Matematiikkaa

Blogi, lapset, äidiksi Italiassa3 Comments

Olet täällä:, lapset, äidiksi ItaliassaMatematiikkaa

RegoliKun ensimmäisen kerran kohtasin regoli-palikat, totesin että tämäkin vielä. Todellisuudessa sain ne käytettynä ystävättäreni La Divorziatan tyttäriltä, koska niitä ei tarvitse juuri ekan luokan jälkeen. Lähes täydellisestä setistä puuttui vain muutamia, ja säästö oli ehkä kympin luokkaa, mutta sekin on kotiin päin. Ensimmäisen kerran laatikon tyhjennettyäni en enää muistanut mikä palikka kuului minnekin.

Italiattaren ollessa ensimmäisellä luokalla otin palikkaleikin vain yhtenä italialaisen koululaitoksen kummallisena itsestäänselvyytenä, ja vasta Huhtipojan aloittaessa koulun (aina samoilla palikoilla) kiinnostuin niiden alkuperästä ja levinnäisyydestä. Jo Maria Montessori ja Friedrich Froebel olivat käyttäneet numeroiden esittämisessä vastaavaa menetelmää, mutta nykyisenmalliset numeropalikat otti 1950-luvulla käyttöön belgialainen alakoulunopettaja Georges Cuisenaire. Hän kutsui numeropalikoita nimellä réglettes, ja englanninkielinen maailma tuntee ne nimellä cuisenaire rods. Alkuperäisiä cuisenaire-palikoita myy  The Cuisenaire Company. Totta puhuen, kaiken googlaamisen jälkeen palikkaleikki alkaa kuulostaa paljon hienommalta kuin mitä se olisi vain yhtenä italialaisten alakoulunopettajien kummallisena pakkomielteenä muiden kummallisten pakkomielteiden joukossa.

Mitä palikoilla sitten voi tehdä?

Muretto 10Niistä voi kasata muurin, joka havainnollistaa että 10 = 1+9 = 2+8 = 3+7=… Värittäminen on italialaisessa koulussa avainasemassa, ja pienet ekaluokkalaiset saavat numeroarvosanoja sydänverellään tuhertamista pinoista.

NumBloxSamanlaisia muureja voi tehdä NumBlox-appsilla. Ja Digicubes-appsilla iPadilla.

Palikoilla voi luemma opettaa myös kieltä, mutta jostain syystä koulumme englanninopetus ei ole tarttunut tilaisuuteen vaan keskittää kaikki paukkunsa värittämiseen.

***

Edit: lisää linkkejä

 Pytagora

 

3 thoughts to “Matematiikkaa”

  1. Kiitos sivistävästä postauksesta! Regoli-palikat on meilläkin tuttuja ja kouluun piti vielä omat palikat. Ja kaikki se värittäminen tuottaa kyllä aikamoista tuskaa, mutta ehkä sitä huolellistä jälkeä pitää vielä harjoitella, teillä näyttääkin tulevan jo tosi tarkkaa jälkeä!

  2. Tunruu ainakin enemmän ymmärrettävältä kuin teillä aikoinaan vallalla ollut joukko-oppi!

    1. On noilla ollut sitäkin. Se nyt vaan ei tunnu kummalliselta koska sitä on meilläkin opetettu koulussa, kun taas noita palikoita en ollut nähnyt elokuvan eteisessäkään…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Top