Minä, etnisyys ja Lauri Tähkä

antropologia, kielenhuolto8 Comments

Olet täällä:, kielenhuoltoMinä, etnisyys ja Lauri Tähkä

Muori skypetti ja kertoi että oli mennyt ostamaan CD-levyn, mikä on merkkitapaus sinänsä, sillä Muori harvemmin innostuu mistään musiikista joka on levytetty vuoden 1963… no, 1970 jälkeen. Totesimme siinä keskustellessamme että olen itsekin tehnyt tuttavuutta ko. naurettavan kireisiin nahkavaatteisiin pukeutuneeseen narsistiin Automiehen kansanvaunussa, jolla vallan vasiten noudin ihmisiä Helsinski-Vantaan kentältä epäinhimillisiin kellonaikoihin. Ei varmaan mikään korkeakulttuurinen pläjäys, mutta en minäkään vielä tämän pidemmälle ole päässyt luokkaretkelläni hyvinvointiyhteiskunnassa.

Minä en ole mistään kotoisin, se selvisi viimeistään peruskoulun kolmannella kun käsitöissä piti kirjoa juuttikankaalle villalangalla kansallispukuisen neidon kuva. Kässänmaikka tivaamaan mistäs sinä olet syntyjäsi, pöydällä läjä kirjoja kauneimmista kansallispuvuista. No, täältä Roihikasta – Entäs äiti ja isä?- Mutsi on Sörkasta, faija Kalliosta. Sörkan kansallispukua ei löydy niteistä. Väännän turhautuneena jonkun ruotsinkielisen Uudenmaan puvun.

Ihmisen äidinkieltä ei turhaan sanota äidinkieleksi. Eikä siinä vielä kaikki: 1970-luvun työvoimapoliittisista syistä vietin varhaislapsuudessa paljon aikaa eteläpohjalaisen muorin seurassa, ja todennäköisesti tunnen kaikki muorin ja vanhanmuorin sanonnat. Vaikkei henkilökohtaista kokemusta meirän pitkistä pelloista ole, niin jotain, kyllä, tuttua niissä lauluissa on. Sellaista typerää uhoamista ehkä, johon myönnän syyllistyneeni opiskelijajuhlien jatkonjatkoilla samanhenkisten kanssa laulaa hoilottaessani ettei Kauhavan rauta ruostu, ja niin kauan minä tallaan tämän kylän raittia kun kenkäni pohojat kestää. Olen kieleltäni, kielikuviltani ja mieleltäni enemmän pohjalainen kuin savolainen (isänisä) tai hämäläinen (isänäiti), ja liikutun lähes kyyneliin kun laulan sylissä istuvalle pienelle miehelle että sehän niitä rikkahia harmittaa kun köyhän lapsi on kaunis.

Pitäisiköhän sittenkin hankkia tuollainen helavyö? Nostalgiakaupassa ovat loppuunmyytyjä, joten kai tässä joku buumi on käsillä…

8 thoughts to “Minä, etnisyys ja Lauri Tähkä”

 1. Eiköhön noita helavöitä vielä saa Helmi Vuorelman nettikaupasta, ja ellei sellaista ole, niin sitten Huutonetistä. Itse myin siellä joku vuosi sitten tuollaisen puukon, jossa kylläkin oli hevosenpää, kun multa puuttui tuo helavyö.

  Suomeen tullessasi pitänee laittaa puukko saappaanvarren sisäpuolelle.

  Isäni oli myös Etelä-Pohjanmaalta, siitä kai tämä sielujen sympatia. 🙂
  Eikä ne isänäitini ohi vilahtaneen pohojalaasen romanin jälkeläiset rumia ole olleet, hyvinkin laulun väärttejä köyhän lapsia mekin ollaan.

  1. Tiedä vaikka oltaisiin sukulaisia saman hevos- ja povausalalla toimineen sukuhaaran kautta 🙂 Ja jos ihan totta puhutaan niin osaisinhan minä tehdä itsekin tuollaisen helavyön, mutta tekisin sen sitten ihan oikeasta hopiasta että erottuisi edukseen 😀 Turha vaatimattomuus ei ketään komista…

 2. Hauskaa että selvisi tämä väärän koivun takainen sukulaisuuskin lopulta! 🙂

  Siitä vaan hopialevyjä takomaan, hyvä projekti! Huhtipojalle, kun alkaa käydä tanhuamassa. Härmän- Etelä-Pohjanmaan kansallispukukin on niin komia, ihan eri luokkaan kun Uudenmaan hurrien vastaavat. 🙂

  http://www.kansallispukuneuvosto.fi/puvut/nurmijarvi_mies.htm

  Vrt: http://www.kolumbus.fi/erkki.lehtimaki/html/puku1.htm

  Skottien tapaan vaan ylpeästi perinneasut ylle maailman turuilla!

  1. No kun siitä kässäntunnista on kolmekymmentä vuotta asiaa sulatellut, niin flammuhameenhan minä haluaisin. Eikun johonkin opistoon kesäkurssille!

 3. … juuri niin, kutomaan itse sen flammukankaan! Retron retroa!

 4. No piruvie, ilimankos! Minä olen ihan Nymanni, mutta juuria (syviä) löytyy nimenomaan Etelä-Pohjanmaalta. Mun suosikkiveisuni ja suoranainen mottoni *heh* on ollut ukkini (kunnianarvoisan kansakoulunopettajan) huumorilla loilottama hei helapääpuukko ja puntari, niillä pärjäilen minä varmasti…

 5. Paluuviite: Itä-länsi «

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Top