Imetyskeskiviikko

tissiä perkele1 Comment

Olet täällä:Imetyskeskiviikko

No niin, olemme todenneet että italialaiset imetystilastot ovat kutakuinkin eurooppalaista keskitasoa, eikä Ranska olekaan nelikuisten täysimetettyjen prosenttiosuuden valossa maailman imetysvihamielisin maa, niinkuin joidenkin ulkosuomalaisäitien kohtaamien lääkärien lausuntojen mukaan voisi kuvitella…

Miten imetys alkaa Italiassa? Ei loistavasti, näkemäni ja kuulemani mukaan. Kahden tunnin sisällä synnytyksestä rinnalle on päässyt 77% vauvoista Etelä-Tirolissa, Bolzanossa, mutta vain 19% Campaniassa. Ensimmäisen vuorokauden aikana Bolzano on saavuttanut 94,4%, mutta sisilialaisista vauvoista edelleenkin vain 73,7% on päässyt rinnalle. Maakunta jossa asun näyttäytyy tilastoissa hieman Sisiliaa ja Campaniaa kauniimpana (20,0% ja 78,6), mutta vauvan saaminen vierihoitoon on mahdollista vain harvoissa sairaaloissa, vauvat tuodaan imetettäväksi aikataulun mukaan, usein unisina, piripintaan lisämaidolla ja glukoosiliuoksella täytettyinä.

Italialaisia voi hyvin kuvata adjektiivilla buonista. Buonista on henkilö joka pitää lapsista, rauhasta, rakkaudesta ja puista, mutta ei siitä huolimatta välttämättä lajittele roskiaan tai tee muuta käytännön elettä maailman parantamiseksi. Vuonna 1991 Italia allekirjoitti WHO:n ja Unicefin BHFI- eli vauvamyönteisyysaloitteen, mutta vielä vuonna 2000 yhtäkään sairaalaa tai klinikkaa ei oltu sertifioitu. Tänä päivänä WHO:n vauvamyönteisyyssertifikaatti on myönnetty 9 sairaalalle (vuoden 2004 loppuun mennessä vain 8/700, eli 1% kaikista synnytyssairaaloista. Suomen vastaavat luvut olivat 4/33 eli 12%, Ruotsissa 64/67 eli 97%).

Vauvamyönteisyyssertifioidut sairaalat jakaantuvat maantieteellisesti seuraavasti:
Pohjois-Italia
Merano (Bolzano)
Bressanone, (Bolzano)
Vipiteno (Bolzano)
Bassano del Grappa (Vicenza)
Soave (Verona)
l’Ospedale Santa Maria degli Angeli, Pordenone (PN)

Keski-Italia
Ospedali riuniti di Valdichiana, Montepulciano (Siena)
Casa di cura Santa Famiglia, Roma (sertifioitu 3.5. 2005)

Etelä-Italia
Casa di Cura La Madonnina, Bari (BA)

One thought to “Imetyskeskiviikko”

  1. Hyvää päivää Suomesta! Tosin sataa vettä ja on koleaa. Olet sattumapäivitysnaapurini ja siksi piipahdin tervehtimään blogiisi. Näin tututstun mitä ihmeellisimpiin asioihin. Nyt tiedän Italian imetystilastoistakin!:)

    Sain uuden kummilapsen ja lapsi sai nimekseen mm. Viljamin joka miellyttää minua suuresti!

    Hyvää jatkoa sinulle!:)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Top