Poliittinen välipala

politiikka10 Comments

Olet täällä:Poliittinen välipala


Olen ollut harvinaisen välinpitämätön lähestyvien parlamenttivaalien suhteen, osittain koska vauvan kasvattelu mahassa on paljon kiinnostavampaa, osittain koska kansalaisuushakemukseni on edelleen ministeriön, Prefetturan tai jonkun muun byroon ö-, anteeksi, z-mapissa, osittain koska tietäisin kuitenkin minkä puolueen tunnukselle ruksin vetäisin, ja vielä lopuksi: ehkä siksi etten ole kuitenkaan varma muuttuvatko asiat. Viimeiset viisi vuotta ovat olleet dramaattiset, olen aitiopaikalta seurannut keskiluokan katoamista, ja siitä huolimatta väittäisin että monet asiat jotka tarvitsevat muutosta tulisi muuttaa ruohonjuuritasolla, siellä missä yksittäiset ihmiset oikealta vasemmalle viljelevät omalla palstallaan huonoja tapoja, korruptiota, mafian kaltaisia strategioita. Maata on hallittu huonosti, mutta opposition vaaliohjelmakin on levällään kuin Jokisen eväät!

Keskustelu on päälinjoiltaan ollut tylsää, osa vaalitaistelusta on jäänyt armollisesti San Remon laulukilpailujen ja talviolympialaisten varjoon. Iltaista osaa keskusteluista en ole nähnyt usein, koska yleensä illalla tainnun kolme- ja puolivuotiaan kanssa samoihin aikoihin. Silloin kun vaivaudun katselemaan on debatin linja seuraava: oppositio syyttää hallitusta viimeisten viiden vuoden politiikasta, ja hallituspuolueen edustaja vastaa että kaikki on hyvin, talous kasvaa, inflaatiota ei ole ja päinvastaiset väitteet ovat vain kommunistien propagandaa. Hohhoijaa.

Lyhyt johdantokurssi Italian puoluepolitiikkaan:
Italiassa on lukematon määrä pieniä puolueita, ja viimeisen vuosikymmenen aikana tavoitteena on ollut vähitellen siirtyä selkeään bipolariseen systeemiin, kuten Jenkkilässä ikään. Harmi vain, että vanhan systeemin yksi suurimmista, ehkä suurin poliittinen vallankäyttäjä oli Kristillisdemokraattinen puolue, joka jakautuessaan on jäänyt epämääräisenä mutta painoarvoltaan merkittävänä klönttinä vellomaan kahden koaliition välille, kuka yhdelle, kuka toiselle puolelle. Kahden navan kuvaavat nimet ovat keskustavasemmisto ja keskustaoikeisto! Molemmilta puolilta löytyy hankalia petikavereita: taloudellista liberalismia kannattavat oikeistolaiset yhdessä populistirasistien kanssa, lippua ja puolustusvoimia rakastavat fasisteista siistiytyneet suoraselät trikolorinpolttajien, Pohjoisen separatistien kanssa rinta rinnan, isä Camillo samassa vaaliliitossa Pepponen kanssa, puhumattakaan sosialistien, eurooppalaisiksi sosiaalidemokraateiksi aikovien, ex-kommunistien, uuskommunistien ja puolueiden sisäistenkin kuppikuntien ryppyisestä rakkaudesta. Mutta vaaliliitossa on pysyttävä!

Muutosta toivovat voivat ladata koneelleen pirteän punaisen ruudunsäästäjän, joka laskee päiviä, minuutteja ja sekunteja huhtikuun vaaleihin.

10 thoughts to “Poliittinen välipala”

 1. Olen tuuminut, että EU:n liittyessään sitoutuu noudattamaan EU:n valitsemaa politiikkaa, eikä siinä enää paljon jää yksittäisille puolueille sananvaltaa. Hieman yritystä arvojohtajuuteen kenties?

