Olet täällä:, politiikkaRosarno

Rosarno, Reggio Calabrian maakunta. 15 000 asukasta ja näiden lisäksi 5000 hylättyihin tehtaisiin ja hökkeleihin majoittunutta kausityöläistä Burkina Fasosta, Burundista, Kongosta, Senegalista mutta myös Itä-Euroopan maista, lähteiden mukaan 37 eri maasta.

Osalla kausityöläisistä on oleskelulupa, tai he ovat EU-kansalaisia. Suurin osa on maassa laittomasti. On mahdollista että viisituhatta miestä leiriytyy hökkeleihin eikä kukaan huomaa mitään. On ilmeisesti myös mahdollista että maatalousyritys tuottaa markkinoille tuhat tonnia appelsiineja ja pitää palkkalistoillaan kahta miestä. Sadonkorjuussa työskentelevät ansaitsevat 20-25€ päivässä, eikä työpäivän pituutta rajoita mikään laki, sillä, kas, näitä työntekijöitä ei ole olemassa. Veroa työntekijät maksavat: koska valtio ei ole Rosarnossa läsnä, kymmenyksensä kerää ’Ndrangheta.

Rosarnon appelsiinit maksavat kaupassa 1,55€/kg, hinnasta jää 0,10-0,27 €/kg tuottajalle.

7.1. alkavat rähinät: togolaista miestä on ammuttu ilmakiväärillä ja hän on ensiavussa paikattavana. Sana kiertää, tunteet kuumenevat, miehet tarttuvat kättä pidempään ja lähtevät kaupungille osoittamaan mieltään, rikkomaan ikkunoita ja viskomaan kiviä. Seuraavana päivän paikkakuntalaiset vastaavat samalla mitalla. Hökkelit tuikataan tuleen, aseistautuneet paikkakuntalaiset neuvovat kausityöläisiä vaihtamaan maisemaa.

Kaupunki pääsee uutisiin; osa asukkaista osoittaa mieltään kantaen banderoleja «Emme ole rasisteja», «Valtion hylkäämiä, joukkoviestinnän kriminalisoimia».

Osa kausityöläisistä poistuu paikkakunnalta vähin äänin, osa kärrätään omasta pyynnöstään keskuksiin, jossa heidän identiteettinsä varmistetaan ennen lähtömaahan palauttamista. Sadonkorjuu olikin sopivasti jo melkein lopussa.

Fortress Europe: Katkeria appelsiineja

3 thoughts to “Rosarno”

  1. Paluuviite: Periytyvä kurjuus «

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Top