Paska homma, mutta jonkun se on tehtävä

Blogi, femakotNo Comments

Olet täällä:, femakotPaska homma, mutta jonkun se on tehtävä

Edellisen postauksen kommenteissa sivuttiin jo aborttia, mikä sattuikin mainioon saumaan sillä Sunnuntai-Pravdassa oli mainio kiihkoton artikkeli aiheesta. Ehdotus lääkärien oikeudesta valita vakaumuksensa mukaan suostuvatko he tekemään raskaudenkeskeytyksen vai eivät on hiljattain nostettu esille eduskunnassa. Lääkäriliitto kannatti valinnanvapautta 1970-luvulla, mutta nyt kaikki gynekologeiksi erikoistuvat tietävät, että työhön kuuluu raskaudenkeskeytysten tekeminen. Jos se ei sovi vakaumukseen, pitää valita jokin toinen ala.

Italiassa tehdään raskaudenkeskeytyksiä hieman vähemmän kuin Suomessa, vuonna 2010 8,3 tuhatta hedelmällisyysikäistä naista kohden. Tilanne ei aina ole ollut yhtä ruusuinen, sillä vuonna 1982, neljä vuotta abortin laillistamisen jälkeen, luku oli 17,2. Vielä vuonna 1999 Italiassa tehtiin raskaudenkeskeytyksiä enemmän kuin Suomessa (ainakin verrattuna syntyviin lapsiin), ja sain aikaiseksi mehevän riidan kun kuittailin tilastoilla apteekkien ulkopuolella olevia 24/7 varmuuskumiautomaatteja vastustavalle, no, uskovaiselle tutullemme. Olen iloinen jos automaatit ovat auttaneet välttämään inhimillisiä tragedioita; tilastojen valossa olisin valmis sen uskomaan.

Toisin kuin jotkut kommentoijat uskovat, ei lääkärin vapaus valita vakaumuksensa mukaan ole täysin ongelmatonta. Italiassa pienellä paikkakunnalla voi olla vaikea saada raskaudenkeskeytystä tai katumuspilleriä julkisen terveydenhoidon puolelta, ja olen joskus lehdistä lukenut että julkisessa sairaalassa vakaumuksensa takia kieltäytyneet lääkärit ovat jääneet kiinni siitä että tekevät abortteja yksityisklinikalla. ”Vakaumuksettoman” lääkärin etsimiseen menee kallista aikaa, sillä muista kuin lääketieteellisistä syistä tehtävässä abortissa ei raskauden kesto saa ylittää 90 vuorokautta.

Abortteja ehkäistään… ehkäisemällä, valistamalla, takaamalla vanhemmille taloudellisesti muitakin vaihtoehtoja kuin raskaudenkeskeytyksen tai lapsen jättämisen sairaalaan. Kun puhutaan köyhyydestä, ovat perhearvoja puolustamassa olleet kadonneet koloihinsa litteiden kivien alle. Aborttilainsäädäntöä kiristämällä saadaan puoskareita.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Top