Fontana del Toro

Blogi, kuvia TuppulastaNo Comments

Olet täällä:, kuvia TuppulastaFontana del Toro

Tuppulan piazzalle fasistien “Roomaanmarssin” vuosipäivänä, 28. lokakuuta käyttöön vihkimä suihkulähde täyttää tänä vuonna 80 vuotta. Kuivuudesta kärsivässä Leccen maakunnassa vesi oli mahtava propaganda-ase.

Legendan mukaan kaupungin vaakunassa esitetty sonni löysi maata kaviolla kuopiessaan vesisuonen, jonka kohdalle kaupunki perustettiin. Asumme veden päällä. Pohjavesi nousee kapillaarisesti huokoisesta kalkkihiekkakivestä muurattujen rakennusten perustuksista korkealle seinään, liikuttaa suoloja, murentaa rappauksen, saa maalin kukkimaan. Joskus sadevesi vie maan talojen  ja katujen alta kallioperään, joka on reikäinen kuin sveitsinjuusto.

Hyödyllistä, vaatimatonta, kallisarvoista ja puhdasta Sisar Vettä ylistävä värssy on peräisin Franciscus Assisilaisen Luotujen ylistyksestä eli Veli auringon laulusta ja kuuluu kokonaisuudessaan näin: Laudato si’, mi’ Signore, per sor Aqua, la quale è multo utile et humile et pretiosa et casta.

Iäkäs muurari kaartaa polkupyörällä suihkulähteelle, peseytyy laastin pölystä ja vasta sitten vetää päälleen pyörän tangolle taittelemansa kauluspaidan. Joskus vieläkin näkee miehen täyttämässä kolmipyöräisen kuormamopon lavalle nostamiaan vesikanistereita. Me vietämme iltaa piazzalla, juomme vettä suoraan suihkusta, lapset pesevät leikin likaamat kätensä. Vain vuosisata sitten täällä kuoltiin janoon tai saastuneen kaivoveden aiheuttamiin sairauksiin.

Suihkulähteen vesi on vaatimattomuudessaan monen unohtama: maan mahtavat kaartavat citymaasturilla supermarkettiin hakemaan pullovettä, sitä joka pitää puhtaana sisältä ja kauniina ulkoa, edistää ruuansulatusta, Miss Italian tai jalkapalloilijan mainostamaa. Lähde on kenenkään huomaamatta lakannut toimimasta kuukausi sitten, nyt sen hylätyssä pulunpaskan tahrimassa altaassa kasvaa vihreä leväkasvusto ja hyttysentoukat.

Blog Action Dayn vesipostaus

Muita osallistujia:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Top