Barbapapà

arkkitehtuuri, lapset, media2 Comments

Olet täällä:, lapset, mediaBarbapapà

Barbapapojen talo

Yksi lapsuuteni vaikuttavimmista arkkitehtuurielämyksistä on Barbapapojen talo (jota ihastelin kirjasta suomalais-kanadalaisen ystäväni luona, en ole varma oliko kirja englanniksi vai suomeksi) ja varsinkin tapa, jolla se on rakennettu. Suurin barbapapa, Barbapapa toimii muottina, ja muut läiskivät hänen päälleen barbasementtiä. Superorgaanista.

Ainakin italialaisen lähteen mukaan barbapapojen äiti Annette Tison oli arkkitehti, ja barbapapojen isä, edellämainitun aviomies Talus Taylor, matematiikan ja biologian opettaja.

Barbapapat ovat luonto- ja eläinrakkaita, isä-Barbapapa on pinkki vaikkakin mies. Barbapapat ottavat kantaa rakennussuojeluun:  ennen barbatalon rakentamista barbapapat kunnostavat asunnokseen liberty-huvilan, jonka pahat grynderit kuitenkin tuhoavat. Unescon maailmanperintölista perustettiin vuonna 1972; Vilhelm Helanderin ja Mikael Sundmanin poleeminen kirja Kenen Helsinki? julkaistiin vuonna 1970.

Olen oman aikani lapsi: seitsenkymmentälukulainen. On turhauttavaa vääntää rautalangasta mallia niille, jotka eivät ole oppineet joitakin perusjuttuja jo Barbapapaa katsomalla.

2 thoughts to “Barbapapà”

  1. Aah. Miten olinkin melkein unohtanut Barbapapat – sentään ensimmäinen kirja, jonka itsenäisesti koululaisena lainasin kirjastoautolta. Muistan tuon talonrakennuksen ja sen, että kirjat olivat ihan lemppareitani hetken aikaa, kunnes aloin tarvita enemmän tekstiä. En osannut ajatella noin syvällisesti, tosin kukas lapsi osaisikaan, mutta siitä päätellen, että kirjat olivat minusta huippuja, ei niiden asenneilmastossa mitään vikaakaan mielestäni ollut. Kiitos muistutus- ja tietopaketista! 🙂

  2. Rakastin Barbapapoja! Inhosin ja inhoan edelleen sitä, kun ihmiset puhuvat ”barbababasta”. Tuo talo oli lapsuuteni unelmatalo ja sen perusteella suunnittelin mitä mielikuvituksellisimpia rakennelmia. Äitini kaapit taitavat pullistella piirroksiani vieläkin 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Top