If you pay peanuts…

Blogi, Italia, uraäiti3 Comments

Olet täällä:, Italia, uraäitiIf you pay peanuts…

If you pay peanuts, you get monkeys, sanovat englantilaiset, kun kurjaa palkkaa maksamalla saa huonoja duunareita. Sanonta tuli mieleeni, kun eilisaamuna luin piazzan kahvilassa paikallisesta sanomalehdestä pormestariehdokkaan vaalikampanjasloganin, jossa tämä lupaa valituksi tultuaan säästää kunnan rahoja pelastamalla uppoavan laivan ilmaiseksi työskentelevistä vapaaehtoisista muodostuvan asiantuntijatiimin avulla.

Italiassa ilmaista työtä ei teetetä ainoastaan penaalin tylsimmillä kynillä. Kaikenlainen professorin salkunkantajana toimiminen on yliopistomaailmassa suorastaan edellytys etenemiselle, ja yllätykseni vastasaapuneena oli suuri, kun huomasin että arkkitehtitoimistoihin otettiin vain ”harjottelijoita” määrättömäksi ajaksi.

Jotta voisi tehdä haastavaa ja palkatonta työtä loputtomiin, on vanhempien (mielellään sukupolvia kestäneestä) vakavaraisuudesta ja aatelisesta kaksoissukunimestä apua. ”Vapaaehtois”työtä tekevä odottaa lisäksi palkkaa muussa muodossa, henkilökohtaisena palveluksena poliitikolta.

Mikään kolmesta vaihtoehdosta – apinatason suoritus, virkojen täyttyminen kermaperseillä tai politiikan kuormittuminen vastapalveluksilla – ei ole erityisen toivottava, eikä välttämättä edes säästä julkisia rahoja. Usein päinvastoin. Mutta pormestari tarvitsee tiimiä, koska töitä ei voi teettää epäpätevillä ja/tai työntekoon tottumattomilla dirikoilla, eikä niitä saa uloskaan kangettua.

Parta-Kallen mukaan yksityisomistuksen lakkauttaminen ei johda yleiseen toimettomuuteen, sillä jos niin olisi, olisi porvarillisen yhteiskunnan jo aikoja täytynyt tuhoutua laiskuuteen, sillä ne, jotka siinä tekevät työtä, eivät ansaitse, ja ne, jotka siinä ansaitsevat, eivät tee työtä. Ensiksi mainitut ovat nyky-Italiassa se akateemisesta prekariaatista kasaan raavittu ilmainen asiantuntijatiimi, ja jälkimmäiset kunnan palkkalistoilla olevia dirikoita. Ensimmäiset toivovat saavansa palvelukseksi ilmaisesta työstään taivaspaikan jälkimmäisessä kastissa, jossa kellokortin leimattuaan voisivat poistua viraston hätäuloskäynnin kautta ostoksille.

3 thoughts to “If you pay peanuts…”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Top