Autistinen kansakunta

BlogiNo Comments

Olet täällä:Autistinen kansakunta

Jari Tervo on saanut paljon palautetta epäiltyään, että suomalaiset ovat autistisempia kuin muut kansakunnat, ja että se selittäisi myös suomalaisten rasismia. Sama ajatus oli tullut vastaan jo jokunen aika sitten kun kaverin seinällä joku kommentoi nähneensä eräässä Suomi ensin -miekkarissa ”koko autismin kirjon”, ja mikäettei, voihan jonkun erityiskiinnostuksenkohde olla maahanmuuton vastustaminen. Kuten myös maahanmuuton vastustamisen vastustaminen, Pokémonit, Minecraft tai vaikka joukkoliikenteen reittikartat. Jokaiselle jotakin. Asia jäi vaivaamaan minua niin paljon, että jouduin tulemaan ulos vuosia kestäneestä blogihiljaisuudesta. Tervo itse ei varmaankaan tarkoittanut pahaa, mutta.

Mielestäni Tervo ei ihan täysin ymmärrä rasismia – sen enempää kuin autismia. Joka maassa on rasismia, joka ilmenee kunkin maan kulttuurin mukaisesti, reippaan ekstroverttina ulkomaalaisten pieksemisenä, impivaaralaisena möllöttämisenä tai silkkihanskoin piireistä pois sulkemisena. Joka maassa on myös autismia, taatusti paikallisella twistillä. Katsekontakti ja nonversation, joiden puuttumista pidetään mediassa esitettävän stereotyyppisen autismikäsityksen tunnuksina, eivät ole edes neurotyypillisen suomalaisen vahvuusalueella. Toisaalta jos suomalainen ei puhu, se tarkoittaa usein sitä että rivien välissä olevaa infoa on sitten sitäkin enemmän. Se ei taas ole mitenkään itsestäänselvästi aukeavaa oikeasti autismispektrillä olevalle, edes suomalaiselle.

Autismi on päässyt kyökkipsykologiseen ja -neurologiseen kielenkäyttöön narsististen exien, niiden muiden äitien ADHD-kakaroiden ja nettisivujen psykopaattitestien lailla. Median stereotyyppinen autisti on, no, vähän suomalainen tyyppi joka ei puhu eikä pussaa, yleensä mies ja nörtti. Täysin päinvastaisen kuvan antaa Paula Tilli kirjassaan Toisin: Minun Asperger-elämäni. Tillin autismi on ulospäinsuuntautunutta ja sosiaalisesti naiivia, ja hän itse kertoo kirjassa tunteneensa aina että olisi syntynyt väärään maahan.

Maailman autistisimmasta kansakunnasta huolimatta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Top