Siihen aikaan kun isä tietokoneen osti

Blogi, Hipstamatic, sukupuoli, välineurheilu5 Comments

Olet täällä:, Hipstamatic, sukupuoli, välineurheiluSiihen aikaan kun isä tietokoneen osti

[…] yleistäen voidaan sanoa miesten päättävän suurista ja harvoin hankittavista tavaroista, kun taas naiset päättävät pienten ja kohtuuhintaisten tavaroiden hankinnasta.

Riippuu perheestä, mikä on kohtuuhintaista. Meillä kukin voi ostaa omistaan, kun pakolliset menot on ensin katettu. Se on aika teoreettinen mahdollisuus.

Perheissä ostopäätösten teko on sukupuolittunutta. Naiset katsovat enemmän esteettisiä asioita, miehet teknisiä ominaisuuksia.

Tässä voidaankin palata vaippa-aiheeseen, tai lastenrattaisiin joiden hiilikuitu-, jousitus- ja jarruominaisuudet ovat huikeasti kehittyneet isien tunkiessa markkinoille. Totuuden nimissä myös tekniset ominaisuudet voivat olla pelkkää fantasian tukea, kuten supertiiviin sukeltajankellon ominaisuudet tiskialtaan syvyydessä. Mutta miksei valinnassa voisi käyttää molempia aivopuoliskoja? Onneksi esim. perheen tietokonevalinta voi olla sekä esteettiset että tekniset vaatimukset täyttävä 🙂

Lapsiperheissä miehet päättivät naisia useammin auton ostosta ja tietokoneiden tai viihde-elektroniikan hankinnasta. Naiset puolestaan tekivät miehiä useammin päätöksiä ruokaa, huonekaluja tai sisustusta koskevissa hankinnoissa.

No en tasan tee itsenäisiä huonekalu- ja sisustuspäätöksiä. Koska olen naimisissa arkkitehdin kanssa, niin vessaharjastakin pidetään perhekokous.

Tietokonevalinnassa olen hiljattain emansipoitunut palatessani vuosien jälkeen apple-käyttäjäksi. Mies on firman IBM-yhteensopivien päätyessä elinkaarensa päähän seurannut perässä, luultavasti siksi että apple-lahkoon kuuluvaa vaimoa ja anoppia olisi muuten vaikea sietää.

Mitähän se viihde-elektroniikka muuten on? Se liittyy varmaan vapaa-aikaan, joka yrittäjäperheessä on jokseenkin tuntematon käsite.

Vaikka miehillä on naisia enemmän vaikutusvaltaa tekniikan hankinnassa, niistä neuvoteltiin ennen ostopäätöksen tekemistä. Auton ostosta puolison kanssa neuvotteli 39 prosenttia kyselyyn vastanneista, kodin elektroniikan hankinnoista 32 prosenttia.

Minusta olisi perin kummallista, jos auto ostettaisiin ilman minun tasapainoista ja intohimotonta näkemystäni asiasta. Varmuuden vuoksi olen jo antanut etukäteen luvan siihen että neljän-viidenkympin kriisissä mies saa ostaa itselleen jonkun aina rikki olevan museoauton jos siltä tuntuu, kunhan järjestää myös autotallin. Auton pohjaa paikatessa pysyy poissa pahanteosta.

Jääkaappipakastimen sain muuten valita ihan itse. Ostin sen puhelimessa, kaikkihan ne ovat valkoisia.

Sitaattilähteet:

 

 

5 thoughts to “Siihen aikaan kun isä tietokoneen osti”

 1. Tähän ainakin löyhästi liittyen tulee mieleen juttu jota aina ihmettelen: monet naiset puhuvat kodinkoneista (yleensä keittiössä olevista mutta myös pesukoneesta, silitysraudasta, imurista jne.) käyttämällä ilmaisua ”mun pesukoneesta hajosi x” jne. Siis MUN.
  Käsittääkseni kuitenkin on kyse vehkeistä jotka ovat yhteisillä rahoilla yhteiseen (?) käyttöön ostettu.
  Minen ainakaan halua mitään rakkaussuhdetta johonkin kahvinkeittimeen!

  1. Meillä ainakin pesukone, tiskikone, telkkari ja pölynimuri ovat häälahjoja, eli jo siksi yhteisiä. Stereot, läppäri ja kamera ovat MUN (niiden kanssa voin harkita suhdetta), ja auto ainakin nimellisesti miehen, vaikka käytännössä sitä on maksanut ja ruokkinut aina vuorollaan se, jolla juuri sattuu olemaan rahaa. Päin vastoin kuin Sulttaani, uskon ettei tankin ole pakko olla aivan tyhjä ennen uudelleen tankkaamista… 😉

   Tietysti jos mies ei tiedä missä pesukone se on, tai miten se toimii… kokeilkaapa piruuttanne kysyä ”kulta, milloin olet viimeksi tyhjentänyt pesukoneen nukkasuotimen” ja raportoikaa tänne…

 2. Hehhe, meillä kaikki koneet on MUN paitsi auto. Mies tekee kyllä kaikkea mutta KÄSIN pyykinpesusta lähtien, nukkasihdistä ikinä kuullutkaan..

  1. Meillä mies käyttää ihan kiltisti (tarvittaessa) pesukonetta ja tiskikonetta, pakon edessä silittääkin, mutta pölynimurista ei tykkää, se kun mokoma murisee. Lakaisee sitten villakoirat johonkin nurkkaan odottamaan että joku kerää ne rikkalapiolla, kunhan ensin on kävellyt kasaan kolmesti 🙂

 3. Meillä mies haluaa varmistua siitä, että olen tutkinut kaikki vaihtoehdot ja olen varma siitä, ettei ostosta löydy edullisemmin jostain muualta. Tämä koskee hänen vaatteitaan ja hotellihuoneita ja kaikkea siltä väliltä. Onneksi talvitakkiostoksilla olimme senverran pienessä ostarissa, että kaikki vaihtoehdot oli nopea tutkia, ennenkuin mentiin takasin ekaan kauppaan ostamaan se kaunis ja kooltaan ja hinnaltaan sopiva. Muuten olisimme joutuneet tilanteeseen, jossa ostospäätöstä olisi olut lykättävä hamaan sopivampaan tilaisuuteen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Top