M come matrimonio

arkitehdin joulukalenteriNo Comments

Olet täällä:M come matrimonio

Aristide Mazzarella

Törmäsin sanaan matrimonio ensimmäistä kertaa Milanossa huhtikuussa 1994; olimme opintomatkalla, parikymmentä opiskelijaa, professori ja assistentit, ja pienen perhehotellin mitään kieltä puhumattomalla henkilökunnalla (italiaa ei nyt oteta lukuun) oli epäkiitollinen tehtävä jakaa meidät huoneisiin. Mies- ja naisopiskelijoita ei samaan huoneeseen, meillähän ei toki olisi ollut mitään sitä vastaan, minä pääsin toisen teekkarittaren kanssa huoneeseen johon ei poikaparia voisi laittaa, koska huoneessa oli letto matrimoniale. Siis, aviovuode, eli parisänky. Epäselväksi jäi miksi juuri poikapari parisängyssä oli niin sopimaton. Arvelen sen johtuvan siitä että historiallisesti homoseksuaalisuudesta puhuttaessa ollaan viitattu juuri miesten keskiseen puuhasteluun, ja olen jopa lukenut että naisten homoseksuaalisuutta pidettiin teknisesti mahdottomana, kun puuttui se johonkin ruumiinaukkoon työnnettävissä oleva elin. Ymmärrettävästi, ken oli keinot keksinyt, piti asian omana tietonaan…

Patrimonio tarkoittaa omaisuutta, matrimonio on sen äidinpuolinen vastine? Sanan etymologia on epäselvä, mutta latinaa se on.

Matrimonio riparatore poistettiin rikoslainsäädännöstä vuonna 1981. Sitä ennen naimattoman naisen väkisinmakaaja saattoi hyvittää tekonsa ja välttää tuomion avioitumalla uhrinsa kanssa. Tästä kunniasta kieltäytyi vuonna 1965 kuuluisaksi tullut 17- vuotias sisilialaistyttö Franca Viola.

Matrimonio tarkoittaa, paitsi avioliittoa, myös häitä. Toinen hääjuhlasta yleisesti käytetty sana on nozze. Jeesus muutti veden viiniksi Kaanaan häissä, le nozze di Cana. Morsian ja sulhanen, sposa e sposo; verbi sposarsi, siviilisääty coniugato/a. Kirkkohäät matrimonio religioso, siviilivihkiminen matrimonio civile. Siviilivihkimisen suorittaa yleensä pormestari, mutta isommissa kaupungeissa asia on varmaankin järjestetty toisin, sillä eihän yksi ”ensimmäinen kansalainen” yksinään tai edes varapormestarin avulla ehdi kaikkia siviilipareja vihkimään. Siviilivihkimys on must uudelleen avioituville, sillä katolisessa uskossa avioliitto on purkamaton sakramentti. Kirkkovihkimyksen voi joillakin ehdoilla mitätöidä kirkollisessa tuomioistuimessa.

Avioero oli mahdollinen Napolin Kuningaskunnassa Napoleonin aikaan. Yhdistyneessä Italiassa avioero oli mahdollinen vasta vuonna 1970.

Italian lainsäädäntö ei tunnusta samaa sukupuolta olevien välistä avioliittoa, lakialoitteet rekisteröidystä parisuhteesta ovat johtaneet riitelyyn ja pääministerin (Romano Prodi) henkilökohtaiseen anteeksipyyntöön maan suurimman kristillisen aikakauslehden Famiglia Cristianan päätoimittajalta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Top