Olet täällä:, Blogi, maailmanparannus, pikkuautoilu, urbanistiikkaÖkyauto

Kun pilapiirroksia on enemmänkin tallessa kovalevyllä, niin täytyy jakaa niitä yleiseen tietoisuuteen.

Artikkeli autoilusta tai pikemminkin muiden liikkumamuotojen puuttumisesta LA:ssa osui yhteen kipupisteeseeni. Italia on Euroopan autoistunein maa, ja italialaisessa pikkukaupungissa todella monet ovat sitä mieltä että jalan liikkuminen on köyhyyden, saituuden tai jonkun muun mielenvian merkki. Ympäristöä (jalkakäytäviä, tienpenkkoja ym.) hoidetaan sen mukaan: mitään kuudenkympin tuntinopeudessa näkymätöntä pikkuroskaa ei siivota pois, liikennemerkkejä pystytetään keskelle jalkakäytävää, autoja jätetään parkkiin suojatielle ja luiskille… Hyvää tarkoittavat tutut pysähtyvät ja tarjoavat autokyytiä.

Tietysti Italialla on oma lehmä ojassa autoteollisuuden kanssa, eikä ole ihme että julkinen liikenne tai sen puute sekä muut valinnat infrastruktuureissa on tehty tilaustyönä FIATin liikevaihtoa ajatellen, tai niin ainakin uskoisi tapahtuvan salaliittoteorioiden lainmukaisuuksien mukaan jopa vähemmän korruptoituneissa maissa.

4 thoughts to “Ökyauto”

  1. ”jalan liikkuminen on köyhyyden, saituuden tai jonkun muun mielenvian merkki. ”

    Miksiköhän minua luultiin, kun aina joku mies tarjosi autokyytiä, jos halusin kävellä töistä kotiin Sveitsissä nuorena opiskelijana? Kotimatkan olisi päässyt ratikalla tai vuokraisännän mukana. Kävellen? Se oli jotain, jota tehtiin viikonloppuisin metsän ja vuorten polkuja pitkin!

  2. Huomasin kerran kantapäissäni kävelyn ala-arvostuksen kylän päätien pientareella raivoissani puhisten. Olin lähtenyt kävellen 5km matkan rannalle sillä perheen ainoa auto oli tavoittamattomissa jonkun lähibaarin tienoilla pitkällä aamulehden hakureissulla. Puhina siis johtui alunperin mielentilasta mutta kohdistui pian ympäristööni tähdätessäni poloisilla rantaläpyköilläni niihin pienempiin lasinsiruihin. Kaiken kruunasivat ainakin kolme autollista tuttuja, jotka turhaan tarjosivat ylpeydelleni kyytiä. 2km ja joidenkin pesukoneiden, pienempien eläinraatojen ja lopulta isohkon lampaan ruhon jälkeen jätin kuitenkiin pientareen nöyrästi sitä enemmän tarvitseville.

  3. Mina pyorailen kesat talvet toihin. Isani naytti esimerkkia eli olen toisen polven tyomatkapolkija. Suomessa asiaan ei kiinnitetty huomiota, sitten muutin Pariisiin… ja pyorailen edelleenkin, saamastani huomiosta huolimatta. Ainoa todellinen haitta on hikoilu, tosin vain kesalla, ja onnettomuustilastot vahien pyorateiden ja autoilijoiden tappavan kaytoksen johdosta. Ranskassa OIKEA pyoraily kuuluu edelleenkin viikonloppuharrastuksiin. Se viedaan autolla paikkaan jossa sopii harrastaa pyorailya. Isani asuu nykyisin Etela-Ranskassa. Hankin ajaa 3 km:n matkan lahikylaan autolla ja tekee kilpapyoralla tunnin urheilulenkin maantiella, joka kolmas paiva.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Top