Olet täällä:, marimekko, muoti, äidiksi ItaliassaLakanakangasta

Eräs suomalainen vaatetusalan yritys on vuodesta 1956 tehnyt suosittuja miestenpaitoja lakanakankaasta, ja meillekin on viidessäkymmenessä vuodessa kertynyt niitä muutama. Ukki-Nonno siivosi liiempiä kaapistaan, mutta vaaleansininen ei kerta kaikkiaan natsannut Sulttaanille. Ei niitä poiskaan voi heittää, ja siitäpä minä ompelemaan lastenvaatteita kierrätysmateriaalista… vaikka Katrin Arens on ehtinyt ennen minua ja muutama sota-ajan vanhempi ennen Katrin Arensia! Hihoista tuli housut, jätin halkiot pohkeisiin jotta kierrätyksen vitsiä voisi tarkkasilmäinen arvostaa, ja kangasta riitti vielä vähemmän omaperäiseen kauluspaitaan jota plagiaatiksikin voisi väittää, napit ja kaikki alkuperäisestä. Vaikka merkkiä en sentään ommellut, ja kaavakin vain vapaalla kädellä kopioitu.

Raidallisia housuja ei voi yhdistää raidalliseen paitaan, totesimme, se näyttäisi liiaksi psykiatrisen sairaalan pyjamalta. Siis, housujen kaveriksi yksivärinen t-paita, ja eikö Jokapojan kanssa tavata käyttää farmareita? Varsinaista ostoskatua Tuppukylään ei ole muodostunut, koska natiivit tapaavat ikkunaostosten sijaan hurauttaa autolla asioille vasta tarpeen ilmetessä, toivoen löytävänsä parkkipaikan myymälän kynnykseltä. Muurinympäryskadulle on kuitenkin kertynyt jokunen lastenvaateliike, ja yhdellä kierroksella ehdin nähdä kattavan otteen siitä mitä kaupunki tarjoaa. Melko sopivansinisen paidan jouduin hylkäämään kun siinä oli tuttipullon kuva, olkoonkin vaikka kuinka universaali vauva-ajan symboli. Vain yksi pulju myi yksivärisiä painatuksella UNITED COLORS OF, melkein lakanakankaiseen paitaan rinnastettava tuoteidea.

Farkkuja myydään jokaisessa putiikissa, riittää kun löytää sopivan koon. Niihinkin on herkullisia yksityiskohtia – paikkalapusta kirjailtuun jakoavaimeen – tuhlattu hengästymiseen saakka.

6 thoughts to “Lakanakangasta”

 1. Minäkin aikoinaan, kun tyttäreni olivat pieniä, siitä on jo yli 30 v.
  käänsin yömyöhälle vanhoja talvitakkeja ja tein niistä asuja heille. Yksinhuoltajana, jolle lasteni isä ai maksanut koskaan penniäkään elatusmaksuja, piti käyttää luovaa mielikuvitusta, kun raha oli tiukassa. Värikkäistä ikkunaverhoista
  tuli tyttärille kesämekot,
  ja sitten ne vielä kierrätin itselleni esiliinoiksi, joita minä olen tottunut käyttämään.
  Jotenkin olen niin sisäistänyt tuon kankaiden uudelleen käytön, etten raskisi heittää mitään pois, enkä edes viedä niitä vaatekeräykseen. Onneksi ei vanhan vaatturisuvun jäsenenä ole jäänyt sormi suuhun ommellessa.
  On saali heittää pois hyvää tavaraa. Paidoissa usein kaulus ja kalvosimet kuluu ja nuhraantuu, mutta itse paidan kangas on ihan
  kunnollista tavaraa. Ja lapsillahan vaatteet jäävät nopeasti pieneksi. Mutta täällä italiassa ei lasten vaatteita eikä vaunujakaan tietääkseni juurikaan kierrätetä. Vain me suomalaiset….

 2. Meillähän on tämä mainio yrityskin http://www.globehope.com/, joka tekee kierrätysmateriaaleista muotikuteita.

  Minun – ensimmäinen sodanjälkeinen – sukupolveni on tuon kierrätyksen oppinut jo äidinmaidossa, mattokuteita ei sentään enää tehdä. Vaikka sekin harmitti kun siivosin vinttiä.

  Laukuntekovimmassani keväällä kierrätin yhtä ja toista, Ihmissuhteen vanhoista farkuista tuli jo kilpailua tytärpuolen kanssa.

  ”Perhekassini” herätti Italiassa suurta huomiota, siinähän oli myös kierrätysmateriaaleja, kesämekon helmaa ja rikkimenneitä koruja.

 3. Serkkuni muisteli, kuinka hän seitsemän vanhana tuli kaupunkiin äitinsä luokse, puvussa jonka äitini oli tehnyt ukin vanhasta.

  Eilen minulla oli housut jonka vyötärökaitele, napit ja vetoketju oli vanhoista housuista, mutta muutoin uutta kangasta.

  Minulla on tuolla keskeineräiset liivit, jotka on valmistuu vanhoista housuista ja solmioista.

 4. Hei pitkästä aikaa!

  Nykyisin ei löydy enää niin halpoja kankaita kuin silloin kun vaatetustehtaita vielä oli Suomessa. Markan kangasostoksella puki helposti itsensä.

  Kierrätysmateriaalista olen minäkin ikäni tehnyt mm. vaatteita ja maailma pelastuu!

  Haastan sinut julistemeemiin! Käypä kurkistamassa blogistani säännöt!

  Hyvää jatkoa sinulle!

 5. Tää olis vähän kateellinen, kun tällä ei ole kunnon ompelukonetta. Eikä ihan kohta tule, jos pankkitiliin on uskomista…ellei sitten jotain käytettyä…*saa käsityökuumeoireita*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Top