Substanssi vs. vaikutelma

Blogi, media2 Comments

Olet täällä:, mediaSubstanssi vs. vaikutelma

Virpi Salmea ottaa päähän Steve Jobs, tai Steveä hypettävät. Jobs uskoakseni ei elinaikanaan kuullut Virpi Salmesta mitään. Minulle taas Virpin kolumnit ovat elämän suola.

Virpi on pitänyt jo pidempään yllä yksipuolista riitaansa Applen kanssa, mikä on sinällään johdonmukaista, sillä Applen käyttäjät ovat järjestään Virpin vihaamia designhinttareita, hipstereitä ja elitistejä. Viimeksi syyskuussa Virpi sauhusi MacBookeilla ja Canon EOSeilla varustettuja toimittajakollegoitaan vastaan. Onhan toki totta että Asusilla voi kirjoittaa, coolpixin resoluutio riittää lehtikuvaan ja paitoja myydään myös Anttilassa. Se on niiku rehellistä. Vaikuttaisi siltä että kaikki Suomen apple-vihaajat ovat kuluneella viikolla rämpineet litteiden kivien ja märkien juurakoiden alta mediaan meuhaamaan. Olen vakuuttunut siitä että marinan takana on Nokiaan ja linuxiin kohdistuvan kansallisylpeyden lisäksi usko sisällön ylemmyyteen niiku pinnalliseen vaikutelmaan verrattuna. Se on juurtunut syvälle suomalaisuuteen jo niinä aikoina kun isä meni kirveen kanssa erämetsään ja vuoli itse oman kännykkänsä.

Jos substanssi todella olisi vaikutelmaa tärkeämpää, maailman menestynein yhtiö olisi Nokia. Ei mobiiliviestintä- vaan kumisaapaslafka.

Mikäli minulta kysytään, niin substanssin ja vaikutelman vastakkainasettelu ja erottaminen toisistaan on keinotekoista ja aivan perkeleellisen naiivia, jo siksi että hyvä vaikutelma voi muuttua materiaalisiakin etuja tarjoavaksi etuasemaksi kädellisten lauman sisäisessä kilpailussa ja kauniit talot ovat ihmisten mieleen enemmän kuin rumat talot, vaikka rumassa talossa olisi enemmän neliöitä tai paremmat k-arvot. Lisäksi esineissä voi olla laatua joka jää kokonaan huomaamatta ihmisiltä jotka eivät ensi silmäyksellä erota persettä ruuvipenkistä. Itse olen auttamatta silkkikalsarityyppiä. Minut on helppo taivutella jonkun tuotteen käyttäjäksi silmään ja kosketusaistiin vetoavalla mielihyvällä, nahkaverhoillusta autonratista millimetrin murto-osan tarkkuudella tehtyyn alumiinikuoreen.

Apple myy toki muutakin kuin tietokoneita, mutta tietokoneen käyttäjät olen jakanut kolmeen ryhmään. Ensimmäiseen ryhmään kuuluvat ne, jotka eivät tiedä tietokoneista mitään eivätkä välitäkään tietää, riittää kun loota toimii. Heidän joukossaan on paljon apple-käyttäjiä. Toiseen ryhmään kuuluvat ne jotka luulevat tietävänsä koneista jotakin: he suosivat usein mikkisoftaa ja käyttävät paljon energiaa vakuuttaakseen kilpailevan lahkon uskovaisille että jonkun suorituskyvyltään vastaavan susiruman ibm-yhteensopivan saisi huomattavasti omenalaatikkoa halvemmalla. Kolmannen ryhmän muodostavat tosinörtit joita löytyy kaikista käyttöjärjestelmistä, avoin lähdekoodi mukaan lukien.

 

2 thoughts to “Substanssi vs. vaikutelma”

  1. Paluuviite: Käpylä : Arkitehti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Top