 2. Katja,
  mitä siellä keskustellaan uudesta yhteishuoltolaista? Yritin katsoa eilen sairasvuoteelta RAIn kanavia, mutta kun keskustelua halkoi lapsenkaappausjuttu, en saanut selville, kuinka naiset/naisjärjestöt ovat ottaneet uuden lain vastaan?

  Olin muutaman vuoden Euroopan yhden vanhemman perheiden neuvottelukunnassa, joka oli EU:n komission rahoittama ja siellä ei ollut lainkaan edustusta Italiasta – eikö siellä todellakaan ole yksinhuoltajajärjestöjä tai eronneiden vanhempien organisaatioita. Mies/eronneiden isien liikkeitä tuntuu olevan? No, tuon lain hyväksymisen jälkeen varmasti sekin nähdään, että lähivanhemmat järjestäytyvät.

 3. Heippa, Katja,

  Laitan kyllä sen linkin jahka ehdin ja osaan. Kiireinen paperivuorineuvos on vielä
  toipumassa sairaalareissusta. Kaiken kukkuraksi pitää vielä mennä uudelleen leikkaukseen, kun ao. kirurgi ei tullut paikalle, ainakaan ajoissa.
  Lasteni eka olotila poistettiin ja piti tehdä muutakin, mutta ei ollut gynekologin hommia.
  Olemme Italiassa!
  Muuten oletko tutustunut Diario-lehden mukana tulevaan Burlesconi-dvd:hen. Kuulemma hillittömän hauska. Me saamme sen ensi viikolla.

  Kaikkea hyvää sulle tai teille molemmille siis ja koko perheelle.

  Terv. Ritva

 4. Ritvalle: sitä tässä on pelättykin että tulee näppy johonkin sanotaanko vaikka välilihaan, ja sitten sitä mittanauhalla mittattaisiin että kuuluuko gynekologiaan vai culologiaan 😉

  Tiinalle: en ole kuullut mitään yhteishuoltolaista, mutta jos kerrot millä nimellä laki on tehty niin voin etsiä.

 5. Zau!

  Olimme juuri Italiassa (Sassuolossa, Modenan kupeessa) natiivien ystäviemme luona. Siinähän se meidän loma ja heidän avioeronsa mukavasti lähtivät liikkeelle. Minäkin ymmärsin, että vuoden alusta on tullut uusi yhteishuoltajuuslaki, joka on naispuolisen ystävämme mielestä ”ihan perseestä”. En kuitenkaan tunne vanhaakaan laki ja sitä miten ennen on toimittu. Jos voit selventää, niin voisin ymmärtää laajemmin seuraavaa ystävättäreltä tulevaa avautumismeiliä.

  Näitkö muuten sen RAI:n haastattelun, josta Silvio lähti kävelemään ja kommentoi naisjuontajaa kommariksi? Mitä mieltä olet, onko railaiset kaikki vasemmiston kätyreitä?

 6. Joo, näin haastattelun alusta lähtien, Silvio yritti ensin puhua kysymysten päälle omaa vaaliohjelmaansa ja marssi sitten marttyyrinä ulos… elämme kovia aikoja, tuomarit ovat kommareita, lehdistö on kommarien käsissä, TV:n toimittajatkin ovat puolueellisia! Missä nämä kaikki kommunistit ovat? Kuka äänesti SB:n koaliition valtaan viime vaaleissa?

 7. Sitä minäkin Italiassa ystäviltämme aina kysyn. Miksi Te olette Silviota äänestäneet? Olette vähän hassuja siis itsekin. Olisi varmasti oikein hyvä, Italiallekin, jos valta vaihtuisi. Mikäs se talouskasvun kasvu on taas ollutkaan? Plus miinus nolla.

  Heräättäähän se ajatuksia. Meidän Masa laittaa neljä tekstiviestiä ja heti on keskustalaiset vähän sitä mieltä, että onkohan se meidän Masa nyt ihan pätevä kaveri. Silvio saa tehdä jotakuinkin miten isoja kupruja ja törkeyksiä ja se on vaan Tosi Mies. Niin on maailmassa monta ihmeellista asiaa…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Top