Myr(s/k)ky vesilasissa

arki, vesi1 Comment

Olet täällä:, vesiMyr(s/k)ky vesilasissa

Pulloetiketti hanavedelle

Tuppulan vesikriisi ratkesi osaltamme, ei tiedotuksen vaan armottoman googlaamisen avulla, ja Italiattaren kummitäti soitti jopa Euroopan suurimman vesilaitoksen leivissä olevalle serkulleen. Ongelma on byrokraattinen, rauhotteli serkku. Ai että miten veden laatu voi olla byrokraattinen ongelma? Asetetaan valtiollisella tasolla terveysministeriössä raja-arvo, trihalometaanien kokonaismäärä max 30 mikrogrammaa/litra, se vahvistetaan alueellisella tasolla, sitten kun tavotteeseen ei päästä annetaan armonaikaa ja nostetaan rajaa 80 mikrogrammaan mutta vain joulukuun 31. päivään asti. Tammikuussa vesi muuttuu juomakelvottomaksi, kunnes armoajalle myönnetään lisää jatkoa. Aika italialainen käytäntö, siis.

Suomessa Sosiaali- ja terveysministeriön trihalometaaneille 2000-luvulla asettama raja on 100 mikrogrammaa litralle.  Paskempaakin vettä on varmaan tullut kumottua, kun 70-luvulla kloorattiin suruttomasti Vantaan rapavettä, jossa kloori pintavedessä lilluvien orgaanisten aineiden kanssa kimppaan mennessään muodostaa kaikenlaista kivaa. Ja tunnetusti vesi ruostuttaa, kuten viinamäkeläiset muistavat aina mainita.

Helsingin Vedellä on muuten hienot brosarit, jos aihe jaksaa kiinnostaa. En löytänyt harmikseni vahvistusta kuulotiedolle että Roihuvuoren vesitorni olisi ainakin valmistuessaan ollut Euroopan suurin. On sillä tiedolla ilman lähdeviitteitäkin henkseleitä paukuteltu.

One thought to “Myr(s/k)ky vesilasissa”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Top