Tissiä, ..kele!

Blogi, tissiä perkele7 Comments

Olet täällä:, tissiä perkeleTissiä, ..kele!

Kansainvälistä imetysviikkoa vietetään Pohjoismaissa 17.–23.10.2011. Sen kunniaksi.

Professori Erkki Savilahti repäisi viime viikolla Helsingin Sanomien pääkirjoituksessa otsikolla Rintamaito ja korvike ovat pitkälti samanarvoisia, joka lyhennettynä linkkinä näkyi muodossa Professori: Imetys ja korvike samanarvoisia.

Että mitä sitä tässä enää vouhaamaan. Artikkelista jäi se maku, että korvike on oikeastaan parempaa, koska sen rautapitoisuus on optimoitu kun taas äidinmaidon niukka rautapitoisuus on evoluution asettama kompromissi lapsen ja äidin eloonjäämisen välillä. Näin moderneina aikoina voimme sekä syödä että säästää. Imetyssuositukset ovat kehitysmaita varten. Yli kuusi kuukautta yksinomaan rintamaidolla ruokittujen lasten pituuskasvu saattaa hidastua (normilapseen eli pulloruokittuun verrattuna, vaikka harva täysimettää yli kuusikuista). Vasikat kasvavat paremmin jos niitä ruokitaan norsunmaidolla.

Kätilöliiton vastineen mukaan imetys on parasta, jos äidillä on mahdollisuus valita. Äidillä pitää olla myös mahdollisuus valita toisin. Korvike on ihan riittävän hyvä ja turvallinen vaihtoehto. Eivät kaikki osta testivoittaja-turvaistuinta vaan ehkä sen toiseksi parhaan, joka myös on norminmukainen.

Project Mama kirjoittaa sekä että -näkökulmasta otsikolla Itket ja imetät. Blogin kirjoittaja oli kertonut sivulauseessa imeväisensä saavan rintamaidon ohella korviketta, ja saanut heti kimppuunsa imetysfanaatikot (=minut ja pari muuta) jotka varoittelivat maidon loppumisesta. Horribile dictu, näinhän se usein alkaa: annetaan lisämaitoa pullosta, koska oma maito ei (kumminkaiman tms asiantuntijalausunnon mukaan) riitä, oma maidontuotanto ei lähde käyntiin, lapsi huomaa että eväät saa paremmin pullosta, jokainen joka yrittää neuvoa on syyllistävä fanaatikko.

Virtaavat ajatukset toteaa, aiheellisesti, ettei imetyksen väheksyminen asiantuntijataholta käsin paranna imetysasenteita eikä myöskään imetysohjausta, jonka puutteeseen homma monella kaatuu. Julkisten varojen hassaaminen imetysohjaukseen ei ole perusteltua, jos korvike on ihan yhtä hyvää, ja koska rintamaidosta ei kilahda killinkejä kenenkään kassaan, ei kukaan myöskään kiikuta lastenlääkäreille kuulakärkikyniä ja hiirimattoja joissa lukee tissi is best.

Kukkopilli-blogin hyvin jäsennellyssä lastussa Tissi vai tölkki lukee muun muassa näin: Rinnassa maito on aina sopivan lämpöistä, tasalaatuista, sopivassa paketissa. Rintoja ei tarvitse lämmittää, steriloida, muistaa ottaa mukaan tai käydä ostamassa yöllä huoltoasemalta. Äidinmaito on ilmaista, luomua ja todellista lähiruokaa. Toisaalta pullot eivät tukkeudu, suihkua tai aiheuta sosiaalista paheksuntaa ja poistumiskehotuksia kahvilassa.

Tämän syyllistämisen ja syyllistymisen jälkeen voidaankin siirtyä keskustelemaan siitä menevätkö lapset rikki päivähoidossa.

7 thoughts to “Tissiä, ..kele!”

 1. Nauratti tuo hiirimatto. Melkein pitäisi teettää moinen :). Sinulle on muuten blogissani hyvinkin akkamainen haaste!

  1. Huomasin, ja oikeastaan otin jo kuvan, mutta kännykän kamera ei vallitsevassa valaistuksessa vastannut ihan korkeita standardejani 😉 ja järkkäri lähti aamulla miehen matkaan, vaikka siis minun onkin…

 2. Napakka kirjoitus taas, arkitehti. Tää tunnistekategoria muuten aikanaan toi minut blogisi lukijaksi.

  ”tissi is best” -hiirimatoille voisi löytyä monenlaista asiakaskuntaa 😉

  Muuten – projectmama-linkkisi vie tällä hetkellä kukkopilliin.

 3. Minua ihan oikeasti häiritsee, miten joka paikassa annetaan aina ymmärtää, että ”kyllä sitä maitoa tulee riittävästi, kun vain imettää”. Juu ei tullut ei, ei alussa, keskivaiheilla eikä lopussa. Ei missään vaiheessa. Lapsi tarvitsi lisämaitoa eli korviketta eli vastiketta. Olin iloinen siitä, että lapsi ei alkanut hylkiä rintaa, vaan mentiin ekat puoli vuotta n. 1 dl lisämaidolla / päivä. Tiedän tapauksia, joissa tosiaan ei sitten enää ole kelvannut muu kuin se tuttipullo. Ihan kaveripiiriä miettimällä näyttäisi siltä, että joiltain maitoa tulee yli tarpeen, joillain just se sopiva määrä ja sitten joillain tulee liian vähän. Niin, ja meillä se liian niukka rintamaito johti siihen, että parin viikon vanha lapsi pääsi lastenosastolle tehotankkaukseen, kun ei ollut saanut riittävästi ravintoa. Eli ei se maito ihan oikeasti riittänyt!

  1. Kyllä, on ihan mahdollista ettei maito riitä, ja onneksi korvikkeet on keksitty. ”Sekaruokinta” onkin sitten taitolaji, joka joiltakin lapsilta luonnistuu ja toisilta taas ei.

   Onneksi äitiys tarjoaa lukuisia mahdollisuuksia epäonnistumiseen hyvin ”suoritetun” imettämisen jälkeenkin 😀

 4. Paluuviite: 2011 : Arkitehti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Top