Joulukalenteri

joulu3 Comments

Olet täällä:Joulukalenteri

TV-uutiset ovat huhunneet Vatikaaninkin olevan myöntymässä siihen… että jos aviopareista toisella on HIV, olisi kondomin käyttäminen aviollisessa seksissä ehkä sittenkin pienempi paha kuin taudin tartuttaminen… Vatikaanin sanaa ei Italiassa varsin noudateta, mutta ollaan ainakin noudattavinaan. Lukemattomille italialaisille neidoille lääkäri on määrännyt e-pillerit kuukautiskipujen tai aknen hoitoon, ja jos siinä sivussa ehkäisevätkin, ei se toki ollut alkuperäinen tarkoitus! Sussiunatkoon.

Millainen maa Italia olisi, jos paavi olisi jäänyt Avignoniin?

3 thoughts to “Joulukalenteri”

 1. Kuitenkin paavin mielipiteellä lienee enemmän merkitystä Afrikassa ja muissa ns. kehitysmaissa asuvien katolisten kannalta. Maissa jossa aidsin määrä on todella hälyttävä.

 2. Hus pois, elä moisia ehdotakkaan !!!!!!!! (Siis että voisi olla Ranskassa moinen vitsaus…)

  =D

 3. Jos…

  Jos Paavi olisi jäänyt Ranskaan, niin Ranskan kuninkaan ja Pyhän Istuimen edut olisivat luultavasti olleet monissa kysymyksissa samankaltaiset.

  Nyt mm. Ranska pysyi 30-vuotisessa sodassa protestanttien tukena, heikentääkseen Itävaltaa ja Hapsburgeja. Jos Paavi olisi ollut Ranskassa, olisi saattanut olla, ettei koko uskonpuhdistusta olisi syntynyt. Toisaalta taas, jos olisi syntynyt, sen ajan supervalta, Ranska olisi ollut sitä kukistamassa, jotan ei ole laisinkaan sanottu, että protestantit olisivat menestyneet.

  Jos Frans I olisi saanut pidellyt Paavia kun Kaarle V tavoitteli Keisarin kruunua, olisi saanut käydä niin, että Frans olisikin päätynyt Keisariksi.

  Ranskan ja Saksalaisroomalaisen keisarikunnan yhtyminen, olisi voimistanut Ranskaa, ja silloin taas Henrik VIII ja Isabellan avioliitto ei olisi ollut niin tärkeä, mutta Ranskan etu ja mahdollisuus tukea Maria Stuarttia Englannin valtaistuimelle olisi ollut kokonaan toinen.

  Jos Kaarle V ei olisi noussut Saksan Keisariksi, olisi Espanjan ja Ranskan suhteet olleet vaikeammat, sillä Kaarle olisi kuitenkin ollut omien perintömaittensa kautta Saksan Keisarin vasalli, jos se olisi ollut Ranskan Frans, Espanjan ja Ranskan sota olisi ollut todennäköinen.

  Ranskan ja Espanjan sota tuossa tilanteessa olisi voinut johtaa kahteen eri lopputulokseen.

  Jos se olisi muodostunut Saksan ”kansalliseksi heräämiseksi”, Carlos I olisi voittanut ja päätynyt kuitenkin Saksan Keisariksi, mutta vahvana voittajana.

  Jos Saksa ei olisi noussut Keisari vastaan, olisi Hapsburgit menettäneet Saksan ja Alankomaiden maakunnat, ja suku olisi jäänyt vain Espanjan hallitsijaksi. Tämä olisi tarkoittanut ettei luulavasti Itavalta olisi saanut sitä asemaa mikä sillä on ollut 1700-1800 luvuilla.

  Jos Hapsburgit olisivat olleet vain Espanjassa, he olisivat luultavasti noudattaneet toista politiikkaa ja painottaneet siirtomaitten hallintaa toisella tavalla, eivätkä käyttäneet niitä vain keinona rahoittaa euroopan politiikkaa. Samoin hävitty sota Ranskaa vastaan, olisi saanut maan politiikan toiseen asemaan eikä rekonkistadori-politiikan hohto olisi saanut samanlaista loistavuutta.

  Jos Paavi olisi ollut Roomassa, olisi maailman kaupan rahavirrat olleet toisenlaiset.
  Julius II ei olisi voinut noudattaa sotapolitiikkaa, jos olisi edes noussut valtaan. Ranskan kuninkaan taskupaavit eivät olisi olleet Medicien ostettavissa, ja Medicien asema olisi ollut toinen. Koska Medicit eivät olisi etsineet vaikutusvaltaa Roomasta, he eivät olisi liittoutuneet Orsinien kanssa, vaan olisivat saattaneet etsiä liittolaisia Milanosta, Bolognasta tai Perugiasta, jotka olisivat olleet voimakkaampia ilman Rooman ja Keisarin ristiriitaa.

  Jos Paavi olisi ollut Ranskassa, olisi ollut mahdollista, etteivät fransiskaanit olisi saaneet sitä asemaa joka heillä oli. Koska fransiskaanit vaikuttivat maalaustaiteen kehittämiseen oleellisesti ja toisaalta Medicien merkitys maailman politiikkaan olisi ollut toinen, renessanssin syntyminen olisi ollut toisenlainen prosessi.

  Jos Medicit eivät olisi voineet tavoitella Paavin istuinta, ja jos nyt Giovanni di Medici olisi edes syntynyt, tämä lahjakas kaveri kenties olisikin keskittynyt perheen bisnekseen ja pitänyt sen kasassa tehokkaammin kuin veljensä.

  Toisaalta, jos Paavi ei olisi tukenut Medicin perhettä, se ei olisi päässyt takaisin valtaan Savonarolan jälkeen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Top