Keittiön kulmakivikatselus

arki, Blogi, ruokaNo Comments

Olet täällä:, Blogi, ruokaKeittiön kulmakivikatselus

Vastaan Uuden Mustan haasteeseen listata keittiöni kulmakivet, vaikka jo ihan alkuun ilmoitan ettei ruuan hamstraaminen ja myöhempi poisheittäminen ole taloudessamme ongelma saati menoerä. Tunne siitä, että ”jääkaappi on ihan tyhjä” on usein ihan totta, ”meillä ei ole mitään syötävää” ei. Kyllä tuolta ainakin spaghetin tomaattikastikkeella saa raavituksi kasaan. Ruuanvalmistus- ja ostoprosessi on Toyotan tuotantoprosessia muistuttava: vasta silloin kun ruokaa tarvitaan, ja vain sen verran kuin sitä tarvitaan. Päivittäiset ostokset teen kivijalkahoidon periaatteiden mukaan lähikaupassa, lihakaupassa ja leipomossa, kauden vihannekset tulevat viikoittaisessa ruokapiirin ostoskorissa. Päivittäisiin kuuluvat leipä, maito, juusto ja juuri sen päivän ruuanlaitoon tarvittavat erityiskicksit kuten suolasardellit, oliivit tai vaikka pinjansiemenet. Voisin valokopioida ostoslistan.

Vertailin ruokakaappien vakiomiehitystä Hannan listaan, josta osan tunnistin omikseni, osaa korjailin:

 • karkeaa merisuolaa
 • mustapippuria
 • raastettua parmigiano reggianoa
 • kuivaa chiliä
 • tabascoa
 • valkosipulia
 • kylmäpuristettua oliiviöljyä (20l ettei heti lopu kesken)
 • balsamiviinietikka
 • kikherneitä ja/tai papuja, kuivakaapissa ja pakkasessa
 • kananmunia
 • pastaa

Omista vakkareistani lisäisin vielä

 • kahvia (Quarta)
 • teetä (useampaa sorttia)
 • kaurahiutaleita
 • kaakaota (Van Houten)
 • riisiä
 • cous cousia
 • korppuja
 • ricotta scante eli minulle tarkemmin tuntemattomalla prosessilla hapatettu paikallinen herajuusto, lasipurkissa jääkaapissa
 • tonnikalaa paloina oliiviöljyssä, bad me
 • kapriksia
 • soseutettua tomaattia lasipullossa (12 pullon lava)
 • porkkanoita
 • perunoita
 • tuoretta fenkolia
 • voita
 • majoneesia

Pakastimessa on usein

 • pakastepinaattia (pinaattiletut!)
 • kalapuikkoja (lasten suosikki Italiassakin)
 • pakasteherneitä
 • tomaattikastikkeen jämät pikkupurkissa

Maustehyllyssä tai pikemminkin vetolaatikossa on siististi lasipurkeissa ja ilman etikettiä välttämättömimmät: muskottipähkinää, oreganoa, kurkumaa, currya, timjamia, rosmariinia, basilikaa, neilikkaa, fenkolinsiemeniä, aniksensiemeniä, kuminaa, kardemummaa… lisäksi terassilla kasvaa ruukussa laakeripuu, ja kesäisin basilikaa, minttua (marokonminttu?), toisinaan myös rosmariinia, timjamia, persiljaa ja korianteria (juuri nyt olen onnistunut tappamaan ne).

Taloudessamme syntyy aika paljon biojätettä ruuanvalmistuksesta, mutta disclaimerini jälkeen oivalsin että MTT:n tutkimuksessa johon Ruokatieto viittasi puhuttiin nimenomaan roskiin päätyvästä syömäkelpoisesta ruuasta. Hävikkiä luulisin voitavan välttää suunnitelmallisuudella, mitatuilla annoksilla (jos jää nälkä, niin aina voi syödä ruuan päälle voileivän), tähteiden välittömällä purkittamisella ja lähes välittömällä pakastamisella (hyviin pakasterasioihin kannattaa satsata), ja juurikin ostosten tekemisellä päivittäin, vaikka se onkin marketissa nii-in edullista. Myös varmuus siitä, ettei nälkäkuolema iske rauhoittaa hamstraajaa: selusta on turvattu vaikka pakastepizzalla!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Top