Kotihoidon tuki

Blogi, lapset, politiikka4 Comments

Olet täällä:, lapset, politiikkaKotihoidon tuki

Nyt loppuu sitten minunkin kateensävyttämä reposteluni siitä kuinka hyvin Suomessa on lastenhoito järjestetty, kun kotihoidon tukeen oikeutettavaa aikaa lyhennetään. Voi olla totta sekin väite ettei kenenkään oikeastaan kuuluisi maksaa vanhemmille siitä että hoitavat oman lapsensa, mutta niin kauan kun kuntien kuitenkin täytyy järjestää tuottavan elinkeinosektorin käytettäväksi vapautuvien vanhempien jälkikasvulle hoitopaikka, voi säästön syntymisestä väännetty excel-kakku näyttää plussaa, nollaa tai miinusta riippuen siitä kuinka suuriin verotettaviin tuloihin vanhempien arvioidaan pääsevän, löytävätkö hoitovapaasijaisena työllistyneet uuden työpaikan vai jäävätkö kotiin maksettuina ilman lapsia, ja kuinka halvalla huutolaiset lapset voidaan hoitaa. Ja ehkä uusien päivähoitopaikkojen tarve synnyttää työllisyyttä. Päätös siitä onko lapsen parempi olla kotona vai hoidossa on vain ja ainoastaan ideologinen, sillä niin kuin on koteja ja koteja, on myös hoitopaikkoja ja hoitopaikkoja.

Ymmärtääkseni kotihoidon tuen on maksanut valtio, hoitopaikat järjestää kunta, ja jos kunta ei tule toimeen verotuloillaan, se kääntyy valtion kukkaron puoleen. Vaatimattoman talouselämän tuntemukseni perusteella tämä muistuttaa hölmöläisten peiton jatkamista.

4 thoughts to “Kotihoidon tuki”

 1. Nuorena rouvana 1970 – mieheni astuttua asepalvelukseen ja palkkani ollessa vuosaarelaisen pienen kaksion vuokran suuruinen – menin toiveikkaasti anomaan ns. sotilasavustusta kattaakseni ruuan ja bussilipun. Ystävällinen virkailija totesi minulle: ”Menkää äkkiä pois täältä, meilla on paljon surkeampiakin tapauksia kuin te! Ruoka ja vuokra kustannettiin sitten opintolainalla salaa anopilta, joka oli opinnot siihen asti kustantanut.

  Kun olin 8 vuotta kotona hoitamassa lapsiani en todellakaan kehdannut mennä anelemaan jotain kodinhoidon tukea, kun olin varma että niillä on edelleenkin paljon surkeampia tapauksia kuin minä jonossa. Nyt olen anomassa kansaneläkeetä ensi vuoden puolesta välistä, saa nähdä, onko valtion kukkarossa enää mitään silloin. Ruotsin kansalaisuus on kyllä kohta hakusessa kuitenkin kun passi tulee uusittavaksi ensi vuonna. 🙂

  1. Ei sitä kotihoidon tukea varmaan silloin Kekkoslovakian aikana ollutkaan, mutta nyt on, ja jotkut kunnat maksavat siihen vielä lisät päälle kun asian muulla tavalla järjestäminen tulisi kalliimmaksi 🙂

 2. Koiviston aikaan (se alkoi 1982, etteitäällä nyt mua kukaan luule vielä vanhemmaksi kuin olen )… meidän lapset hankittiin vanhoilla päivilläni eli yli 30-vuotiaana. 🙂

  ”Ensimmäinen laki lapsen kotihoidon tuesta säädettiin 1985 eli se on lakina melko nuori.”
  Kannattaako tuota nykyäänkään paljon miettiä kun (Wikipedian mukaan) sen suuruus on
  ”yli 3-vuotiaista, alle kouluikäisistä sisaruksista 60,70 €/kk kustakin”.

  Toivottavasti kaikki kommentoijat eivät ole pelästyneet sanatulvaani, lupaan vähentää jatkossa pulinaani!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Top