Tasajako

Blogi6 Comments

Olet täällä:Tasajako

Pravdan viimeviikkoisen artikkelin mukaan yli 60 prosentilla suomalaispareista on erilliset pankkitilit ja 15 prosentilla yksi yhteinen tili. Vain arvailen millaisia tilejä on jäljelläolevilla 25 prosentilla: meillä on yhteensä viisi, plus lasten postisäästökirjat. Ja säästöpossu.

Yksityistalouden ekonomisti Anu Nummisen ohje erillisestä taloustilistä, jonne molemmat osapuolet pistävät rahaa tulojensa mukaan, tyrmätään tasajaon nimissä joissakin kommenteissa, sillä maksukyky on Suomessa harvoin sattumaa, vaan yleisemmin seurausta ahkeruudesta (opiskella tai tehdä töitä). Hyvän liksansa ansainneen perheenjäsenen ahkeruus tulisi voida palkita suuremmalla vapaudella ostaa henkilökohtaisia leluja.

Että äläkeetten tuhlatko aikaanne ja ahkeruuttanne palkattomiin töihin, kuten kotityöhön, ja onnea vain parisuhteeseen tuollaisella asenteella.

Me pärjäsimme hyvin yhteisellä postin tilillä, kunnes mies joutui avaamaan yritystilin, ja kunnes Pier Luigi Bersani päätti että jokaisella vapaalla ammatinharjoittajalla tulee olla henkilökohtainen tili kirjanpidon selventämiseksi. Kaksi ylimääräistä tiliä ovat suomalaisessa pohjoismaisessa pankissa. Teoriassa liksan maksaminen itselleen taloustilille on loistava idea, käytännössä laskut suoraveloitetaan nyt tililtä, jolle kumpikaan ei ole muistanut siirtää rahaa. Siitä seuraa kaikenlaista kommellusta, eikä firman taloustililtä ottama vippikään ole täysin poissuljettu mahdollisuus. Rahaa antaa se, joka on viimeksi netonnut, kaikki menee eikä riitäkään.

Numminen neuvoo myös ettei sellaiseen tilanteeseen pitäisi mennä, jossa toinen istuu rahakassan päällä ja toinen joutuu pyytämään henkilökohtaisiin menoihin. Varmaan sekin on ihan hyvä järjestelmä, jos toinen on tolkuton tuhlari, päihderiippuvainen tai uhkapeluri.

 

 

6 thoughts to “Tasajako”

  1. Meillä taitaa olla huushollissa aika erikoinen tilanne, johtuen osittain luonteenpiirteistä. Ukko on hyvin huonomuistinen ja minä taas ikuinen stressaaja. Meillä on kummallakin omat tilit ja palkat menevät niille,mutta käytännössä minä ”operoin” kumpaakin tiliä, maksan laskut, varaan kauppareissuille rahaa jne. Toki ukollakin on lompsassa jonkin verran rahaa, mutta kaikki käytännön maksut hoidan minä, siis meidän yhteisillä rahoilla. Aina silloin tällöin kysyn ukolta, onko tämä ok hänelle ja vastaus on aina, että kyllä on. Yksi asia vähemmän huolehdittavana, kun ei tarvitse miettiä raha-asioita. Ja niin on myös minulla, kun en joudu pähkäilemään, että onko toinen muistanut kaiken tarpeellisen:-) Eli voisi kai sanoa, että meillä minä istun rahakirstun päällä, mutta toisen osapuolen suostumuksella:-)

  2. Kuulun sitten kanssa vissiin sarjaan ”oudot ihmiset”.
    Meillä ei ole, eikä varmaan tulekaan, yhteistä tiliä. (Tai mistäpä sitä tietää jos joskus vaikka jostain ihmeen syystä saataisiin hurjasti omaisuutta tai otettaisiin asuntolaina. Mutta jos pysytään noin niinkuin reaalielämässä.)

    Se maksaa jolla rahaa on, viime aikoina siis yleensä minä. Koska palkansaaja. En vahdi toisen puoliskon tilinkäyttöä, enkä todellakaan anna koskea omaani. Rahat siis ovat yhteisiä, tilit eivät todellakaan.

  3. Kai se on hyvä, että ekonomisti neuvoo miten taloutta tulisi hoitaa – tulee kenties jossain suhteessa edes joskus keskusteltua noudatettavasta järjestyksestä/epäjärjestyksestä. Mikä sopii ja toimii yksille, ei tulisi kuuloonkaan toisille.
    Oma systeemimme on se, että kuukausittain siirrämme saman verran rahaa talouskukkaroon. Sieltä maksellaan pienemmät talous- ja ruokaostokset, isommat maksaa jompi kumpi ja toinen siirtää rahaa maksajan tilille. Olemme molemmat töissä, mies tosin pienyrittäjänä mutta pärjäillään.

  4. Paluuviite: Enel : Arkitehti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Top