Olet täällä:, historia, kuvia Tuppulasta, politiikkaTripoli Italiana

Olen aina epäillyt että Gaddafi repisi pelihousunsa, jos hänelle selviäisi että jossakin jumalan selän takana on vielä katu nimeltä via Tripoli Italiana. Toisen maailmasodan jälkeen Yhdistyneiden Kansakuntien hallitsema, vuonna 1951 itsenäiseksi julistautunut Libya oli Italian siirtomaa vuosina 1911-1943, ja fasisminaikainen kadunnimi on epähuomiossa livahtanut itsesensuurin ja historian kosmeettisen uudelleenkirjoituksen seulasta kun koko Italian kansasta tuli  yhdessä yössä antifasisteja. Totta puhuen pari muutakin seikkaa on jäänyt jumalanhylkäämässä kadunpahassa huomaamatta, varmaan siksi kun siitä ei mahdu mahtimaasturilla ajamaan sivupeilejä kääntämättä.

Pohjois-Afrikka on liekeissä, Pohjois-Afrikka on piazzoilla osoittamassa mieltään. Italian politiikassa oppositio on kaivanut esille videoklipit joissa Berlusconi suutelee Gaddafin verentahrimia käsiä, vaikka reaalipolitiikassa tuskin kenenkään kädet ovat täysin puhtaat. Eversti Gaddafia ollaan kohdeltu kuin hieman vinksahtanutta mutta rikasta ja monin tavoin hyödyllistä naapuria. Potentiaalisen vaarallisella eksentrikolla on kolme valttikorttia hihassaan: maakaasu, öljy ja Välimeren ylittävälle toiviomatkalle pyrkivien alusten kontrolli (Saharan eteläpuolisesta Afrikasta tunkevaa väestöpainetta ollaan arvatenkin pidetty aisoissa päätä silittämällä, vaikka asiahan ei Euroopalle kuulu niin kauan kuin portsarin menetelmät pelittävät). Nyt kaaoksen vallitessa pelätään yli yrittävän jopa kolmensadantuhannen pakolaisen joukon: eivät taida kaikki mahtua Lampedusan saarelle.

SEL – Italian vasemmistoliitto – julistaa että mielenosoittajien teurastaminen on pysäytettävä. Koska toverit ovat tähän saakka vastustaneet kaikkia rauhaanpakotusoperaatioita, lienee suunnitteilla sormen heristäminen Gaddafille ja mahdollisesti joukkojen lähettäminen pieksemään sotilaita kukkasilla. Omiani haukun.

En minä sitä etteikö asiaan pitäisi puuttua, vaikka demokratian vieminen väkipakolla näyttää esimerkkien valossa toivottomalta, eivätkä kaikki vallankumoukset johda diktatuurista demokratiaan.

***

Linkkaan Sirokkon lastun meren ylittäjistä vastarannalta katsottuna.

2 thoughts to “Tripoli Italiana”

  1. On jo aika paasta Gaddafista. Kauhea mies. Kauheaa sortoa vuodesta toiseen.

    Turkki on kuskannut jo yli 7000 kansalaistaan sielta pois, ja liikemiehet taalla itkevat katoavia bisneksiaan…bensanhinnan noususta nyt puhumattakaan.

    Mutta aikansa kutakin. Toivon tosiaan, etta Libyaan saataisiin pian rauha ja jarjestys. Italia taitaa kauhulla odottaa mahdollisia pakolaisia?

  2. Gaddafi on ollut koko linnake Euroopan portsari, ja senkin takia äijää on siedetty. Öljyn ja maakaasun lisäksi.

    Nyt näyttäisi siltä että EU pesee kätensä koko hommasta, heristää sormeaan diktaattorille ja neuvoo Italiaa hoitamaan itse pakolaisasian.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Top