Grillo parlante

politiikkaNo Comments

Olet täällä:Grillo parlante

MarxBeppe

Italialainen koomikko Beppe Grillo on ilmoittanut asettuvansa ehdolle oppositiossa olevan keskustavasemmistolaisen Demokraattisen puolueen (PD) keulahahmoksi lokakuussa pidettävissä esivaaleissa.

Beppe Grilloa ei voida sanoa Demokraattisen puolueen varsinaiseksi kannattajaksi: hän on kritikoinut puolueen ohjelmaa tai pikemminkin sen ohjelmattomuutta useaan otteeseen. Värikäs koomikko on jättänyt television 1990-luvulla, ja sen jälkeen levittänyt ohjelmaansa näyttämöillä, toreilla ja internetissä, jossa hänen bloginsa on Italian suosituin.

Poliittiseksi ohjelmakseen Beppe Grillo on tarjonnut maanlaajuisesti sovellettuna samaa ohjelmaa, jotka hänen siviililistalla kunnallisvaaleissa 64 kunnassa ehdolla olleet kannattajansa ovat esittäneet, niin sanottua Viiden tähden kuntien kaksitoistakohtaista ohjelmaa (Comuni a cinque stelle). Tämän lisäksi hän kieltäisi televisiokanavien omistamisen poliitikoilta. Hallintoelinten kunniallisuuden palauttamista hän penää luonnoksella laista, joka rajoittaisi kansanedustajien istuntokausien määrän kahteen ja tekisi mahdottomaksi korkeimmassa oikeusasteessa tuomittujen tai alempien oikeusasteiden jo tuomitsemien, korkeimman oikeuden päätöstä odottavien henkilöiden asettumisen ehdokkaaksi. Nykyistä vaalitapaa hän ehdottaa muutettavaksi siten, että kansanedustajat valittaisiin suoralla kansanvaalilla – tällä hetkellä äänioikeutettu antaa äänensä listalle, eikä esimerkiksi naisten määrän kasvattaminen parlamentissa ole äänestäjien käsissä.

 

Viiden tähden kuntien ohjelma tähtää italialaisittain korkealle:

 1. Vesilaitosten pitäminen julkisten palveluiden piirissä
 2. Pakollinen vedenpuhdistusjärjestelmä asumuksille joita ei voi kytkeä viemäriverkkoon; kunnallinen tuki tai rahoitus yksityisille puhdistusjärjestelmille.
 3. Kaupunkien viheralueiden lisääminen.
 4. Rakennuslupien myöntäminen vain purkuun, jälleenrakentamiseen tai käytöstä poistettujen teollisuusalueiden uuskäyttöön muokkaamiseen.
 5. Saastuttamattoman julkisen liikenteen toimintasuunnitelman laatiminen ja pyörätieverkoston rakentaminen.
 6. Liikuntavammaisten liikkuvuuden parantaminen kaupungissa.
 7. Ilmainen internetyhteys kaikille kansalaisille.
 8. Julkisten etätyöpisteiden luominen.
 9. Jätemäärän nollaaminen.
 10. Vaihtoehtoisten energiamuotojen kuten aurinkosähkön ja tuulivoiman edistäminen kunnallisella rahoituksella.
 11. Energiatehokkuus.
 12. Paikallisen tuotannon suosiminen.

Beppe Grillon provokaation tekee kiintoisaksi se, että hänen riveissään on suuri joukko vuoden 2008 parlamenttivaalien todellisesta vaalivoittajasta, nukkuvien puolueesta. Berlusconia vastaan mutta ei oikein minkään puolesta politikoivassa Demokraattisessa puolueessa hän on tunnistanut suurimman oppositiotyhjiön. Koomikko kansakunnan keulahahmona ei olisi uusi ajatus Italian spektaakkelinomaisessa politiikassa.

Kuva: Beppe Grillo Parta-Kallen parrassa. Grillo parlante on sirkka, joka toimii Pinocchion omatuntona.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Top