Olet täällä:, politiikka, äidiksi ItaliassaSciopero

varokaa sortuvaa julkista koulua

Ns. koulureformilaki runnottiin läpi eilen, siitä huolimatta opettajat olivat tänään lakossa. Mielenosoituskulkueita järjestettiin ympäri Italiaa, Tuppulassakin. On se luojan lykky että meillä on tuo muurinympärystie jossa marssia, piazza on jo kaivinkoneiden miehittämä joten se siitä.

Hallituksen syytösten mukaan mieltään osoittavat oppilaat ja opettajat ovat vain vasemmistopropagandan harhaanjohtamia. Tiedon sumuisuus, kaiken kiistäminen ja ylimielinen instituutioiden halventaminen suututtaa minua eniten, opettajilta puuttuu lähdekriittisyys mutta kyllä kansa tietää. Reformi hyväksytään, ja saman päivän iltana Bruno Vespan talkshowssa puhutaan Meredith Kercherin murhasta. Kansankynttilöiden jakaman propagandalehtisen mukaan reformi

 • lyhentää kouluviikkoa 30 tunnista (joissakin kouluissa 40 tunnista) 24 tuntiin. Laatuaikaa, you know. Ja vaikkei koulun ainoa tehtävä olekaan pitää jälkikasvua poissa äitien jaloista, aika rohkea veto maassa jossa on Euroopan alhaisin naisten työllisyysprosentti sitten Maltan.
 • palaa vuonna 1990 hylättyyn malliin, jossa ala-asteella yksi opettaja opettaa kaikkia aineita. Paitsi uskontoa, johon tarvitaan erityisvalmiudet, ja jonka opettajien lobby on ymmärrettävistä syistä Korkeimman suojeluksessa. 140 tunnin kurssilla voi pätevöityä ala-asteen englanninopettajaksi. Panorama kirjoittaa, että Suomessa yksi ainoa luokanopettaja opettaa kaikkia aineita ensimmäisten kuuden vuoden ajan. En ole riittävästi ajan tasalla väittääkseni vastaan, mutta meillä ainakin vuonna yksi ja kaksi nakkisodan jälkeen oli jos minkälaista veiston- ja ruotsinmaikkaa.
 • säästää samanaikaisesti läsnä olevien opettajien määrässä, tekee mahdottomiksi luokkaretket, vaikeuttaa yksilöllistä opetusta niille jotka eivät pysy luokan tahdissa, tai osaavat jo, pitkästyvät ja häiritsevät.

Jo aiemmin esille nousseita koulureformin kulmakiviä on palaaminen koulupukuun, niinkuin siitä olisi jo kaikkialla luovuttu, ja käytösarvosanan takaisin ottaminen. Viimeinen varmaan joissain tapauksissa aiheellistakin, tai sitten mielivallan väline jos arvosana lasketaan ns. pärstäkertoimen mukaan. Kuria ja järjestystä vastustavat ovat vasemmistolaisia liimatukkia, sitä kaipaavat taas nostalgikkoja päätellen siitä että ainoasta opettajasta puhutaan nimellä maestrO unicO, niinkuin ala-asteella olisi muka miehiä töissä.

Kukaan ei kuulemma saa kenkää; määräaikaisten työsopimus kai jätetään uusimatta, kuten Barin IKEAssa. Pitkän päälle lupaavat vähemmän opettajia paremmalla palkalla, se kuulostaa kauniilta, ja hallituksen mukaan täysiaikaisesta kouluviikosta nauttivan väestön osuus kasvaa. On ällistyttävää että eri puolilla Italiaa opetuksen tuntimäärä vaihtelee.

Huonosta käytöksestä muistuu mieleeni taannoinen keskustelu erään opettajattaren kanssa: koulukiusaajien vanhemmat tuntee kuulemma jo siitä miten he parkkeeraavat koulun pihalle, ja millaisella autolla.

4 thoughts to “Sciopero”

 1. Suomessa alakoulun opettajat ovat usein erikoistuneet joihinkin oppiaineisiin, jolloin osan tunneista opettaa joku muu kuin oma opettaja. Opettaja voi olla erikoistunut esim. kuvaamataitoon, musiikkiin, liikuntaan, tekstiili/teknisiin töihin tai vaikkapa alkuopetukseen (eli siis 1-2 luokkien opetukseen). Esim. tyttärelläni oli Suomessa alkuopetukseen erikoistunut opettaja ja sen lisäksi musiikinopettaja. Jos neiti olisi nyt Suomessa kolmannella, hänellä olisi uusi luokanopettaja, musiikinopettaja, teknisen työn opettaja ja englanninopettaja. Mutta käytännöt vaihtelevat kunnittain ja kouluittain. Isossa koulussa on enemmän mahdollisuuksia erikoistua johonkin tiettyyn aineeseen.

  Blogiasi on kiva seurata. Kirjoitat osuvasti Italian asioista.

 2. Niin suomessa olisi… mutta saapasmaassa kun ollaan pààsee englanninopeksi reilun 100 tunnin kurssilla.
  Minulla on suomessa ystàvià, jotka ovat ala-asteen opettajia. He ovat rankan karsinnan jàlkeen pààsseet OKL:een ja vuosien opintojen, erikoistumisien ja harjoittelujen jàlkeen ovat loistavia opettajia omissa kouluissaan.
  Italiassa pààsee yliopistoon kuka tahansa maksettuaan opintomaksun (Lààkikseen ja joihinkin muihin tiedekuntiin on jonkinlainen pààsykoe). Opintojen yhteydessà on mahdollisuus opiskella alan opettajan pàtevyys. Ala-ja Ylàasteen opettajille vaadittiin erillinen 3 vuotinen opettajapàtevyys, joka tànà vuonna poistettiin (eikà kukaan vielà tiedà, miten tulevaisuudessa pààsisi opiskelemaan kyseisten koulujen opettajiksi). Minulla on italialaisia ystàvià, joista useat ovat opettajia. Eràskin koko viime lukuvuoden oli ”opettajana” Trentossa, mutta todellisuudessa àitiyslomalla reilun 1000km:n pààssà tààllà Pugliassa… ja valtio maksoi àitiysloman. Tànà vuonna, 10 vuotta valmistumisensa jàlkeen, hàn tosiaan opettaa Trentossa filosofiaa ja psykologiaa. Tosin, ystàvàni ei ole ikinà opiskellut pàivààkààn psykologiaa, sattuipahan vaan yliopistoaikoina, ettà kun hàn teki filosofian opettajan pàtevyys- tentin, antoi tentti pàtevyyden myòs psykologian opettamiseen!!!
  Muistaako kukaan, kun Berlusconi oli edellisen kerran pààministerinà? Kaikkiin kouluihin piti hankkia tietokoneet ja matematiikan ja tietotekniikan opetusta piti lisàtà opetussuunnitelmassa. Minulla on esikoinen tokalla. Heillà ei ole opetussuunnitelmassa enàà tuntiakaan tietotekniikkaa ja matematiikkaakin on vàhemmàn viime vuoteen verrattuna. Eli pojalle on opetettava itse tietokoneen kàyttòà!
  Uusi koulureformi ei hyvàà lupaa. Italialainen yliopistomaailma tarvitsee uudistuksen, mutta miksi tuhota ala-aste, joka kuitenkin on ollut Italiassa ainoa taho, joka on vuosia toiminut erinomaisesti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Top