Home sweet home

Blogi12 Comments

Olet täällä:Home sweet home

Meillä sitten riittää tuota ilmankosteutta. Kun olin tuore täällä, nauroin natiiveille, niiden polyesterifleeceille ja vaatekaapin kausivaihdolle, parvekkeella olevalle pesukoneelle ja ruuanlaitolle terassilla. En naura enää. Ensimmäisenä vuonna omassa kodissa hienot Marimekon puuvillatekstiilit jysähtivät homeeseen. Nykyään rakastan polyesterifleeceä ja pakkaan kaiken tiiviisti, sillä muuten näkkileivät lässähtävät ja kaikkialla kasvaa home, ainakin mustassa nahassa, mustissa puuvillatekstiileissä, kirjoissa, käsittelemättömässä puussa ja luomuakvarellipigmenteissä. Taikataikina ei kuiva. Karkea merisuola muuttuu paakuksi, mikäli sen säilyttää omassa alkuperäisessä pahvipakkauksessaan. Jo kertaalleen kuivaneet vinyyliliimalla liimatut joulukoristeet hajoavat liiman pehmetessä.

Kalkareniittiharkoista muuratuissa taloissa maantason huoneistoissa on lisäbonuksena perustuksista kapillaarisesti nouseva kosteus. Seinän lähellä oleva lastulevyinen kirjahylly muuttaa muotoaan ja hajoaa. Koneellinen kosteudenpoisto vetää lisää vettä perustuksista, kunnes pohjevesi laskee ja naapurin kaivo kuivuu. Kirjahylly kannattaa sijoittaa keskelle huonetta tai tehdä vesivanerista.

Vaatekaappiin voi laittaa vain aivan kuivia vaatteita. 80% suhteellisessa ilmankosteudessa mikään ei kuiva, puuvilla homehtuu henkarissa ja tyynyliinat tyynyjen päällä. Läpivetotuuletus ei auta, koska ulkoilma on aivan yhtä kosteaa kuin sisäilma. Ainoastaan ruuanlaitto ja suihkussa käyminen nostaa sisäilman kosteuden vielä ulkoilmaa korkeammaksi. Kaikki ylimääräinen kosteus tiivistyy rakenteen kylmäsiltoihin, joita kahdeksankymmentäluvulla juostenkusten tehdyssä katossa riittää. Kaikkea ylimääräisen kosteuden tuottamista tulee välttää. Jos kosteus ylittää kaikista taikauskoa lähentelevistä kosteudentuottamisen välttämisstrategioista huolimatta 80%, kannattaa suosiolla käynnistää ilmankosteuden poistaja.

 • Home rakastaa kosteaa ja pimeää, mutta ei pidä tuulettamisesta. Tuulettaminen kannattaa, vaikka lämpö menisi harakoille. Oikeastaan asunnon lämmittäminen ei kannata.
 • Jos vaatekaappina on seinäkomero, home kasvaa kylmään seinään kaapin perällä. Jos vaatekaappi on huonekalu, sen takalevy homehtuu seinän puolelta.
 • Home ei pidä valosta: vaatekaapissa kannattaa luemma pitää valoa päällä. Led riittänee.
 • Mitään vaatetta ei koskaan saa laittaa kaappiin puolipitoisena: homeet rakastavat orgaanista likaa ja hyökkäävät kauluspaidan kauluksiin. Tummat paidat muuttuvat punalaikukkaiksi, vaaleisiin paitoihin jää kellertäviä laikkuja. Home rakastaa erityisesti Marimekkoa.
 • Home ei pidä kloorista. Naureskelin natiiveille koska he rakastavat klooria: en naureskele enää. Kylpyhuoneen kaakelinsaumat mustuivat käsipyyhkeen takaa, koska: pyyhe kostea, pyyhkeen takana ei riittävää ilmankiertoa.
 • Kenkäkaappiin kannattaa lappaa silikageeliä niin monta pussillista kuin vain saa haalituksi jalkineiden alkuperäispakkauksesta. Kaappi kannattaa aina välillä pestä kloorilla. Homehtuneet kengät pyyhitään talousspriillä ja rätti poltetaan.
 • Kaikki esineet, asiat ja pinnat joille on läikkynyt maitoa, pitää pestä heti. Jotkut homeet rakastavat maitoa. Ilmeisesti kyseessä on juustohome. Se on persoa ihmisenmaidolle ja iskee alta aikayksikön pulautusrätteihin sekä liivinsuojuksiin.
 • Hometahroja voi yrittää poistaa tekstiileistä upottamalla ne kuumaan maitoon ja jättämällä likoamaan kunnes maito on jäähtynyt. Jokanaisen niksikirja käyttää piimää, mutta mistäpä sitä piimää löytäisi, Italiassa.
 • Puuvillassa oleviin hometahroihin käytetään italialaisen kotikonstin mukaan sitruunamehua ja suolaa, annetaan kuivaa auringossa.
 • Homehtuneisiin kirjoihin voi ripotella Maizenaa tai talkkia, ja muutaman päivän kuivattelun jälkeen harjata sen pois pehmeällä siveltimellä – hengityssuojainta käyttäen. Rakastan sähkökirjoja.
 • Vaatteet kannattaa pestä heti ja silittää vasta sitten kun niitä tarvitsee, sillä vaatekaapissa ne homehtuvat kuitenkin.

