Olet täällä:, historia, kuvia TuppulastaExodus

Vuonna 1943, heti joulun jälkeen, saapuivat ensimmäiset pakolaiset Santa Maria al Bagnon leirille, joka oli liittoutuneiden kartoissa merkitty nimellä DP Camp n°34. Ensimmäiset pakolaiset olivat slaaveja, jotka kuitenkin löysivät pian paikkansa maailmasta ja ilmeisesti palasivat sinne mistä olivat tulleetkin. Leirille jäi vain kourallinen juutalaisia, ja kun uusia pakolaisia tuotiin, olivat he kaikki juutalaisia: suurin osa tuli Puolasta, mutta joukossa oli myös kreikkalaisia, albanialaisia, itävaltalaisia, makedonialaisia, romanialaisia, venäläisiä, saksalaisia, unkarilaisia sekä muun Itä-Euroopan asukkaita. Vuosien 1944 ja -45 aikana joukko kasvoi keskitysleireiltä vapautuneilla pakolaisilla, ja enimmillään Santa Maria al Bagnon pienessä kalastajakylässä asui vakituisten asukkaiden lisäksi yli 4000 pakolaista. Kertoman mukaan kantaväestön ja pakolaisten välit olivat ystävälliset, vaikka loppupelissä emme tiedä kuka nyysi UNRRAn huovat, ja minkälaisella kurssilla tölkkilihaa vaihdettiin appelsiineihin.

Tuppula on juhlinut näyttävästi vuonna 2005 myönnettyä ansiomitalia, jonka kunta sai (Liittoutuneiden joukkojen sanelemasta) vieraanvaraisuudestaan vuosina 1943-45. Seinämaalaukset on irrotettu alkuperäisestä paikastaan, niille on rakennettu museo, ja sen jälkeen museo on suljettu. Siellä ovat, lukkojen takana.

Romanialaisen Zivi Millerin seinämaalaus kuvaa matkaa piikkilankojen takaisesta Euroopasta Italian kautta kohti Luvattua Maata.

One thought to “Exodus”

  1. Paluuviite: Exodus : Arkitehti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Top