Kulttuuripessimismi

Blogi, Italia, mediaNo Comments

Olet täällä:, Italia, mediaKulttuuripessimismi

Tommi Uschanov kirjoitti viime sunnuntain Pravdassa Italiassa vaikuttavaa yhdysvaltalaista taloustieteilijää Jeffrey V. Butleria siteeraten tasa-arvon kulttuurisista esteistä.  Jotta voisi nousta hy­väo­sai­sek­si, täy­tyi­si saa­da hy­vä it­se­tun­to, jol­lai­sen saa hel­poi­ten ole­mal­la hy­vä­osai­nen jo val­miik­si. Mik­si läh­teä edes yrit­tä­mään, jos ko­kee jo etu­kä­teen luul­ta­vas­ti epäon­nis­tu­van­sa?

Eräs suurimmista yllätyksistäni Italiaan muutettuani oli se, kuinka ties mistä elokuvista muodostunut mielikuvani hetkessä elävistä huolettomista etelämaalaisista ei vastannutkaan todellisuutta. Italialaiset ovat huolestuneita, säästäväisiä, riskejä kaihtavia ja vielä kuolinvuoteellaan enemmän kiinnostuneita perintönsä oikeudenmukaisesta jaosta kuin tuonpuolisesta. Tulevaisuudesta huolestuneiden etelämaalaisten mentaliteettia kuvaa hyvin kotitalouksien nettovarallisuuden vertailu, jossa osoittautui että Euroopan kriisimaiden kotitalouksilla oli Suomeen verrattuna paljon omaisuutta ja vähän velkaa. Päivä kerrallaan elävien fatalismia löytää ehkä juuri elokuvista napolilaisen kaupunkiköyhälistön keskuudesta, tilanteesta jossa omaan asemaansa ei oikeastaan voi vaikuttaa millään lailla. Muut ainakin yrittävät parhaansa, säästävät sukanvarteen ja rakennuttavat kiinteistöjä, joita maassa on jo tyhjillään miljoonakaupalla. Ymmärrettävästi tulevaisuudennäkymien puute ja sukanvarteen säästäminen pysäyttävät kotimarkkinat ja hillitsevät myös syntyvyyttä: mitä sitä lapsia laittamaan maailmaan jossa heille ei ole tulevaisuutta.

Italiaa taitaville suosittelen Antonio Mennan kulttuuripessimististä kirjoitusta siitä mitä olisi tapahtunut jos Steve Jobs olisi syntynyt Napolin maakunnassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Top