 

12 thoughts to “Home sweet home”

 1. Apua, meillä on ihan sama meininki. Marimekon astiapyyhkeet on täysin homelaikukkaita ja kaikki nahkaiset jutut jotka ei ole päivittäisessä käytössä jatkuvasti homeessa…Lisäisin listaan vielä että maustemyllyjä ei kannata ostaa , ne ei tule jauhamaan klimppiintynyttä sekoitusta ja että ilmatiiviit muovilaatikot on uusi paras ystäväni 🙂 Kiitos noista homenikseistä, tulen varmana kokeilemaan!!

  1. Meillä sentään Peugeotin pippurimylly toimii, ehkä se puisena tasapainottaa kosteutta?

 2. Entisessä asunnossa kukki home makuuhuoneen nurkissa, poika sai allergiaoireita. Onneksi nykyisessä asunnossa kosteus ei ole ongelma. Luulin, että Modenan seutu on kosteaa, mutta meillähän voi kuivata pyykit sisällä!

  1. Mun allergialääkärini ei pidä hometta juuri minään, mutta yli 70% suhteellinen ilmankosteus on myös herkkua pölypunkeille, ja niille olen kyllä allerginen…

 3. Meillä oli Sienassa sama ongelma (ja itse asiassa englannissakin, kengät homeessa…). Kaikki homeessa eikä pyykkejä voinut edes ajatella kuivattavan sisällä, kosteudenpoistaja veti vettä 50 neliön kämpässä 2 litraa päivässä (makkarin lattian alla kaivo). Ikkunat koko päivän auki jos aurinko paistoi. Yläkerran naapurilla homehtuivat vaatteet, kirjat ja seinät kun olivat 2 viikkoa kreikassa, joutuivat sitten muuttamaan pois kun heidän vuoden vanhalle pojalle tuli astmaoireita. Seuraavassa asunnossa hometta tuli vasta sinä talvena kun satoi 2 kuukautta putkeen, ikkunanpielet homeessa, kaikki nurkat homeessa, pinnasänky homeessa. Tiiliseinä veti vettä itseensä kuin sieni, rakennuttaja oli kuulemma säästellyt eristeissä. Täällä kosteutta on vähemmän, hometta tuli tänä talvena ainoastaan niihin kohtiin mistä yläkerran naapuri kylppäriremontin aikana lorotteli vedet meidän kattoon ja seiniin. Se että meillä ei pahemmin lämmitelty auttoi varmasti myös (ilmalämpöpumpuille tuli jokin pahemman lajin identiteettikriisi).

 4. Voi ei, olen sanaton. Toivon, että edes kesähelteillä saatte home-ongelmaan helpotusta. Rantalomillammekaa tosin eivät uimakamat kuivuneet kuin kuin aamupäivän auringossa. Jos yhtään lohduttaa on Suomen kesämökeillä sadeaikaan sama meininki eli vaatimattomasti touko-kesä-heinä-elokuussa : )

  1. Kesä on ihan ok, kun voi läpituulettaa vaikka koko päivän… tai ehkä mielummin yön, kun muuten pääsee lämmin sisään…

  2. …ja jos oikein mietin, niin jo maaliskuussa voi pitää läpivetoa puolen päivää, koska ulkona on kuitenkin lämpimämpää kuin sisällä!

 5. Johan on karmea meininki etelä-italialaisissa taloissa, huiii! Eipä meillä sentään yleisesti noin hurjaa ole, edes mökeillä. Äideillä on kyllä kauheasti hommaa Italiassa… meillä täällä on nämä pitkät välimatkat ja kuljetukset, wilmat ja kaikki vanhempainillat, lasten harrastukset, joulujuhlat, pitkät talvet, kurakelit, mutta kyllä tuo homejuttu vetää aika matalaksi mielen..!
  Ehkä Italiassa on kivaa, jos on nuori mies ja mamma hoitaa kaiken, tai jos sattuu olemaan oikein rikkaan miehen vaimo, mutta silloin kai täytyy tottua ajatukseen sivuvaimoistakin.. Ilmankos italialaiset mammat on niin tiukan näköisiä mustissaan, nuoruuden jälkeen jos on vain tiukkaa työtä koko elämä, tosin kai suku on sitten tukena ja sen kanssa on naimisissa. Suo siellä vetelä täällä naisen elämässä, täällä tarvotaan rännässä, lapioidaan selkä vääränä lunta postimerkin kokoiselta pihaselta, kestetää päivätön päivä, ja kun vihdoin on se suvi – puolisen vuotta vähän parempaa rekikeliä – niin se on kyllä juhlaa, valoa, valoa, valoa! Ei kuljetuksia, ei joulujuhlia :DD

 6. Just, tälläkin puolella. Ja sitten kun menee Suomeen niin vie hajun vaatteissa mennessään eikä se tahdo lähteä pesussakaan..

 7. Paluuviite: 2012 : Arkitehti
 8. Paluuviite: LVI : Arkitehti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Top