Olet täällä:, maailmanparannus, politiikkaLampedusa

Lampedusan saari sijaitsee Välimeressä, 113 kilometrin päässä Tunisian rannikosta ja 205 kilometriä Sisiliasta, johon saari hallinnollisesti kuuluu. Maantieteellisesti saari nousee Afrikan mannerlaatasta.

Levottomuudet Pohjois-Afrikassa ja linnake Euroopan portsarina toimineen Gaddafin kiireet toisaalla ovat vilkastaneet maahan pyrkivien virtaa. UNHCR:n sivulta en löydä päivän saldoa, mutta vuoden alusta maaliskuun 29 päivään saarelle oli rantautunut jo 15 000 henkeä – tähän päivään mennessä mahdollisesti jo 25 000.  Todellisuudessa juuri kukaan ei halua jäädä Italiaan: Eurooppa ei ole esiintynyt erityisen halukkaana jakamaan pottia, eikä Italiakaan ole pitänyt turhaa kiirettä maahan saapuneiden hajasijoittamisessa ympäri maata siksi aikaa että saataisiin erotelluksi pakolaisen statukseen oikeutetut niistä jotka palautetaan lähtöpisteeseen, kunhan saadaan sopimukset taas vetämään etelänaapurien uusien nokkamiesten kanssa.

Jopa minä myönnän etteivät kaikki kynnelle kykenevät mahdu Eurooppaan, ja juuri siksi uskon että työskentely oikeudenmukaisemman maailman eteen on välttämätöntä. Joidenkin täytyy tulla: muurarien, tiskareiden, maatalouden kausityöläisten, kotiapulaisten ja lastenhoitajien kotimaihinsa lähettämä palkka ylittää länsimaiden antaman kehitysavun… ja menee varmemmin perille. Mitä muuta voimme tehdä? Kannattaa reilua kauppaa? Osallistua mikrolainaprojektiin? Ymmärtää olla paheksumatta baareja joiden tuotosta kannetaan säkkikaupalla rahaa Lähi-Itään; näin sisko Fatima voi avata minimarketin sen sijaan että tulisi kotoutumaan johonkin kylmään, vihamieliseen ja sisäänpäinkääntyneeseen maahan? Tämän luulisi jokaisen maahanmuuttajakriittisenkin ymmärtävän, mutta kun ei, ja sitten eikun vaatimaan lisää rautaa ja lähialueiden diktaattoreista värvättyjä stevareita Linnake Euroopan rajoille.

Libya on maa, jossa luemma erotuksena esimerkiksi Shellin pyörittämästä Nigeriasta huomattava osa öljyrahoista on jäänyt valtion kassaan, ja valunut sieltä Luoja tietää minne, ei ainakaan libyalaisille kadunmiehille. Ihmekään että ovat niin raivoissaan.

Elintasopakolaisia paheksuvat huomauttavat usein että tulijat ovat nuoria miehiä, jotka ovat jättäneet naiset ja lapset kotiin sodan ja köyhyyden keskelle. Kyseessä ei ole varsinainen huviretki: matkaohjelmaan kuuluu usein Saharan läpiajo ihmissalakuljettajien kyydissä, mahdollinen pysäytys Linnake Euroopan ja Gaddafin kahdenvälisen sopimuksen määrittämälle leirille, sekä huipennuksena Välimeren ylitys vuotavalla purkilla. Monet nyt tulleista ovat alaikäisiä, jotka ovat lähteneet matkaan samanlaisella kuolemaa uhmaavalla rohkeudella kuin sota-aikana vapaaehtoisena rintamalle värväytyneet seitsentoistakesäiset. He uskovat että miehen täytyy tehdä mitä miehen täytyy tehdä, eikä kotimaasta ole löytynyt tekemistä.

2 thoughts to “Lampedusa”

  1. Olin Venetsiassa ja seurasin Lampedusan raportteja toosasta, voi ihmisparkoja.

    1. Juuri eilen taas näytettiin televisiossa seitsentoistakesäistä tunisialaista, joka oli jo kolmesti melkein päässyt (hengestään), ja uudelleen lähdössä. Selitti siinä juurikin että miehen pitää tehdä mitä miehen pitää tehdä, eikä ollut edes ihan väärässä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Top