Lapsen oikeuksien päivänä

kuvia Tuppulasta, lapset, media, urbanistiikka, äidiksi Italiassa1 Comment

Olet täällä:, lapset, media, urbanistiikka, äidiksi ItaliassaLapsen oikeuksien päivänä

Lapsella tulee olla riittävät mahdollisuudet leikkiin ja virkistykseen […]. Yhteiskunnan ja viranomaisten tulee pyrkiä edistämään mahdollisuuksia tämän oikeuden nauttimiseen.

Kolmekymmentä vuotta sitten Tuppulassa lapset leikkivät kaduilla. Eivät enää, sillä liikennemäärät ja tilannenopeudet ovat kasvaneet, ja niin kuin se ei yksin riittäisi, median herkuttelu lapsikaappauksilla ja pedofiiliringeillä on räjähtänyt käsiin. Kaupunkiin on kaavoitettu – ehkä juuri kolmekymmentä vuotta sitten – yksi leikkipuisto; sen lisäksi kadonneen katuleikin tilalle ei ole tullut mitään. Paitsi harrastuksia, maksullisia leikkipaikkoja ja piirretyille omistettuja taivaskanavia. Äidit sitten kärräävät lapsia koulupäivän päälle virkistyksestä toiseen, niissä paremmissa perheissä, muille kai riittävät ne taivaskanavat.

Luin Telegraphista artikkelin, jonka mukaan UK:ssakin on ihan helkkarin epätodennäköistä että lapsi kaapattaisiin keskeltä katua ja katoaisi jäljettömiin niin kuin joku Madeleine McCann. Arvatkaapas kuinka epätodennäköistä Suomessa, tai jossain Tuppulassa, jossa kaikki tuntevat toisensa ja jonkinlainen sosiaalinen kontrolli toimii. Pelon pelko pistää vanhemmat kuitenkin rajoittamaan lasten menemisiä. Saatetaan kouluun. Haetaan koulusta. Ystäville ei pääse, koska pitäisi sovittaa yhteen omien vanhempien ja ystävien vanhempien aikataulut.

Kasvaakohan tästä sukupolvesta ihmisiä lainkaan? Lapsiraukat.

One thought to “Lapsen oikeuksien päivänä”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Top