Kolmekymmentä vuotta sitten

Blogi, historiaNo Comments

Olet täällä:, historiaKolmekymmentä vuotta sitten

Kolmekymmentä vuotta ja yksi päivä sitten, sunnuntai-iltana kello 19.38 maa järisi Irpiniassa Avellinon maakunnassa: 90 sekuntia kestänyt järistys jätti jälkeensä 2.914 kuollutta, 8.848 haavoittunutta ja 280.000 evakuoitua. Totaalinen tuho oli katkonut linjat ja maanjäristyksen todellinen laajuus paljastui vasta seuraavana aamuna.

Katastrofeja seuraa ensin järkytys, järjestöjen ja vapaaehtoisten halu auttaa. Perässä uivat poliittiset rahankähmijät, grynderit, järjestäytynyt rikollisuus sekä polemiikin hyökyaalto, jonka pohjalla painaa epäilys siitä ettei kaikkea tehtävissä olevaa tehty ajoissa.

L’Aquilan  järistyksen jälkipyykkiä pestäessä televisiossa kerrottiin että viimeiset Messinan maanjäristyksessä vuonna 1908 kodittomaksi jääneiden tilapäisasumukset Reggio Calabriassa ajettiin puskutraktoreilla kumoon vuonna 2009. Bensiinin litrahinnassa on edelleen Irpinian maanjäristysten uhrien auttamiseksi määrätty neljän eurosentin lisävero. Neljän miljardin liiran arvellaan menneen poliitikkojen lahjuksiin, mutta todellista summaa tuskin tietää kukaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Top