Utøya lapsille selitettynä

Blogi, lapset, media5 Comments

Olet täällä:, lapset, mediaUtøya lapsille selitettynä

Mannerheimin Lastensuojeluliiton pääsihteeri Mirjam Kallandin mukaan lapselle voi kertoa, että ihmisen ajatukset voivat sairastua ihan niin kuin käsi tai vatsa voivat tulla kipeäksi. Tässä tapauksessa vaan tällä yksilöllä ei ole ollut ketään, joka olisi huomannut sitä ajoissa.

Minä en halua kuitata Breivikin toimeenpanemaa lahtausta oletusarvoisesti mielenhäiriöllä. Italiassa menneiden vuosikymmenien oikeisto- ja vasemmistoterroristit joutuivat tuomiolle ns. täyspäisinä. WTC:n itsemurhalentäjien kohdalla ei puhuttu laiminlyödystä mielenterveystyöstä. Demokraattisessa valtiossa asioihin vaikutetaan äänestämällä, sillä vaikka demokratia on hidasta, kankeaa ja toimimatonta, emme tähän mennessä ole keksineet parempaa. Kärsimättömyydelle ei pidä antaa valtaa, eikä väkivallalle. Berlusconiakaan ei saa tappaa, vaikka monen ehkä tekisi mieli.

Minä en halua pelotella lapsia mielenvikaisilla, sillä niitä riittää jokaiseen metrovaunuun. Eihän sitä voisi olla turvassa enää missään. Entä jos äiti sekoaa, tai opettaja?

Mieleeni on jäänyt vuosikymmen sitten televisiossa näkemäni isä, joka kysyi miten ikinä voi selittää 11/9 tapahtunutta lapsilleen. Minä muistan lapsuudestani Biafran lapset, jotka tuijottivat televisiokameraan apaattisina, vatsat nälästä turvonneina ja silmät täynnä kärpäsiä. Tokkopa sitäkään oli helppo selittää.

5 thoughts to “Utøya lapsille selitettynä”

 1. Ei tätä miestä luokitella mielisairaaksi eikä edesvastuuttomaksi – tai mitä se sitten on suomeksi, syyntakeeton? (Norjaksi utilregnelig i gjærningsøyeblikket.) Mikään ei viittaa psykoosiin.

  1. …paitsi MLL:n tarjoama selitys.

   Minä uskon että lapset jo tietävät, miksi joku haluaa tappaa, vaikkeivät ehkä tiedäkään mitä kuoleminen aikuisten-oikeesti tarkoittaa.

   1. Joo, ihan samaa olen ajatellut itsekin, aina vedetään hatusta psykopaatti-kortti, kun ei uskalleta myöntää, että pahuus on osa NORMAALIA ihmistä, jotkut vain kanavoivat sen tuhoisalla tavalla muihin, toiset kykenevät joko hillitsemään sitä tai kanavoimaan rakentavammin. Freudin ikuisuuskysymys tuhoisasta ja rakentavasta minästä, joillakin voittaa tuhoisa, toisilla rakentava. Tämä tyyppi tuomittakoon eristykseen eikä minnekään joukkoterapiaan voivottelemaan vanhempiensa avioeron vaikutuksia…

    1. Lapsi jos kuka tietaa mita on olla tuhma, ilkea, vakivaltainen, julma ja paha. Tarhaikainen ja koulussa oleva elaa viela viidakossa jossa naita asioita kitketaan paivittain pois ja peitellaan ns hyvan kaytoksen alle. Ei ketaan em. tavalla kayttaytyvaa lasta pideta mielenvikaisena. Ennen vanhaan huonosta kaytoksesta seurasi aina rangaistus. Nykyaan ainakin opettajalle saa kait tehda mita vaan eika sita sen kummempia seuraa. Elokuvissakin vakivalta kuuluu asiaan, pussailu ja seksi sen sijaan on lapselle epasopivaa katseltavaa.

     Meilla ei ole televisiota eika videopeleja ja puututaan koulussa ja kotona esiintyviin kaytosongelmiin henkilokohtaisesti tuoreeltaan.

     Norjan tapahtumista en suostu puhumaan. Uutisoinnista kylla: Medialle pitaisi asettaa eettiset rajat terroritekojen uutisoinnille. Ilman median kuvottavaa ja yksityiskohtaista massailya tallaisia ”mainostuskampanjoja” ei tehtaisi eika ”supersankareita” syntyisi. Pelin henkena on tempaista niin reippaasti ja innovoivasti etta koko maapallolle tulee selvaksi mita tekija haluaa julistaa. Sitten vatvotaan etta on ”se vaan totta etta…” alkuisia lauseita. Ranskassa on jo kielletty nuorison tempauksien yksityiskohtien julkistaminen. Eri kaupunkien nuoret alkoi kilpailla missa poltettiin eniten autoja. Kiva paasta telkkariin! Nyt voidaan odotella missa tapetaan enemman ihmisia kun siita paasee julkkikseksi.

 2. Aivan. Tuntuu siltä, että vanhempana on pakko luopua kaikkitietävyydestä ja myöntää, että selitystä ei ole, ja että itsekin tätä asiaa joutuu tarkkaan miettimään. Ollaan kuitenkin kaikki samassa maailmassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Top