Ajattelevaisto, iPhone ja Dostojevski

Blogi, media3 Comments

Olet täällä:, mediaAjattelevaisto, iPhone ja Dostojevski

Lempikolumnistini Virpi jatkaa häpeilemättä otsikkoani lainaavassa uusimmassa kolumnissaan ajattelevaiston, nykyälykköystön, kulttuuriälykkäiden konetyhmien ja apple-käyttäjien vihaamista. Olen innostunut siitä kuinka samalla aaltopituudella olemme, vaikkakin ihmettelen yhä mitä pahaa vajaan kymmenen prosentin vähemmistö on Virpille tehnyt. Tyhmien vapaa mellastus internetissä on järkyttänyt minua jonkin verran, eli kuulun kaiketi parjattuun ajattelevaistoon. Toisaalta olin itsekin tuohtunut Umberto Econ sähkökirjakriittisyydestä, joten jotain minullakin on hampaankolossa päreen valossa sulkakynällä paheksuvia mielipiteitään papyruskääröihin kirjoittavaa intelligentsiaa vastaan.

Todistaakseni vääräksi ajattelevaiston moraalisen närkästyksen älypuhelimista minulle tuli heti vimmattu hinku lukea Dostojevskia iPhonella. Ensi hätään en löytänyt iTunes Storesta muuta kuin ruotsinnettua tuotantoa, kunnes ymmärsin että jekku oli Dostojevskin, Dostoevskij:n ja Dostoyevskyn nimen vaihtelevassa translitteroinnissa kyrillisistä länsikieliin. Tosiälykkö lukisi kai teokset alkuperäiskielisinä, mutta koska venäjäntaitoni ei yltä olutta ja kaalipiirakkaa kummempaan, joutunen tyytynemään toiseen kotimaiseen ellen peräti enklantiin. Tai sitten luen Dostoevskijni italiaksi.

Virpille suosittelen muuttoa Albaniaan, jossa MacOSX-käyttäjien osuus jää alle prosenttiin. Dostojevskistä tuskin sielläkään pääsee eroon. Kirjailijaa käsittelevällä albaniankielisellä Wikipedia-sivulla nimestä on hämmentävä määrä erilaisia translitterointeja joista valita.

 

3 thoughts to “Ajattelevaisto, iPhone ja Dostojevski”

  1. Paluuviite: Käpylä : Arkitehti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Top