Olet täällä:, juhla, katolinen kirkkoSepolcri

Pääsiäisviikonloppu Tuppulassa alkaa kiirastorstaina, jolloin kaupungin asukkaat illan hämärtyessä lähtevät kiertämään kirkkoja. Kirkkoihin on koristeltu alttari, jota kansankielessä harhaanjohtavasti kutsutaan nimellä sepolcro, hauta. Kierroksen täytyy kattaa pariton luku kirkkoja, ja eri lähteiden (sekä paikallisten perinteiden) mukaan lukumäärä vaihtelee: ainakin kolme, aikaisemmin vähintään seitsemän, eikä koskaan parillista lukua. Tästä olemme pitäneet tiukasti kiinni: vierailimme eilen yhdeksässä kirkossa.

Kiirastorstaina tapahtunut ehtoollisleivän palvominen sekoittuu kansanperinteessä toiseen perinteeseen, seitsemän kirkon pyhiinvaellukseen, jonka alullepanija on 1500-luvulla elänyt ja pyhimykseksi julistettu kirkonmies Filippo Neri: alkuperäiset seitsemän kirkkoa ovat Rooman suuret basilikat Pietarinkirkko, San Paolo fuori le mura, Lateraanikirkko, San Lorenzo, Santa Maria Maggiore, Santa Croce in Gerusalemme ja San Sebastiano (jonka virallisen aseman seitsemän kirkon pyhiinvaelluksessa syrjäytti paavi Johannes Paavali II listaamalla juhlavuonna 2000 pyhiinvaelluskohteeksi Jumalaisen Rakkauden Madonnan pyhätön).

Vuonna 1998 Congregatio de Cultu Divino et Disciplina Sacramentorum ohjeisti ettei pitkänperjantain ehtoollisleipiä, Krituksen ruumista, sisältävän tabernaakkelin tule muistuttaa hautaa, ja että nimitystä sepolcro tulisi välttää.

Tyypilliseen koristeluun kuuluvat valkoiset kukkaset sekä pimeässä idätetyt kalvakkaat vehnänoraat jotka muistuttavat kuolemasta ja ylösnousemuksesta. Eri puolilla Italiaa paikallisessa perinteessä alttari koristellaan usein Kristuksen kärsimyksen toimeenpanovälineistä ja pakanallisesta symboliikasta mallia ottavilla leipomuksilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Top