Italia – Germania

Uncategorized7 Comments

Olet täällä:Italia – Germania

Jalkapallosta en olekaan vielä kirjoittanut, ei niin etteikö aihe olisi sydäntäni lähellä, mutta eihän sitä nyt kaikesta ehdi, ja kun pallon seuraamiseenkin menee jo oma aikansa.

Trikolorien määrä katukuvassa on kasvanut mitä pidemmälle maailmanmestaruusotteluissa on päästy, ja Italiaan ensi kertaa saapuva voisi kuvitella kyseessä olevan kovinkin nationalistisen kansakunnan. Väärin. Italialaiset ovat nationalisteja kun kyseessä on jalkapallo, muuten korkeintaan kotiseuturakkaita. Napolissa viime viikolla pistäytynyt isännyys tietää kertoa minulle että Tuppukylän parvekkeilla liehuvat trikolorit ovat varsin köyhä esitys. Molempain Sisiliain kuningaskunnan pääkaupunki oli kauttaaltaan tapetoitu vihreään, valkoiseen ja punaiseen, eikä radanvarsi Barin kaupungissa häpeä vertailussa.

Tähänastiset ottelut olemme katsoneet terassille kannetusta pikkutelkkarista. Eilistä ottelua varten oli kuitenkin pystytetty valkokangas piazzalle, mikä ettei, alle sata metriä kodista ja korkeintaan viisitoista studiolta. Kunnanisien mielessä oli kerrankin häivähtänyt ajatus että juuri vanhankaupungin piazzan tulisi olla kaupunkilaisten yhteinen olohuone, meillehän se jo onkin, ja jos muita tulee paikalle niin tervetuloa! Tulihan niitä, nuorukaisilla mukana liput ja millä lie paineilmalla toimivat kannettavat autontorvelta kuulostavat mölypillit. Niistä Huhtipoika ei pitänyt, muuten ensimmäinen puoliaika meni vielä ottelua seuraten, toisella puoliajalla syötiin tissiä, jatkoaika meni liinassa keikkuen ja unikin tuli kun hälinä, kannustushuudot ja torvensoitto muuttuivat tasaiseksi taustameteliksi. Italiatar osallistui samaan aikaan pelattavaan Suomi-Italia-Albania -otteluun piazzaa ja katedraalia yhdistävällä kävelykadun pätkällä. Pelin säännöt ja ottelun lopputulos jäivät epäselviksi, paitsi että tyttö piti liottaa puhtaaksi kylpyammeessa keskiyöllä kotiuduttuamme.

Saksan ja Italian kohtaamisessa on mukana vielä jalkapalloakin suurempia intohimoja, eräänlainen Suomi-Ruotsi -ottelu siis. Pohjalta siintävät siirtolaisuus ja kansalliset alemmuuskompleksit, lisää puita pesään tarjosivat teeveekronistit lukiessaan saksalaisen lehdistön parhaita paloja joissa italialaisia haukuttiin tarjoilijoiksi, astianpesijöiksi ja pizzakokeiksi, ja jos rehellinen työ käy haukkumasanaksi, vaffanculo, kyllä me näytetään niille. Maailmanmestaruuden voittaminenkin on tervetullutta, mutta Saksasta otettu voitto on niin makeaa nektaria että sunnuntaina odottava loppuottelu unohtuu hetkeksi.

7 thoughts to “Italia – Germania”

 1. Jokos Aprillipoika potkiskelee siihen malliin että voi ennustaa tulevaa jalkapalloilijaa?

  Varo että et saa mustaa silmää kun i tifosi huitovat kiihdyksissään katuvilinässä futista selittäessään.

  Ihanko totta saksalaiset LEHDET käyttävät haukkumasanoja italialaisista? No, italialaiset voivat kääntää nuo voitokseen ja sanoa että tarjoilu vaatii samantapaista taitoa kuin pallon käsittely, eikä kuka tahansa tarjoilijaksi kelpaakaan. Minusta on ala-arvoista käyttää mitään ammattia haukkumiseen tai toisen alentamiseen. En haluaisi missään yhteydessä olla niin törppö että sanoisin esim. että ”hän on vain astianpesijä”. Sitä paitsi olen itse ollut sekä tarjoilija että astianpesijä. Pizzakoki hommia en osaisi!

 2. En juuri ymmärrä jalkapallosta mitään, ja minsuta se on todella pitkästyttävääkin, mutta eilen kyllä katselin sitä toisella silmällä kirjoittaessani. Ja tietysti maalien tultua oli juhlava tunne. Lähetin heti sms:än Saksassa asuvalle tyttärelleni, mutta en ole saanut vastausta. Hän oli luvannut laittaa parvekkeelleen
  myös Italian lipun, kun siellä oli ennestään jo Saksan ja Suomen liput. Ja ihmiset oli ihmetelleet:
  Eihän Suomi ole mukana…
  Olen vähän huolissani, kun tytär(42 v.) ei ole vastannut viestiini, eikä puhelimeenkaan. Näin nimittäin kummallista unta, jossa tyttäreni pyysi apua ja mieheni mukaan olin sanonut sanan poliisikin.
  Kas äidit ovat aina äitejä, vaikka
  lapset kuinka kasvaisi.

  Mitä noihin astianpesijä ym. nimittelyihin tulee, menköön sisään toisesta korvasta, ja toisesta ulos. I stronzi sono sempre stronzi.

 3. Gattuso, yksi harvoista pelaajista jonka nimen tiedän, sanoi viisaasti tuon saksalaisroskalehdistö-polemiikin suhteen:
  ”loppujen lopuksi tämä on vain peli”.
  Että turha tehdä asiasta diplomaattista välikohtausta.
  Niinhän ne päämiehetkin kuin kyyhkyläiset sillä katsomossa seurasivat ottelua!:)
  Italian joukkue on käyttäytynyt mallikkaasti sekä pelikentällä ja sen ulkopuolella, ja sitä on ilo seurata. Jalkapallo muuten kun on niin tunkkaista.(niinkuin kaikki superurheilu)

 4. Isoon maahan mahtuu kaikentasoista journalismia, ja journalisteja… kai se oli hyväkin että vähän kiusasivat, tuli puhtia peliin!

  Itsekin kiinnitin huomiota siihen miten siististi pelasivat, ei ollut verta nurmella.

 5. Onnittelut Italialle juuri saavutetusta maailmanmestaruudesta. Teillä taitaa siellä olla juhlat kovimmillaan… 🙂

 6. Onnea Italialle mestaruudesta. Ja ennen kaikkea KIITOKSET Saksan kaatamisesta! Tosin minusta Saksa pelas siistimpaa ja parempaa jalkapalloa. Italia esitti edelleen vain schwalbeja. No tosin eras Tietty Maa pudotti niilla meidat jatkosta.

  Kaveri kavi Saksasta kylassa, ajaa Italian kilvissa olevaa autoa. Kyselin, joko heita on ammuttu. Vahan pelkasivat kuulema.

  Meilla on auto Ruotsin kilvissa, ei tarvi paljon pelata pudotettujen joukkuiden vihoja 😉

  Mutta sen olen nyt oppinut, etta Ruotsi-Suomi ei ole mitaan verrattuna naihin jalkapallo intohimoihin ja vihoihin. Kun alistaja kohtaa alistajansa. (Vrt Portugali-Angola ottelu 8v(?) takaa, ja tietenkin tama takalainen myos. Antakaa jo se polkupyora takaisin!)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Top