien tekosia.”

    Ai niinku ISLAMIN seuraajien? Huh, mitäköhän nyt tapahtuu kun mustan laittoi valkoiselle. Ehkä 21.12.2012 takautuvasti? Jösses! :X

    Teinien kielellä, WTF: _mitä_ tekemistä ”maailman tapahtumilla” on siihen, että – !! NEWSFLASH !! – islamilaisissa maissa esiintyy homovainoa? Tapahtumat islamilaisissa maissa = Maailman tapahtumat? 😀 ”Syyriassa kuohuu” – ”Homo kivitettiin Saudi-Arabiassa”. No huh huh, don’t cry for me, Argentina. Jos väität, ettei homoja vainota muiden kuin ”tietyn uskonnon seuraajien” taholta olet joko a) ns. yössä tai b) et ymmärrä mitä sanalla ’vaino’ tarkoitetaan. Jos ’tietyn uskonnon seuraajilla’ viittasit vaikka kristittyihin islamilaisten sijaan, niin ”bro”, I got news for you: kaikkien kristittyjen sukunimi ei ole ’Phelps’, eivätkä kaikki kristityt ole esimerkiksi äärikäännytettyjä afrikkalaisia tai toisilleen sukua olevia, vauvasta vaariin aseistettuja montanalaisia.

  4. ”[Lisää tähän kansallisuus/maa/maanosa X] on myös ihmisiä, jotka kohtelevat muita hyvin. Miksi pitää leimata ja yleistää?”

   Niin suomalaisethan ei ikinä yleistä tai leimaa muita? 😀 😀 😀 Jos sulla on himassa peili, kato siihen ja pitkään.

   Kamalintahan tässä nyt on se, että ”puhtoista suomalaista identiteettiä” on loukattu. Huh huh, ettäs kehtaa(vat), ja vielä verovaroilla. Ja vielä jotkut suomalaisetkin komppaavat, ei hyvänen aika, maanpetturuudesta tuomio ja karkoitus Malmöön. Ensin ulkomaalaiset halutaan enemmän tai vähemmän äänekkäästi pois Suomesta ja sitten kun joku yllättäen lähteekin ovet paukkuen niin voi helvetti mikä itku. 😀 Get the f**k over it.

 8. Jos asiaa yrittää katsoa ilman hampaita, niin totta se on: rasismia löytyy Suomesta. Itse aloin kiinnittää siihen huomiota seurustellessani ulkomaalaisen kanssa. Omassa perheessäkin huomasi, että kyllä sitä puhetta riitti. Ei kellään suoraan mitään sitä vastaan ollut; huomasi vaan herkemmin, kuinka uutisten takia johonkuhun ulkomaalaistaustaiseen ärsyyntyminen muuttui aina rättipäättelyksi tai neekerittelyksi ja yhtäkkiä yhden tai muutaman henkilön teot kuvasivat koko vähemmistöa tai kansanosaa.

  Työpaikalla (olin siivoojana ja työskentelin useiden ulkomaalaistaustaisten kanssa) kuuli asiakastoimistojen valittavan joskus syyttä ulkomaalaistaustaisien siivojien jäljistä kuulemma syyttä. Myös työnohjaajilta kuuli ”Taas ne neekerit” mutinoita, jos minut lähetettiin korjaamaan jotain työkeikkaa, kun oli jälkiä jäänyt.

  Todennäköisempänä ongelmana kuin ulkomaalaisten ”laiskuus” varmaan oli selkeän perehdytyksen puuttuminen työntekijöiltä, kun ongelmis syntyi. Joitain kertoja jälkikäteen tulkkasin evästettyjä työohjeita englanniksi työparilleni, kun ei ollut uskaltanut kysyä englanniksi ohjeita. Ohjaajat kun eivät pitäneet itse englannin puhumisesta tai sitten eivät olleet kielessä kovin vahvoja. Ymmärrettävää minusta, jos on vaikea oppia työhön tuollaisen kielimuurin kanssa.

  Itsessäkin on vikaa, sillä on joskus vaikeaa suhtautua normaalisti ulkomaalaistaustaisten ihmisten kanssa, kun heitä kohtaa. Pelkää tuijottavansa, pelkää että katsomalla muualle on tyly. Tavallista suhtautumista ihmisiin ja etenkin erilaisiin ihmisiin ei jotenkin Suomessa opi.

 9. Appelsin itse muuten yleisti saamaansa palautetta koskevassa kirjoituksessaan tohtoriopiskelijat ylimielisiksi elitisteiksi, koska yksi (!) väitöskirjantekijä oli kommentoinut ilkeästi Appelsinin koulutustaustaa.

  Itse tulkitsin Abu-Hannan tekstin eräänlaisena rakkaudentunnustuksena Suomelle, eikä se mielestäni leimaa suomalaisia kansana. En ymmärrä, miksi kirjoitus on herättänyt niin paljon loukkaantumista ja hyökkääviä reaktioita. Toisen ihmisen kokemusten vähättely on sitä paitsi pöyristyttävää. Noin yleisellä tasolla suomalaiset voisivat vähitellen opetella kunnioittamaan muita ihmisiä.

  En voi olla mainitsematta, että asun Malmössä jo viidettä vuotta ja viihdyn hyvin. Sekin kortti pitää suomalaisessa keskustelussa jostain syystä aina pelata, ihan kuin perus-Pertti muka tietäisi, millaista täällä on elää…

 10. Paluuviite: Kahdeksan : Arkitehti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Top