Sharing is caring

Blogi1 Comment

Olet täällä:Sharing is caring

Meuhaan vaihteen vuoksi P2P:stä ja vastaavista, nyt kun kopimismi on virallisesti tunnustettu uskonnoksi.

Det Missionerande Kopimistsamfundet:in kotimaassa on viime aikoina otettu tiukka linja rakkautta jakamalla osoittaviin uskonveljiin ja -marttyyreihin. Luemma jo kahdenkymmenen elokuvan jakamisesta voi tulla vankeusrangaistus, siitä huolimatta että kaiken ilmaiseksi haluavan nettisukupolven kieroutuneessa oikeustajussa lataaminen tai jakaminen ei ole yhtä vakava rikos kuin vaikkapa lapsen yli ajaminen humalapäissään. Lisäksi erkkikään ei tiedä, miten 20 jaettua elokuvaa lasketaan, siitäkö että joku on jättänyt kokonaisena latautuneen rainan bittorent-asiakasohjelman latauskansioon niin pitkäksi aikaa että sen jakosuhteeksi tulee 20, vaiko siitä että jaossa on 20 elokuvaa? Ilmeisesti riittää että väki on peloissaan.

Siihen aikaan kun radiosta nauhoittaminen uhkasi tappaa musiikin, eli vähän sen jälkeen kun gramofooni vei leivän pelimannilta, kehitettiin ainakin sanoittavien, sovittavien ja säveltävien musisistien turvaksi hyvitysmaksu. Nyt mediaa on puhuttanut lakimuutosehdotus c-kasettiaikakaudelle kuuluvan hyvitysmaksun laajentamisesta yleiskäyttöisiin laitteisiin, kuten tietokoneiden komponentteihin, mediasoitinominaisuudella varustettuihin matkapuhelimiin, tabletteihin, muistikortteihin ja -tikkuihin. Ehdotus kaatui, mutta ennestään hyvitysmaksun piirissä olevien CD- ja DVD-levyjen (sekä ymmärtääkseni ulkoisten kovalevyjen) osalta maksua nostettiin.

Nopealla silmäyksellä totean että omalla läppärilläni on 6,7G musiikkia, 26,11G podcasteja ladattuna palvelusta josta jo nyt maksan, 36,53G editointia odottavaa mini-DV:ltä siirrettyä omaa videomateriaalia ja 39,31G omaa valokuvamateriaalia. Kolmeen viimeiseen kategoriaan Teostolla ei pitäisi ymmärtääkseni olla nokan koputtamista. Ymmärrettävästi muistikorteille ja -tikuille ladataan myös hyvitysmaksun perusteena olleen kaupasta ostetun äänitteen omaan käyttöön (varmuus)kopioinnin lisäksi laillisesti verkosta ostettua musiikkia, jonka hintaan kuuluu jo rajallinen lisenssi kopioida se podilta padille. Mahdollisesti koko lataaminen muuttuu aikaa myöten tarpeettomaksi sillä kaiken maailman joutavanpäiväisiä poppareita voi kuunnella jopa youtubessa, ja mukaan tulee lisäksi video.

Onhan tietysti ihan kivaa että musiikin ja elokuvien tuottajat saavat palkkansa, mutta en usko että tähänkään asti on ihan tappiolla menty, ja ainakin joidenkin lähteiden mukaan konserttilipujen myynti ja elokuvissa käynti olisi peräti nousussa. Jokainen laiton kopio ei tarkoita automaattisesti menetettyä myyntituloa. Mikäli pystyisimme luomaan täydellisen poliisivaltion jossa minkäänlainen kopiointi ei olisi mahdollista, päättäisivät ne, joilla ei ole varaa ostaa kaikkea kuluttamaansa 1) ostaa DVD:n elokuviin menemisen sijaan; 2) varastaa DVD:n; 3) katsoa telkkaria (luvatta, luvalla, yle-veroa maksaen); 4) leikkiä käpylehmillä. Ilmaiseksi kuluttavaa rääsyköyhälistöä kohtaan vallitsee vielä jonkun sortin toleranssi: kirjoja voi lukea ilmaiseksi kirjastossa ja divareissa myydään kaikenlaista äänitettä ilman että niistäkään menee pennin killinkiä Teostolle. Jopa minulla on hyllyssä torontolaiselta kirpputorilta ostettuja vinyylejä, ja Jimi Hendrixin perikunta on niiden tekijänoikeustulojen osalta jäänyt lehdellä soittelemaan.

Jos elokuva- ja musiikkiteollisuus kaikesta tästä rippaamisesta, warettamisesta ja rakkaudella jakamisesta kaatuu, niin nuoret saavat keksiä itselleen mielekkäämpää tekemistä kuin jonninjoutavaksi Hollywood-tähtöseksi tai rokkikukoksi hinkumisen. Menisivät oikeisiin töihin, kele. Ja joku sitä kitaraa rämpyttää kaikesta huolimatta, kun sillä saa piparia.

*en varmaan olisi saanut tuota kuvaakaan käyttää, mutta toisaalta linkkasin sen hiirimattoja myyvälle sivulle, joten hyvitän kopiointiani ilmaisella mainoksella.

One thought to “Sharing is caring”

  1. Paluuviite: Dropout : Arkitehti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Top