Naistenpäivän viikolla

Blogi, femakot, maailmanparannus3 Comments

Olet täällä:, femakot, maailmanparannusNaistenpäivän viikolla
AslanMedia (CC BY-NC-ND 2.0)
AslanMedia (CC BY-NC-ND 2.0)

Koska olen sitä mieltä että Kansainvälinen naistenpäivä on ehkä hieman tärkeämpi tapahtuma kuin sen kaupallinen versio miesstrippareineen, ilahdutan tilastoja rakastavia lukijoita referoimalla OECD:n julkaisua ohjelmasta, jota tarvittaisiin naisten ja tyttöjen aseman parantamiseksi:

1) Tyttöjen pitää käydä koulua, ja jatkaa koulunkäyntiään

Tutkimusten mukaan jo muutama vuosi peruskoulutusta takaa naisille paremman taloudellisen tulevaisuuden, he saavat vähemmän ja terveempiä lapsia, ja lähettävät myös omat lapsensa kouluun. Vielä parempiin tuloksiin päästään, jos tytöt jatkavat koulunkäyntiään toisen asteen koulutukseen.

Tyttöjen koulunkäynnin loppuminen puberteettiin ei ollut Italiassa harvinaista vuosikymmeniä sitten, eikä taida olla ihan harvinaista vieläkään marginaalisten ryhmien ja urbaaniköyhälistön keskuudessa. Koulunkäynnin jatkaminen vähentää varhaisia avioliittoja ja raskauksia: lisäksi koulutetut tai työssäkäyvät naiset käyttävät todennäköisemmin äitiysneuvolan (tai vastaavan) palveluita, mikä vähentää lapsikuolleisuutta. Lapsikuolleisuuden väheneminen vähentää puolestaan syntyvyyttä.

 • Yksi seitsemästä tytöstä avioituu ennen 15 vuoden ikää, ja melkein 10% on jo äitejä 16 vuoden iässä. Korkeimmat prosenttiosuudet ovat Saharan eteläpuolisessa Afrikassa ja Aasiassa.
 • Raskaus tai synnytys ovat teini-ikäisten tyttöjen yleisimpiä kuolinsyitä. Köyhien perheiden tyttäret tulevat äidiksi teini-ikäisenä kolme kertaa niin todennäköisesti kuin paremmassa taloudellisessa asemassa olevien perheiden tyttäret.
 • Lähes puolet maailman seksuaalisesta väkivallasta kohdistuu alle 15-vuotiaisiin tyttöihin.
 • Saharan eteläpuolisessa Afrikassa ikäluokassa 15 – 24 on HIV-positiivisuus naisten keskuudessa kolme kertaa niin yleistä kuin mitä se on miesten keskuudessa.

2) Seksuaaliterveyttä on parannettava ja perhesuunnittelun menetelmien tulee olla naisten saatavilla

YK:n väestörahasto (UNFPA) on laskenut että nykyaikaisen ehkäisyn rahoitus kehitysmaissa (7.1 miljardia $ vuonna 2003) auttaa vuosittain välttämään 187 miljoonaa ei-toivottua raskautta, 60 miljoonaa syntymää, 105 miljoonaa raskaudenkeskeytystä, 22 miljoonaa keskenmenoa ja 215 000 raskaudesta tai synnytyksestä johtuvaa kuolemaa. Erään toisen tutkimuksen (Chatham House and Vivid Economics 2010. Evidence for action – gender equality and economic growth) mukaan jokainen ehkäisyyn käytetty dollari merkitsee 1,40$ säästöä terveydenhoitokuluissa. Perhesuunnittelu vaikuttaa myös lapsikuolleisuuteen: on arvioitu että synnytysten välien kasvattaminen kehitysmaissa vähentäisi alle 5-vuotiaiden kuolemia 9%. Syntyvyyden lasku vähentää köyhyyttä.

3) Naisten valtaa tuotannossa ja taloudessa on lisättävä (ei ainoastaan mikroluotolla)

Olen jo aikaa sitten epäillyt että Italian ja Kreikan taloudet ovat persiillään siksi koska valta on vanhojen huru-ukkojen, pahimmassa tapauksessa kokaiinilla ja viagralla käyvien huru-ukkojen käsissä.

Naisten taloudellinen valta heijastuu koko yhteisön talouteen, sillä naiset investoivat todennäköisemmin perheeseensä ja yhteisöönsä. Naisten kasvavat taloudelliset resurssit, valta tuotannossa ja päätäntävalta tuoton investoinnissa heijastuvat suoraan lasten terveyteen, ravitsemukseen ja koulunkäyntiin. Brasilialaisen tutkimuksen mukaan lapsen eloonjääminen oli 20% todennäköisempää, kun nainen päätti perheen rahankäytöstä, tai kuten jo aiemmin kirjoitin: kehitysyhteistyöprojekissa lahjoitetaan naiselle lehmä sillä jos perheen ns. pää tienaisi ylimääräistä, hän ostaisi mopon ja lähtisi Kinshasaan huoriin.

4) Naisjohtajat on tunnustettava ja heitä on tuettava

Liian usein naiset esitetään vain uhreina. On aika tunnustaa naiset johtajina ja toimijoina, joiden käsissä on perheissä, yhteisöissä ja yhteiskunnissa tapahtuva muutos.

Lähde OECD: Investing in Women and Girls

3 thoughts to “Naistenpäivän viikolla”

 1. Artikkelistasi puuttuu yksi tärkeimmistä ja ajankohtaisimmista kysymyksistä: naisen turvallisuus.
  Viimeaikoina, kaikki lehdet ja eri tv kanavien uutiset ovat ilmoittaneet kuinka esim Intiassa sallitaan naisten raiskaus, tai että siihen ei puututa.
  Meillä länsimaissakin raiskataan naisia, eikä niiden tekijöitä aina rangaista tarpeeksi, jotta se olisi esimerkillistä mahdollisille tuleville raiskauksen yrittäjille.
  Jopa Katolinen kirkko näyttää katselevat naisiin kohdistuvaa seksuaalista väkivaltaa sormien lävitse.
  Eri valtioiden päämiehet eivät puutu asiaan lainuudistuksilla, joka antaa ymmärtää että heidän joukossaan on miehiä, jotka harrastavat naisten seksuaalista alistamista.
  Nyt naisten päivän viikkoja, ja muutenkin tulisi muistaa että olemme kaikki samaa ainesta: luuta, nahkaa, verta ja lihaa…. Sekä hieman sitä selluliittiä.

  1. Oikein. Voidaan sanoa että naisen turvallisuus puuttuu myös OECD:n artikkelista, jota tässä referoin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Top