Kouluun ilmoittautuminen a.k.a. spaghetti-IT

Blogi, äidiksi Italiassa5 Comments

Olet täällä:, äidiksi ItaliassaKouluun ilmoittautuminen a.k.a. spaghetti-IT

404

Tänä vuonna lapsensa ilmoittautuminen julkiseen kouluun on helpompaa, se tehdään kotoa: [tarvitaan] tietokone, internet-yhteys ja sähköpostiosoite. Tammikuun 21. ja helmikuun 28. välisenä aikana riittää yhteys sivulle www.iscrizioni.istruzione.it. Oppilaitoksen valinnan jälkeen riittää rekisteröityminen, ja muutaman yksinkertaisen vaiheen jälkeen koulu vastaanottaa ilmoittautumisen. Uusi koulu tulee tulevaisuutta vastaan.

Spotti uudesta sähköisestä ilmoittautumisesta pyörii RAI:n ohjelman välissä: käytännössä ensimmäisen kolmen päivän aikana vallitsee täysi kaaos, sillä osalla perheistä ei ole tarvittavia välineitä ja taitoja, ja loput eivät pääse läpi ilmoittautumislomakkeen viimeiselle sivulle saakka. Floppi muistuttaa vuoden 2011 vihdoinkin sähköisessä muodossa olevaa väestönlaskentaa, sillä erotuksella että joka kotiin oltiin lähetetty paperilomakkeet kirjattuna kirjeenä, ja sähköinen laskenta – joka kiistämättä nopeuttaisi (mikäli toimisi) tietojen siirtymistä tietokantoihin – oli vain intohimoisille nörteille tarjottu lisäominaisuus.

Olin pikkutunneilla yrittänyt tytärtä keskikouluun ja saanut aikaiseksi keskeneräisen ilmottautumisen, jonka jälkeen en enää päässyt sisään järjestelmään. Marssimme albanialaisen ystävättäreni kanssa tänä aamuna kansliaan, koska aikaisemmalla vierailulla minulle on annettu myös vanhanmallinen paperinen ilmottautumislomake joita he kuulemma ottavat vastaan. Minulle selviää, että paperinen ilmottautuminen on sama kuin sähköinen, sillä erolla että kanslisti syöttää yksisormijärjestelmällä tiedot kenttiin. Eikä kanslisti voi tehdä tyttäreni ilmoittautumista, koska se roikkuu keskeneräisenä bittiavaruudessa.

Kansliassa vierähtää tunti: kanssaäidin tyttären ilmoittautuminen palaa kolmannelta sivulta lähtöruutuun tallentaen vain lomakkeen kaksi ensimmäistä sivua, ja tietojen uudelleensyöttämistä hidastaa yleinen sisälukutaidon heikkous kun perheenjäsenien nimissä on vaikeita kirjaimia (J) ja suku- ja etunimet vaihtavat paikkaa. Katselen himokkaasti kanslian kampasidontalaitetta. Ymmärrän että uutta teknologiaa on vaikeaa omaksua. Mietin minkä sihteerin maailma on minussakin menettänyt.

Ilmottautumislomakkeessa kysytään lapsen vanhempien ammattia ja koulutusta: se nyt ainakin on koulun hyvä tietää. Se helpottaa opetushenkilökunnan työtä oppilaiden arvioimisessa ja mahdollisesti jakamisessa luokkiin kaltaistensa kanssa.

5 thoughts to “Kouluun ilmoittautuminen a.k.a. spaghetti-IT”

  1. No eihän se tietenkään toimi…varsinkaan jos sitä yrittää käyttää joku mitäänymmärtämätön ulkkari. Pöh.

  2. mà kerààn edelleen rohkeutta. italialainen byrokratia plus internet heràttàvàt minussa suurta epàluuloa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Top