Nettiriippuvuudesta

Blogi, Hipstamatic5 Comments

Olet täällä:, HipstamaticNettiriippuvuudesta

Löysin – netistä – kaksikymmentä kysymystä, joilla voi mitata nettiriippuvuuttaan. Kysely tuli hyvään saumaan nyt kun tuoreen fb:n ulkosuomalaisryhmän seuraaminen on pääsyt lapasesta, vaikka tokko tässä parempaa tekemistä muutenkaan olisi. Paitsi kaasulieden polttimoiden kiillottaminen.

*  *  *

1. Kuinka usein huomaat olleesi internetissä pidempään kuin olit ajatellut?

Näin ei pääse tapahtumaan koskaan. Laitan aamulla koneen päälle matkalla kiskomaan aamiaistarpeita kaapissa, ja sammutan sen nukkumaan mennessäni. Joskus googlaan vielä yöpöydältä, mutta se on aika poikkeuksellista.

2. Kuinka usein jätät kotityöt tekemättä, jotta voisit viettää enemmän aikaa internetissä?

Jätän kotityöt tekemättä, mutta internet on tekosyy. Ennen nettiä olisin lukenut kirjaa, tai kutonut sukkaa, ja voivotellut sitä miksi astianpesukone täytyy taas tyhjentää ennen kuin sen voi täyttää. Varmaan huonompi TV-visailu ja maitotölkin tekstitkin menisivät.

3. Kuinka usein vietät aikaa mieluummin internetissä kuin seurustelet intensiivisesti kumppanisi kanssa?

Me olemme usein netissä yhdessä, ja jos jostain syystä olemme erillään, lähettelemme toisillemme linkkejä.

4. Kuinka usein solmit uusia ihmissuhteita internetin kautta?

Usein, koska netissä valinnanvaraa on enemmän. Uskaltaisin jopa väittää että monet ihmiset ovat fb-päivityksissään hauskempia kuin IRL. Mutta fb-päivityksissä hauskat ystävät ovat usein niitä jotka ovat hauskoja myös tositodellisuudessa. Kun tylsät ystävät alkavat keskustella siitä mitä ruokaa ovat laittaneet lounaaksi ja kannattaisiko untuvatäkit pestä ennen vai jälkeen pääsiäisviikon, ujutan luurin laukustani ja tarkastan niiden hauskojen fb-päivitykset.

5. Kuinka usein läheisesi valittavat sinulle ajasta, jonka vietät internetissä?

Lapset valittavat usein siitä että nökötän koneella sen sijaan että häipyisin vaikka pyykkivuoren taakse ja päästäisin heidät YouTubeen.

6. Kuinka usein opiskelusi kärsii internetin huvikäytön takia?

Opiskelu ON netin huvikäyttöä. Saatan eksyä ICOMOSin arkistoon, ja löytää sieltä jotain hyödyllistä tai muuten vain kiinnostavaa.

7. Kuinka usein katsot sähköpostisi, vaikka sinun pitäisi tehdä jotain muuta?

Aika harvoin. Pelkkää mainospostia suurimmalta osin.

8. Kuinka usein huomaat työsuorituksesi kärsivän internetin käytön takia?

Sehän on lähinnä oma ongelmani, vapaa ammatinharjoittaja kun olen. Viime kädessä pakko on paras muusa, ja deadline suurin innoittaja.

9. Kuinka usein joudut puolustelemaan tai salailemaan sitä, mitä teet internetissä?

Joskus miehen tullessa kotiin suljen ainakin blogin kävijätilastot joiden kyttääminen saattaisi vaikuttaa pakkomielteiseltä, ja menen viimeinkin nostelemaan niitä hemmetin astioita koneeseen. Kun puoliso kuitenkin haluaa itsekin koneelle.

10. Kuinka usein käytät internetiä unohtaaksesi epämiellyttävät asiat elämässäsi?

Päivittäin. Olisin usein mielelläni jossain muualla kuin tässä ajassa ja paikassa.

11. Silloin kun et pääse käyttämään internetiä, huomaatko odottavasi, että pääsisit taas internetiin?

On aika harvinaista etten pääse nettiin. Yleensä minun pitäisi googlata jotain tuikitärkeää, ja harmittelen etten nettiin päästessäni kuitenkaan muista mitä se oli.

12. Kuinka usein ajatus elämästä ilman internetiä ahdistaa?

No ei kovin paljoa, tai kamalaahan se olisi. Jos vaikka pitäisi jostain jotain tietää, ja ainoa tiedonlähde olisi Tuppulan kunnalliskirjaston ensyklopedia vuodelta 1967. Laitan pelon heti maailmanlopun ja ilmastonmuutoksen kanssa samaan mappiin.

13. Kuinka usein hermostut näkyvästi, jos joku keskeyttää internetin käyttösi?

Jjumalautaprkl.

14. Kuinka usein vietät yön tunteja nukkumisen sijaan internetin ääressä?

Olen aina keksinyt parempaa tekemistä kuin nukkuminen, lukenut kirjaa fikkarin kanssa salaa peiton alla ja katsellut yömyöhään urbuusialaisia indie-leffoja RAI3:lta. Nyt olen keksinyt että voin lukea kirjoja iPhonelta, ja nukahtaa luuri kädessä. Siihen ei tarvita edes fikkaria.

15. Kuinka usein virtuaalimaailman asiat ja henkilöt täyttävät mielesi myös silloin kun et ole internet-yhteydessä?

Saatan miettiä mitä kirjoittaisin seuravaksi blogiin, mutta en ole pitänyt sitä vaarallisempana kuin kirjailijoiden seurustelemista fiktiivisten henkilöidensä kanssa. Sitäpaitsi minulla oli pienenäkin kaksi mielikuvitusystävää.

16. Kuinka usein olet huomannut internetissä ollessasi ajatelleesi: ”vielä muutama minuutti”?

Ajattelen joka päivä työpäivän loppuessa ja kotityöpäivän alkaessa ”vielä muutama minuutti”, mutta luulen sen että olen samaan aikaan netissä olevan puhdasta sattumaa.

17. Oletko yrittänyt vähentää internetin käyttöä mutta epäonnistunut yrityksessäsi?

En. Voitaisiinko aloittaa nutellasta ja oluesta?

18. Kuinka usein joudut vähättelemään internetissä viettämääsi aikaa?

En koskaan, olen sinut asian kanssa.

19. Vietätkö aikaa mieluummin internetissä kuin lähdet ystävien kanssa ulos?

Ystävät pyytävät minua ulos yleensä skype- tai fb-viestillä, eikö netissä roikutakin sitä odotellessa? Ja jos vielä pääsisinkin täältä johonkin, voisin jättää YouTuben lapsenvahdiksi sillä aikaa kun vetäisin wahlgrenit piazzan baarissa.

20. Kuinka usein masennut tai hermostut siitä syystä että et pääse internetiin?

Jos nettiyhteys on poikki, aikani menee puolison ja lapsien rauhoitteluun. Onneksi yleensä joko adsl tai kännykän verkkoyhteys toimii.

5 thoughts to “Nettiriippuvuudesta”

  1. Ihana! Olen jokseenkin samoissa mutta väliäkö tuolla, kun olen eläkeläinen. Neulon nettiriippuvuutta vastaan mutta en tarvitse enempää lapasia, myssyjä, sukkia ja villatakkeja. Ehdin käyttää vain noin sitä onnistuneinta kolmasosaa noista kaikista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Top