Mussolinin hyvät työt

Berlusconi, Blogi, Italia2 Comments

Olet täällä:, Blogi, ItaliaMussolinin hyvät työt

Moninkertainen ex-pääministerimme Berlusconi osoitti jälleen hyvää tilannetajuaan ottamalla Mussolinin hyvät teot puheeksi keskitysleirille lähetettyjen muistomonumentin paljastustilaisuudessa Milanon asemalla. Antifasistit pillastuivat, ja Italiassa kaikki muutamaa nostalgikkoa lukuunottamatta ovat antifasisteja päivämäärästä 25.4.1945 lähtien. Vaalitkin ovat tulossa. Hyvällä lykyllä ei tarvitse keksiä edes sisältöä poliittiselle ohjelmalle, kun voi liehuttaa antifasismin ja antiberlusconismin lippuja. Toisaalta lähes puolet italialaisista on samaa mieltä Berlusconin kanssa.

Jos tahditonta ajoitusta ei oteta lukuun, on Silvio-sedän hourailun takana järjen hiven. Ilman ”Mussolinin hyvien töiden” muistelemista olisi aivan mahdotonta ymmärtää sitä miksi fasismi oli aikanaan niinkin suosittu aate. Rotulait eivät kuuluneet siihen alun perin, mutta 20-30 -luvuilla rotuoppia ja eugeniikkaa oli liikkeellä nk. hyvistenkin keskuudessa. Hyvikseksi laskettakoon nyt ruotsalaiset sosiaalidemokraatit ja miksei Suomikin. Suomi oli Saksan liittolainen vain maailmanpoliittisista syistä, aivan kuten Silvio haluaa nähdä Italian ja Saksan liittolaisuuden. Me mitään pahaa tehty. Ne oli saksalaiset kun aloitti (syyttävä katse Merkeliin).

Mussolini oli tehokas, niin kuin nyt vain diktaattori voi olla. Demokratia hidastaa päätöksentekoa, ja koska fasismin kahdesta vuosikymmenestä toipilaana ollut Italia pelkäsi uuden Mussolinin tuloa, on maan valtiojärjestyksestä tehty erityisen hidas ja vaikeasti hallittava.

Mussolinin ehdottomasti pahin töppäys oli mennä mukaan Natsi-Saksan rotuhygieniseen ohjelmaan. Toiseksi pahin töppäys oli lyödä kättä Vatikaanin kanssa. Oletettavasti näyttävästä alusta huolimatta – tai sen vuoksi – valtion talous oli nopeasti kuralla, ja kansakunnalle piti keksiä sirkushuveja kuten sotiminen Abessiniassa, Libyassa ja muissa alusmaissa. Ja kun junat kulkevat ajoillaan ja oma leipä on taattu, kuka olisi huolissaan muutamasta (miljoonasta) juutalaisesta? En minä ole juutalainen.

Vanhan koulun fasistit vastustivat talousliberaalia laissez-faire-politiikkaa, finanssikapitalismia, korkoja ja spekulointia. Kun näistä tekee kauniin paketin ja vaihtaa juutalaisten tilalle jonkun muun hyvän vihollisen, saa aikaiseksi ajankohtaisen ja myyvän poliittisen ohjelman.

***

Ville Similän kolumni samasta aiheesta.

 

2 thoughts to “Mussolinin hyvät työt”

  1. Olisihan se tosiaan ihme jos ei 20 vuotta diktaattorina saisi jotain hyvääkin aikaan.
    Useat ei kuitenkaan muista, että poliittiset vastustajat yksinkertaisesti murhattiin jo liikkeen alkuajoista asti. Jonkinlaisesta suoraselkäisyydestäkin ihmiset puhuu, vaikka Mussolinin hallinto oli korruptoituneempi kuin nykypolitiikot. Mikä on paljon se.

    1. Jos haluaa sanoa ”ei koskaan enää”, on hyvä ensin tietää ”miksi silloin”. Mutta onhan diktaattorina helppo olla tehokas, kun soraäänet voi eliminoida. Ja jos rahat valtion kassasta loppuvat, voi niitä painaa lisää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Top