Kirjameemi

meemit, Oma napa3 Comments

Olet täällä:, Oma napaKirjameemi


1. Kirja joka muutti elämäsi?
En osaisi nimetä yhtä, monet kirjat ovat antaneet sysäyksiä pieniin kurssinmuutoksiin. Useammat kuin itsekään tietäisin. Maailmanparannuskirjoja par excellence ovat ainakin Ruokaa kaikille, No Logo, ja se Sahraminkin mainitsema Liedloffin Continuum Concept.

2. Kirja jonka olet lukenut useammin kuin kerran?
Pienenä tykkäsin Henryk Sienkiewiczin kirjasta Erämaan halki, jälkeenpäin luettuna se on kyllä hirveän rasistinen. Muita lapsuuden suosikkeja ovat Kaarina Helakisan Ainakin miljoona sinistä kissaa, Mildred D. Taylorin Ukkonen kuule huutoni mun, W. Ben Huntin Intiaanikirja joka oli minulla jatkuvassa lainassa Roihuvuoren sivukirjastosta. Siinä on valmistusohjeet mokkasiineista totemipaaluun. Ystäväni Pupumauku löysi sen jo aikuisella iällä minulle divarista, kiitos siitä.

Useampaan kertaan olen lukenut Jorge Amadon Dona Florin ja hänen kaksi aviomiestään, Jean Cocteaun Oopiumin, Aldous Huxleyn Uljaan uuden maailman. Luen samoja kirjoja mielellään eri käännöksinä, ja hyllystäni löytyy Pikku prinssi kolmella kielellä (Petjalle terkut ;).

Tuppukylässä ei ole kunnollista kirjastoa (divarista nyt puhumattakaan), ja varsinkin romaanien lukemista jarruttaa se että kirja pitäisi ostaa. Harvat romaanit ovat niin hyviä että niitä jaksaisi kahteen kertaan lukea. Olen sijoittanut vähät rahani mielummin käsikirjallisuuteen, suosituimpina aihepiireinä antropologia, arkkitehtuuri ja obstetriikka.

3. Kirja jonka ottaisit mukaan autiolle saarelle?
Vahvoja ehdokkaita ovat Raamattu ja koraanikäännös, joita en ole vielä lukenut kokonaan. Voisin myös lukea vanhempaa painosta, eli juutalaisten pyhiä kirjoja. Sivumäärä ratkaisee. Tai sitten jotakin hyödyllistä kuten espanja-italia -sanakirja kannesta kanteen opeteltavaksi.

4. Kirja joka teki sinut hilpeäksi, kevytmieliseksi, huikentelevaiseksi. (tai Ritan mukaan kirja, joka pistää pään pyörälle)
Jorge Amado: Ilojen paratiisi. Bukowskilla on myös asennetta.

5. Kirja joka sai sinut sortumaan nyyhkytyksiin?
Toni Morrisonin Beloved on aika lailla murheellinen.

6. Kirja jonka toivoisit kirjoitetun?
Juuri nyt lukisin mielelläni päivitetyn version Pääomasta, se tipahtaisi hyllyssä Juha Siltalan Työelämän huonontumisen lyhyen historian ja Naomi Kleinin No Logon väliin.

7. Kirja jota et toivoisi kirjoitetun?
Yhdentekeviä kirjoja on maailma täynnä, ja joillakin merkittävillä kirjoilla on saatu pahaa aikaan. En silti kannata kirjarovioita, ei se tieto vaan miten sitä sovelletaan…

8. Kirja jota parhaillaan luet?
Asha Phillips: I no che aiutano a crescere (Saying No. Why It’s Important for You and Your Child). Jäänee kesken, kyllähän pennuille voi ja ehkä täytyykin sanoa ei mutta jos jo ensimmäisten kahdenkymmenen sivun aikana törmää viisaisiin lausahduksiin vanhempiaan itkulla manipuloivista yhdeksänviikkoisista lapsista, voi äiti…

9. Kirja jonka aiot lukea?
Lukemista odottavat Ina May Gaskinin Spiritual Midwifery ja Reggio Emilia -pedagogiikkaa käsittelevä I cento linguaggi dei bambini.

10. Haasta viisi bloggaajaa
Tiina, Keksi, Paperivuorineuvos, Uniprojekti, riittänee.

3 thoughts to “Kirjameemi”

  1. Kiitos haasteesta. En vielä ainakaan osaa vastata hankaliin kysymyksiin. Kysellään mieluummin musiikista.

    Olenhan minä lukenut kirjojakin, mutten oikeen muista mitä, miksi ja milloin. Saati mistä tykkäsin taikka mikä muutti elämääni. Varmasti lähes jokainen kirja on jälkensä jättäny. Tällähetkellä 3 viimeistä luettua on Joot Rautinpoika ja 2 ruotsin kielistä Akua.

    Kirjat eivät mene päähän kuin musiikki.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Top