Jaxuhalit vaan sullekin!

Blogi, kielenhuolto, siirtolaiskirjeitä1 Comment

Olet täällä:, kielenhuolto, siirtolaiskirjeitäJaxuhalit vaan sullekin!

Pravda listasi suomen ärsyttävimmät sanat. Parhautta!

Otin listan avosylin vastaan, sillä Internet on kielitaidon ylläpitämisessä siunaus. Ilman sitä olisin öpaut­tia­ral­laa yhtä pihalla nykysuomen lä­pän­dee­roksesta kuin 1990-luvulla vuokra-autolla soittoravintolaan mielinyt Kanadan-täti. Sinänsä kattavasta listasta puuttuu joitakin omia suosikki-inhokkejani, joten päätin laatia oman listan:

 1. Tahtotila. Ei enää riitä että löytyy tahtoa, pitää olla oikea tahtotila.
 2. Rouhea. Sinällään hyvä käännössana, mutta ryöstöviljelty. Ja mikähän sen vastakohta on? Smoothi?
 3. Nettomaksaja. Astetta aiemmin käytettyä veronmaksajaa parempi. Fundamentalistisimmassa määritelmässään se sulkee pois myös kaikki julkisen sektorin työpaikat, sillä kuten kaikki nettomaksajat tietävät, on julkinen sektori olemassa vain sitä varten että establishmentin kavereille olisi suojatyöpaikkoja. Nettomaksaja on parempi ihminen, oikeastaan ainoa joka saa kritikoida maailman menoa.
 4. Suvaitsevaisto. Uuskielinen sana, sukua kukkahatulle. Epävarmaa se, kuka suvaitsevaistoon kuuluu, mutta ilmeisesti käsite kattaa kaikki muut paitsi perssuomalaiset ja maahanmuuttajakriittiset.
 5. Korni on vanha sana, mutta siitä huolimatta se kuulostaa juuri siltä mitä on. Kansankynttilä Petri Tiili käyttää sanaa korni.
 6. Oleskeluyhteiskunta, noh. Lupaan käyttää sanaa paljon vielä edessä olevana vuotena, etenkin parina nettomaksajan kanssa. On se niin korni.
 7. Sormitietokone. Jokohan Pravdan toimitus luopui sanan väkisin työntämisestä kansan ruuduille? Saan kiksejä ainoastaan kommenttien lukemisesta: kolmesataa yhteen sanaan takertuvaa kannanottoa. Pöytäkonetta pidetään pöydällä ja sormitietokonetta sormessa. Ja jos sormitietokonetta käytetään sormella, niin millähän niitä muita sohitaan, mololla vaiko metrisellä halolla?
 8. Etkot. Kuulostaa siltä että yrjö tulee jo ennen baanalle lähtemistä. Ehkä voisi suosiolla… >
 9. Kotoilu. Himassa olemisesta tehty konsepti? Vaikeiden aikojen turvallisuushakuinen ratkaisu?
 10. Tuunaaminen. Eikö välillä voisi vaikka pimpata itselleen kesämekon siitä vanhasta kaapin pohjalla roikkuvasta lumpusta?

Erilaisten palkokasvien nenään vetämiseen, ”hanki elämä” ja ”elämä on” -heittoihin olen alistunut. Metroseksuaalin ja pissiksen jouduin ensi kohtaamisellani googlaamaan. Voimauttaminen ja voimautuminen ovat sanoina kamalia, mutta käsitteinä käyttökelpoisia. Entä uhriutuminen (oma vika ja väärä asenne) tai uhriuttaminen (hyysärien passivoima henkilö)? Kattokäsitteen syrjäytyneisyys alle voi lakaista erilaisia ongelmia sen tarkemmin niitä erittelemättä? Nettomaksaja voi sitten hyppiä sen maton päällä julistamassa parhauttaan.

 

 

One thought to “Jaxuhalit vaan sullekin!”

 1. Hahhaa! Näistä on kyllä ulkosuomalaisille hupia. Viimeksi jouluisella Suomen reissulla korvaan kävi ’jäätävä’ joka siis adjektiivina käy kuvaamaan mitä tahansa (myös kesäistä) asiaa, Esim jäätävä kommentti, jäätävä mekko ja jäätävä ajokeli. Ilmeisesti lähes jäädyttää kommentin kuulijan/mekon katselijan/ajajan hurjuudellaan tai nasevuudellaan?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Top